Plommetrærne i hyttehagen strutter av fine og smakfulle plommer, og nå er gode råd dyre for å ta vare på de gode smakene til det ikke lengre er plommesesong. Noen av plommene blir derfor hermetisert, for å komme på dessertbordet til vinteren eller når behovet for deilige plommer fra hyttehagen melder seg. Har du også plommer i hagen (eller kjenner du noen du kan gå på slang til) er det ikke noe å tenke på - legg noen plommer på glass allerede i dag!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

40 plommer (ca.)
5 dl vann
500 g sukker
1 vaniljestang (kan sløyfes)
2 sitronskiver
2 syltetøyglass (ca. 4 dl)

SLIK GJØR DU

plommer

Sett stekeovnen på 100 grader varmluft. Kok sukkerlake av vann og sukker (se tips), til sukkeret er helt oppløst. Splitt vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha både frø og stang i sukkerlaken.

Ha plommene i kokende vann i ca. 1 minutt, og legg dem umiddelbart i kald vann (gjerne tilsatt isbiter). Skinnet vil da sprekke opp. Pass på at du ikke lar de være for lenge i i det kokende vannet for da vil de miste formen. Trekk skinnet av plommene og legg dem i rengjorte, varme syltetøyglass (glassene skal fylles nesten helt opp). Hell den kokende varme sukkerlaken (og gjerne også litt av vaniljestangen) oppi glassene til ca. 1 cm fra toppen, legg en sitronskive på toppen og sett umiddelbart på lokket. Sett glassene på rist i stekeovnen og la dem stå der i ca. 1 time og 15 minutter. Avkjøles og oppbevares i kald kjeller eller i kjøleskapet.

Spis plommene sammen med lettpisket kremfløte eller vaniljeis, og drypp gjerne litt av den deilige plommelaken over. Plommene smaker også nydelig sammen med vafler og krumkaker, for å nevne noe. Husk at steinene fortsatt er inni plommene, så pass på når herlighetene skal inntas!

Hermetiske plommer med vanilje

TIPS

 • Mengden sukkerlake vil variere etter størrelsen på plommene dine. Du må derfor ta mengden sukkerlake (og antall plommer) i oppskriften som veiledende, og justere den opp eller ned slik at det dekker plommene dine. Som tommelfingerregel benytter jeg 100 gram sukker pr. 1 dl vann.
 • Dersom plommene er syrlige kan du øke sukkermengden noe.
 • Hermetiserte plommer er holdbare i inntil 1 år forutsatt at de oppbevares kjølig i tett glass.
 • Flere oppskrifter med plommer finner du samlet her.

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg funnet i Sverre Sætres fantastiske kokebok «Frukt og bær». 

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Så hyggelig at du slår et slag for en så deilig, gammeldags dessert. I min familie serveres de nedlagte plommene med råkrem – eggedosis og krem som blandes umiddelbart før servering. Den kombinasjonen er lekker.

 2. Ser helt nydelig ut. Husker det fra barndommen da min mor lagde det. Kan jeg bruker Sukrin, og i så fall hvor mye?

  1. Ja, det ser nydelig ut – og smaker enda bedre. 🙂 Jeg har ingen erfaring med sukrin og kan derfor ikke hjelpe deg. Kanskje det er andre som vet?

 3. Dette skal testes ut – har plukket mengder av plommer på hyttaSkal temperaturen stå på 100grader når glassene skal tilbake i ovnen med plommer i?

 4. Takk for gode oppskrifter. Og inspirasjon. Går det an å bruke frosne plommer til hermetisering?

 5. Jeg har hermetisert plommer å har brukt oppskrift, men når de nå har stått i kjelleren så blir plommene på toppen av glasset sorte, det skal være sagt at jeg ikke la sitronskiver øverst for hadde ikke det. Er plommene ødelagte eller hva skjer med de?

  1. Det kan høres ut som om det ikke har blitt ordentlig hermetisert. Laken må dekke plommene helt hele tiden, og sitronskiven bidrar her til å «dytte» plommene nedi laken slik at alle blir dekket og at laken står helt opp til lokket.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste