Skal du invitere til sommerfest er kalvekjøtt et godt og velsmakende tips! Kalvekjøttet har her fått selskap av sesampoteter, ovnsbakte tomater, asparges - og ikke minst en smakfull gorgonzolasaus som setter prikken over i'en. Et godt valg dersom du ønsker å imponere uten å måtte bruke mange timer på kjøkkenet.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

MARINERT KALVEFILET

700 g kalvebiff eller ytrefilet av kalv
1 lime
2 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
salt og pepper

SESAMPOTETER OG TOMATER

800 g små poteter nypoteter eller amadinepoteter
olivenolje
maldonsalt og pepper
1-2 ss sesamfrø

GORGONZOLASAUS

300 g creme fraiche
200 g gorgonzola eller annen god blåmuggost
1/2-1 terning kjøttbuljong
nykvernet sort pepper
parmesan grovt revet,

TILBEHØR

8-12 asparges eller aspargesbønner
vann
salt
sukker

SLIK GJØR DU

Kalvefilet med gorgonzolasaus og sesampoteter

KALVEFILETEN

Lag marinade med limesaft, hvitløk, olivenolje, salt og pepper. Pensle kalvekjøttet med marinaden og la det hvile i romtemperatur i ca. en time.

Stek kalvekjøttet raskt på alle sider i smør eller nøytral olje. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av fileten, og sett den midt i ovnen ved ca. 125 grader til kjernetemperaturen er ca. 60 grader. La fileten hvile (under litt aluminiumsfolie som legges lett over) i minst 15 minutter før du skjærer den opp i skiver.

SESAMPOTETER & CHERRYTOMATER

Vask potetene godt og del dem i to på langs. Legg dem i en stor ildfast form eller i langpannen og drypp olivenolje over. Rør i potetene slik at alle får et tynt lag med olje over det hele. Krydre med salt og pepper og dryss deretter sesamfrøene over. Stekes ved. ca. 225 grader i 20-30 minutter, til potetene er møre og gylne. Rør i potetene et par ganger underveis. La cherrytomatene steke sammen med potetene de siste 10-15 minuttene.

(Dersom du bare har en stekovn til rådighet kan du først steke potetene ca. halvveis ferdig og deretter steke kjøttet. Mens kjøttet hviler steker du ferdig potetene og tomatene.)

Kalvefilet med gorgonzolasaus og sesampoteter

GORGONZOLASAUS

Ha gorgonzola, crème fraîche og buljongterningen i en tykkbunnet kjele og varm forsiktig opp under omrøring. La sausen stå å putre til den tykner. Smak til med litt grovt revet parmesan og litt pepper.

TILBEHØR

Knekk av aspargesstilken der den naturlig brekker (eller skjær av ca. 5 cm av stilken), og skrell dem. Kok aspargesen i lettsaltet vann tilsatt litt sukker, til de er møre og fine – etter ca. 3 minutter. Hell av vannet – og aspargesen er klar for servering.

ANRETNING

Servér kalvekjøttet med gorgonzolasausen og et dryss av grovt revet parmesan over, med sesampoteter, ovnsbakte tomater og asparges som tilbehør. Dryss gjerne over noen basilikumblader, hvis du har.

Kalvefilet med gorgonzolasaus og sesampoteter

VELBEKOMME!

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg blant annet hentet fra Gøril Wikers «Leve livet», som sammen med «Lyst på livet», var til stor inspirasjon for noen år tilbake, og de første kokebøkene jeg leste fra perm til perm.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg må ha lagd denne på feil måte. Kjøttet ble helt ok men sausen ble kjempesur. Den var sur lenge før jeg hadde parmesan i å da jeg tok d i så ble den nesten uspiselig. Ellers var potetene fantastisk:)

  2. Lagde denne til nyttårsmiddag i dag. Ble kjempegodt! Til og med 18-åringene i huset, som generelt er litt skeptiske til blåmuggost på ting, syntes ostesausen var supergod. Takk for oppskrift! 🙂

  3. Jeg klarer ikke finne hvor det står hvordan kjøttet skal tilberedes? Noen som kan hjelpe?

    Må også bare si at alt jeg lager etter dine oppskrifter alltid blir kjempegodt :):)

    1. Huffda, her har beskrivelsen falt bort i forbindelse med import til den nye nettsiden. Nå skal alt være på plass igjen. Takk for at du sa ifra! Lykke til – og gled deg til gode smaker. 🙂

  4. Er ikke så kjent med kalvekjøtt. Ca. hvor lang tid tar det fra kjøttet settes inn i ovnen til kjernetemperaturen når 60 grader?

  5. Har laget denne retten og som vanlig med dine oppskrifter var det stor suksess! Kan jeg bruke en kalvestek og bare steke den lenger? Ingvild

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste