Denne retten er inspirert av en dessert vi fikk servert på Michelinrestauranten Bhoga i Gøteborg tidligere i sommer. Her er det friske norske jordbær som spiller hovedrollen, sammen med en frisk og kremete jordbærsorbet og en syrlig krem med et hint av vanilje. Bhogas dessert hadde i tillegg små dotter med syrlig gele (som jeg ikke fikk med meg innholdet i) og noen blader frisk sitrontimian (anbefales, men jeg hadde dessverre ikke det tilgjengelig da jeg fotograferte denne retten).

Oppskriften gir ca. 8 rause kuler med jordbærsorbet, og vil rekke til ca. 8 porsjonsdesserter som avbildet. Min erfaring er imidlertid at dersom man ikke har spist så alt for mye middag i forkant så kan det være lurt å beregne 2 kuler pr. person. Bare så du vet det.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

JORDBÆRSORBET

800 g jordbær , gjerne frosne
150 g sukker
1 dl vann
2 ss Golden syrup (kan sløyfes)
1/2-1 lime , saften

SYRLIG KREM + DEKOR

8-12 jordbær , i tynne skiver
250 g crème fraîche (ikke lettvarianten)
2 dl kremfløte
1 ts sukker
1/2 vaniljestang , frøene
frysetørret bringebær eller jordbær
sitrontimian

SLIK GJØR DU

Jordbærsorbet med syrlig krem og friske jordbær

JORDBÆRSORBET

Dersom du benytter frosne jordbær må du tine dem først. Ha jordbær, sukker, vann og sirup i en blender og kjør det til alle bærene er helt knust og du har en jevn masse. Sil bærblandingen og smak til med limesaft til du får en fin balanse mellom det søte og syrlige. Ha bærblandingen i en iskremmaskin og kjør den til du har ferdig sorbet. Oppbevar gjerne deretter sorbeten i fryseren en halvtimes tid, da har den perfekt konsistens etter min smak.

SYRLIG KREM

Ha creme fraiche, sukker og frøene fra en vaniljestang i en bolle. Bruk kjøkkenmaskin med visper og rør sammen noen sekunder og tilsett deretter kremfløten. Kjør til du har en luftig krem. Ha kremen i en sprøytepose. Oppbevares i kjøleskapet frem til servering.

SERVERING

Skjær jordbærene i tynne skiver, ca. 6 skiver pr. porsjon, og legg dem slik at de danner en blomst på tallerkenen (se bildet).

Jordbærsorbet med syrlig krem og friske jordbær

Klipp et stort hull i sprøyteposen og lag en stor «dott» mellom jordbærskivene. Knus de frysetørrede bærene, ha dem i en tesil og dryss over kremen. Form en jevn kule jordbærsorbet og plasser oppå fløtekremen. Dekorer gjerne med litt sitrontimian og server desserten umiddelbart.

Jordbærsorbet med syrlig krem og friske jordbær

TIPS

  • Det beste resultatet får du ved hjelp av ismaskin, men du kan også lage iskrem og sorbet uten bruk av iskremmaskin. Sett blandingen i fryseren og rør jevnlig (ca. hver halvtime) til du får en kremete konsistens. Jo mer iherdig du rører, desto mer kremete resultat får du. Unnlater du å røre, eller rører du for lite, vil det danne seg iskrystaller.
  • Hjemmelaget sorbet smaker best nylaget, men kan lagres i fryseboksen i 3-4 uker. Dersom du oppbevarer sorbeten i fryseren bør du la den stå en halvtimes tid på kjøkkenbenken før du serverer den.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste