Mange starter dagen med frokostblanding av ett eller annet slag, og det gjør også jeg - på hverdagene. Frokostblandingen lager du enkelt selv, og det som er så fint med det er at du kan få den akkurat slik du vil. I tillegg har du full kontroll på sukkermengden, som etter min smak ofte er alt for stor i de fleste frokostblandingene som er i handelen. Jeg pleier å benytte denne oppskriften som et utgangspunkt, og så vil det endelige resultatet være avhengig av hva som er tilgjengelig i skuffer og skap.

Ingredienser

250 g (økologiske) havregryn
50 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
50 g mandler (skivet)
50 g valnøtter grovt hakket
50 g hasselnøtter grovt hakket
25 g brunt sukker
2 klyper maldonsalt
1 dl eplejuice (eller annen fruktjuice)
1 ss honning
1 ss smør (eventuelt solsikkeolje)
75-100 g tørket frukt og bær (feks eple, aprikos, tranebær, fiken),eventuelt 3ss tørket blåbær

SLIK GJØR DU

Rør sammen alt det tørre med unntak av sukker og tørket frukt/bær. Ha eplejuice, smør, sukker og honning i en kasserolle, og varm opp til alt er oppløst. Hell blandingen oppi det tørre og rør godt sammen.

Hell blandingen over på et bakepapirkledt stekebrett og fordel den jevnt utover. Stek granolaen midt i ovnen ved 140 grader (på vanlig over- og undervarme) i 50-60 minutter, til blandingen har en jevn brunfarge. Rør i blandingen cirka hvert 10-15 minutt for å få et jevnt stekt resultat.

La blandingen avkjøles, tilsett tørket frukt og bær, og hell deretter blandingen på et stort glass eller i en boks. Frokostblandingen er holdbar i ca 1 måned.

Serveres med melk, yoghurt, skyr, kesam eller det du foretrekker som tilbehør, og gjerne sammen med friske bær eller fruktbiter.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Går det greit om man kutter ut nøttene også? Eventuelt, har du noen tips til hva man kan erstatte nøttene med?

  2. Nam! Denne skal jeg pøve ut, ser kjempegodt ut 🙂 Tusen takk for inspirasjon og matglede Trine, du er virkelig helt super! Og du tar nydelige bilder, meget imponerende.

  3. Hei og takk for mange inspirerende oppskrifter! Fikk tips om bloggen din av ei venninne tidligere i uka og her var det virkelig mye spennende! Nå står granolaen og venter på kjøkkenbenken og resten av huset gleder seg til å smake. Det ser knallgodt ut! Fortsatt god pinse 🙂

  4. Kjempegodt, har allerede laget tre porsjoner! (Måtte få brukt opp nøttene før de ble momset bort..)

      1. Jeg spiser denne granolaen ofte til frokost, og lager dobbel porsjon for at det skal vare litt. Sammen med hjemmelaget yoghurt så er dette en super start på dagen! Gjerne med blåbær til, som jeg kjøper frosne.
        Men jeg har et problem; jeg merker ofte at det blir litt muggsmak på granolaen etter kort tid, ikke over hele men på enkelte av i grediensene. Jeg vet ikke hva det er som gir mugg her, men dersom jeg visste det så kunne jeg kutte ut dette som danner mugg. Er det sukkeret? Evt sukker kombinert med noe av det andre?

        1. hei er du sikker på at du har stekt den tørr nok? er nok ikke lurt å ha dobbel mengde i samme langpanne. men du kan nok blande alt og heller steke det i to omganger. og husk ellers at den da har en holdbarhet på ca 1 mnd. 🙂

  5. Denne granolaen gjør meg like lykkelig hver gang jeg spiser den! Litt yoghurt naturell og et par spiseskjeer av herligheten er helt fantastisk!

    1. Jeg bruker også yoghurt på denne, det er aldeles nydelig! Og yoghurten er både bedre og mye sunnere når jeg lager den selv. Jeg tar tre liter melk, gjerne skummet melk, i ei gryte og varmer opp uten at det koker. Tar gryta vekk fra platen og kjøler litt til ca 45 grader. Så har jeg i tre spiseskjeerr liter av gammel yoghurt jeg har fra før i gryta og rører litt før jeg heller melkeblandingen tilbake i melkekartongene med skrukork som har fått en stor Y med tusj påskrevet. Setter melkekartongene i ovnen som kanskje har fått en lunk på 50 grader før jeg slår av ovnen. Dette for at melken skal stå i ro i lunk over natten slik at den omdannes til deilig yoghurt! Mmmmm…

      1. Hei. Tusen takk for flott oppskrift og delinger. Eit spørsmål til Lisa (frå kommentaren OKT 2015…)For å laga heimelaga yoghurt står det: tre spiseskeier liter? Er det trykkfeil eller?
        Høyrast. Tusen takk.
        Elin

  6. Namnam, dette var kjempegodt! Den falt veldig i smak og forsvant fort, så jeg må lage mer. Kan jeg doble oppskrifta, eller blir det tull i forhold til stekinga?

  7. Nå skal jeg lage denne granolaen for tredje gang. Den er bare supergod!
    Jeg har i tillegg til de ingrediensene du nevner også brukt linfrø og kokosmasse. Elsker smaken av kokos!

  8. Hei,
    Dette så veldig godt ut og jeg tenker at det passer fint i kalendergave til mine venninner:)
    Tror du blandingen holder seg like godt i cellofan?

  9. Hei.
    For en deilig oppskrift. Denne skal jeg lage idag. Er veldig spent.
    Hvor har du kjøpt den fine tree-skje’en? Kjempe fin!

    God lørdag.

  10. Heisann. Vil bare få si at denne granolaen rett og slett er sinnsvakt god. Takk igjen for fantastisk gode oppskrifter!

  11. Hei Trine.
    Dette er den beste frokostblandingen jeg noensinne har smakt. Ble gitt bort som julegave til mange. Vet ikke hvor mange porsjoner jeg allerede har, og kommer til å lage. Takk skal du ha.

    Inger Elise

  12. Hei 🙂 Denne ser spennende ut, og jeg gleder meg til å prøve den. Håper det ikke er noe problem å kutte ut honningen. Jeg har lett, men ikke funnet noe svar på holdbarheten i lukket glass…. 😉

    Takk for ei flott side – klem Siv

  13. Hei!
    Jeg er på jakt etter ei oppskrift på granolabarer. Jeg smakte det på en kafé her om dagen og det var supergodt! Hvis jeg bruker denne granolaen som base, hva skal jeg ha i for å få massen til å bli klissete og henge sammen?
    For en inspirerende blogg du har! 🙂
    Hilsen Anne

  14. Tusen takk for flott oppskrift! 😀 Den ble riktignok tilpasset litt ifht hva jeg hadde i skapet, men er jo lov å eksprimentere litt synes jeg. Min versjon inneholder havre, linfrø, mandler, kokosolje, honning, tranebær og litt kanel – og sammenblandet med eplejuiceblandingen i oppskriften din ble det rett og slett perfekt. Så takk igjen for flott oppskrift og god inspirasjon! Fra nå av er det slutt på kjøpeblandinger, unødvendig det når dette kan lages så enkelt og så mye bedre!

  15. kjempegod oppskrift…. jeg har laget den mange ganger.. det er fantastisk hver gang.. beste granola jeg har laget noensinne… tusen takk for oppskriften… hats off trine..

  16. Jeg glemte meg ut å helte juice, honning og sukker oppi det tørre, uten å varme det først på kjele. Granolaen er i ovnen nå, tror du det blir bra resultat for det? Håper det! Ser så godt ut 🙂

  17. hei<3 mamma har akkurat kjøpt inn kokeboka di og hele familien er hekta! vi bruker minst 3 av oppskriftene hver uke!<3 siden familien ¨år er veldig glad i musli (spesielt pappa) tenkte jeg at jeg skulle lage en porson musli til farsdagen. Hittil går det veldig greit, har tatt den ut av ovnen for tredje gang og den smaker fantastisk!!!<3<3 tror jeg må lage litt mer en annen gang!<3 det beste med kokeboka di er at vi som regel har mange av ingrediensene hjemme fra før og oppskriftene er lette å følge!<3<3 håper hele Norge benytter seg av boka!<3<3
    hilsen anna 12 år<3<3

    1. Hei Anna! Så koselig å høre at du og familien din bruker kokeboken min! Kan tenke meg at pappaen din blir kjempeglad for hjemmelaget musli i farsdagsgave, det er en utrolig fin gave! Håper du fortsetter å kose deg på kjøkkenet!

      Klem fra Trine 🙂

  18. Tusen takk for nok en fantastisk oppskrift! Granolaen står nå i ovnen og skal etterhvert få glede mine to tantebarn som elsker hjemmelagd mat 🙂 det er din fortjeneste at min familie får servert nydelig middag og bakst ganske ofte ! Ønsker deg en fin førjulstid:)
    Linn

  19. Da er granolaen i ovnen:) Ble bare halv porsjon i og med jeg ikke hadde planlagt dette her og ikke hadde nok havregryn osv. Og uten tørka frukt, men har blåbær og youghurt naturell i kjøleskapet så satser på en god frokost uansett:)

  20. Denne granolaen er SÅ god! Tilsatte kokosflak også, og brukte gresskarkjerner i stedet for valnøtter.

    1. Den er holdbar i flere uker på tett glass. Går uansett kjapt unna, så det er aldri noe problem med holdbarheten her. 🙂

  21. Er avhenig av å ha dette i hus,spiser det til frokost hver dag. Og gjerne litt til kvelds med yoghurt eller vanilje kesam. Jeg bruker litt mere veske og ei ss til honning. Føler det klumper seg litt mere da og det er så godt 🙂 Lager alltid minst dobbel posjon

    1. Hei!
      Oppskriften slik den står her gir ca 470 kcal på 100 gram leste jeg på myfitnesspal. Jeg har byttet ut sukkeret med flytende kunstig søtningsmiddel, natrena eller hva det heter, og byttet ut juice med fun light eller farris med smak, vita hjertego’ smør og kalorifattigere honning.og tilsatte gresskarkjerner. Man tagger hva man haver:) Da er det ca 430 kcal pr 100 gr i følge mine egne beregninger.

      Utrolig god, blir aldri lei!!!

    2. Fant du ut av dette Hanne? Jeg spiser denne HVER dag, og lurer litt på om dette egentlig er hverdagskost eller kosemat

  22. Hei! Tusen takk for en fantastisk oppskrift. At noe så enkelt kan bli så godt:) Den kan bare anbefales. Vi er blitt helt avhengig av frokostblandingen blandet med yoghurt og ferske blåbær. Nydelig!

  23. Hei:-)Fantastisk god! Siden jeg har diabetes, har jeg gått litt ned på sukkermengden og erstattet juicen med Fun Light med f.eks jordbær og kiwi:-) Nydelig med tyrkisk yoghurt og bær!

  24. Hei Trine,

    Jeg laget denne, og den ble kjempegod 🙂 Jeg elsker bloggen din, har prøvd flere av oppskriftene dine og resultatet er alltid bra 🙂

    Hilsen Ina

  25. Hei,
    jeg har forsøkt å få tak i tørkede bringebær og annet tørket frukt i daglivarebutikker uten hell.
    Har du noen tips?
    Takk for en super blogg, pizza med hvit saus var en suksess:-)

    1. Sjekk i velassorterte dagligvareforretninger. De har det feks på min lokale Meny og Smart Club. Lykke til!

  26. Denne liker jeg! God med gresk yoghurt og aprikoskompott. Som et av frøene, har jeg i 50-60 gram chia-frø, da ender du plutselig opp med at en porsjon inneholder godt over 3000mg Omega-3, som har en veldig positiv effekt på både fysisk og psykisk helse. Gojibær er også fint.

  27. Hei.
    Vi har blitt hekta på denne nydelige granolaen og krukker blir raskt tom. Har du prøvd å steke 2 runder samtidig på varmluft?

  28. Tusen takk — en flott basisoppskrift som vi kommer til å benytte mye! Populær blant oss på 40-50 — og min mor på 70 🙂 Jeg tror også jeg må sjekke muligheten for å lage to brett på en gang – det forsvinner så fort 🙂

  29. Tusen takk for nok en herlig oppskrift som er smakfull, sunn og enkel å lage
    Jeg er ikke akkurat trendsetter når det gjelder matlaging…. Men nå har altså granola kommet hjem også her. Holdbarhet i noen måneder er ikke noe utfordring, her lages nye porsjoner hver uke.
    Tusen takk!

  30. Dette høres veldig godt ut, men jeg har nøtteallergi. Lurer på om du har noen forslag til hva man kan bytte ut nøttene med?

    1. Det varierer, jeg tar det jeg har – og av og til benytter jeg halvparten av hver. Lykke til! 🙂

  31. Hei 🙂

    Jeg har laget opp et stort lager (5 krukker) med den Granolaoppskriften som ligger på Youtube. Glimrende frokost å ha på lager i en stresset hverdag. Oppdaget så at du informerer om holdbarhet på 4 uker. Går det bra om man går over tiden? hva skjer om man spiser den etter f.eks. 7 uker?

    Tusen takk for alle de fantastiske oppskrifter du deler med oss lesere.

    Ha en smakfull dag! 🙂

    1. Det med holdbarhetstid er alltid vanskelig å fastslå. Det kommer jo an på så mange faktorer, som feks. temperaturen der den oppbevares. Anbefaler deg å oppbevare den tørt, mørkt og kjølig. Så lenge den smaker godt er det bare å spise i vei! 🙂

  32. Hei! Jeg tok med en feil tørkede fruktig bær i ovnen nå sammen med resten jeg. Tror du der går fint? Erfaringer ?

  33. Takk for flotte oppskrifter. Jeg har laget frokostblanding uten å varmebehandle og lurer på om det er noen næringsmessige grunner til å varmebehandle.

    1. Du trenger et stekebrett, som det står i oppskriften. Oppskriften gir et stort glass med granola, mengden kan du selv beregne ved å summere antall gram i ingrediensoversikten.

Leave a Reply to Lisbeth Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste