Imponer med en dekorativ og smakfull jordbærmoussekake til 17. mai-selskapet, konfirmasjonsfesten, sommerfesten, fødselsdagsselskapet, eller hva du nå enn vi feire! Lages dagen før - det er godt med det som er unnagjort!

Ingredienser

JORDBÆRMOUSSE

400 g jordbær , friske eller frosne
125 g sukker
1 ss sitronjuice
6 gelatinplater
250 g gresk yoghurt
2 ts vaniljesukker
2 1/2 dl kremfløte
12-14 jordbær , friske

KAKEBUNN & DEKOR

250 g søt havrekjeks (se tips)
100 g smør
150 g jordbær , friske

SLIK GJØR DU

Jordbærmoussekake

KAKEBUNN

Finn frem en springform som er ca. 22 cm i diameter. Bruk gjerne springform som er montert på et serveringsfat, hvis du har.

Smelt smøret og la det avkjøles noe. Kjør kjeksene i en kjøkkenmaskin med kniver, til kjeksene er knust og du har en jevn smulete masse. Tilsett det smeltede smøret og rør godt sammen. Fordel kjeksblandingen jevnt utover i kakeformen, og press den litt sammen med bunnen av et kjøkkenglass el. Sett gjerne kjeksbunnen noen minutter i fryseren eller i kjøleskapet slik at den er helt kald når du skal tilsette moussen.

Jordbærmoussekake

JORDBÆRMOUSSE

Finn frem en middels bolle som du fyller med kaldt vann, og la gelatinplatene ligge der i ca. 10 minutter.

Kjør jordbærene til en jevn pure med stavmikser el. Ha ca. halvparten av jordbærpureen i en kjele og gi det et forsiktig oppkok opp sammen med sukker og sitronsaft. La det stå på lav varme til sukkeret er oppløst. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i bærblandingen. Sil blandingen i en finmasket sil. Sil også den andre halvparten av jordbærpureen, og rør god sammen. La jordbærblandingen avkjøles til romtemperatur. Dersom den ikke avkjøles tilstrekkelig vil kremen (i neste steg) bli rennende og du vil miste den luftige konsistensen. Hvis den står for lenge vil gelatinen begynne å stivne og du vil få klumper i moussen.

Ha yoghurt (ikke lettvariant) og vaniljesukker i bakebollen og kjør det noen sekunder med kjøkkenmaskinen med visper til den er jevn og fin, og tilsett deretter kremfløten. Visp yoghurt og kremfløte på middels styrke til du har en luftig og myk krem. Bruk en slikkepott i bunnen og langs sidene på bollen et par ganger underveis slik at du får med deg alt.

Bland ca. 1/4 av kremen med den romtempererte jordbærpureen og rør det sammen med en visp eller lignende. Hell deretter blandingen over i bollen med krem og bruk slikkepotten til å vende det hele forsiktig sammen, til alt er godt blandet. Ikke rør mer enn det som er strengt nødvendig slik at du beholder mest mulig luft i moussen.

Jordbærmoussekake

MONTERING

Klipp to lange remser med bakepapir som du kler innsiden av springformen med. Ha gjerne litt smør 5-6 steder langs sidene, så blir det enklere å få bakepapiret til å sitte jevnt. (Eller bruk kakefolie, hvis du har det.)

Finn frem 12-14 fine og jevnstore jordbær. Ikke bruk de største bærene. Fjern den grønne stilken og del bærene i to. Plasser dem med snittsiden inn mot springformen, og stilkfestet ned, rundt hele formen. Hell jordbærmoussen forsiktig i springformen og bre den jevnt utover. Sett kaken i kjøleskapet i minst 4 timer, men gjerne over natten.

Fjern ringen på springformen forsiktig, og fjern også remsen(e) langs kanten. Dekorer gjerne kaken med friske jordbær, eller server den som den er.

Jordbærmoussekake

TIPS

  • Bruk gjerne søte havrekjeks tilsatt sjokolade i kakebunnen. Jeg har her brukt 200 gram Bixit med sjokolade og 50 gram Bixit havrekjeks. Dersom du benytter usøtede havrekjeks bør du tilsette 1-2 teskjeer med brunt sukker. Dersom du ønsker det kan du steke kakebunnen ca. 10 minutter ved 180 grader (over- og undervarme, midt i ovnen). Pass på at kakebunnen er helt avkjølt før du har på jordbærmoussen.
  • Gresk yoghurt kan eventuelt byttes ut med annen naturell yoghurt. Creme fraiche eller rømme kan også benyttes (men ikke lettvarianter).
  • Oppbevar kaken (tildekket) i kjøleskapet. Lag kaken dagen før du skal servere den. Eventuelle kakerester oppbevares i kjøleskapet og er holdbar i 3-4 dager. Kaken bør ikke fryses da jordbærene vil bli vassen etter opptining.
  • Varier gjerne med ulike typer bær, se for eksempel oppskrifter på Bringebærmoussekake og Bringebær- og blåbærmoussekake.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Den ble kjempegod! Jeg hadde ikke nok jordbær og supplerte med bringebær. Silte ikke pureen og det funket også bra. Neste gang velger jeg litt mindre diameter enn 22 cm fordi det var litt for lite krem til å dekke jordbærene på utsiden av kaken. Men det avhenger jo selvfølgelig av størrelsen til bærene.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste