Det er fredag og hva passer vel ikke bedre enn å friste med en perfekt stekt helstekt indrefilet? Og som ikke det er nok kan jeg friste med fargerikt og deilig tilbehør som saltbakt løk, ovnsbakte tomater, spinat, asparges, hasselbackpoteter – og ikke minst en nydelig rødvinsaus som kompletterer det hele! Denne retten serverte jeg til gode venner som hovedrett på nyttårsaften. Som belønning fikk jeg masse mmm’er og godlyder, og da er kokken selvsagt veldig fornøyd, og gjestene får også komme tilbake en annen gang. Kanskje dette kan være til inspirasjon til et lite festmåltid nå når vi går inn i februar?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Helstekt indrefilet

700-800 g indrefilet av storfe
salt og pepper
smør til steking
frisk timian (kan sløyfes)

Hasselbackpoteter

4 store poteter
smør smeltet
1 fedd hvitløk , finhakket
maldonsalt

Rødvinsaus

2 sjalottløk , finhakket
1 ss smør
1 ts tomatpuré
1 dl god oksekraft (jeg brukte den fra Jacobs)
1 dl vann
1-1,5 dl rødvin
3-4 ss balsamicoeddik
2-3 ss soyasaus
1 laurbærblad
1 kvast timian , grovt hakket
hvit nykvernet pepper
1-2 ss smør

Garnityr

4 småløk
grovt havsalt
frisk timian
6 småtomater i forskjellige farger+olivenolje + salt + sukker
babyasparges
1 fedd hvitløk
100 g frisk spinat

SLIK GJØR DU

Skrell potetene og skjær tynne skiver uten å skjære helt igjennom. Dette går lettere om du for eksempel legger en spisepinne på hver side av poteten, slik at kniven likevel ikke går helt gjennom poteten når du skjærer. Bland sammen smeltet smør, hvitløk og eventuelt litt salt, og fordel over potetene, og la det renne mellom potetskivene også. Stek potetene ved 225 grader (over- og undervarme) i ca 45 minutter, avhengig av størrelsen på potetene. Pensle med resten av smørblandingen et par ganger i løpet av steketiden.

Ta indrefileten ut av kjøleskapet og la den ligge i romtemperatur i 30-60 minutter før du skal steke den. Krydre fileten med salt og pepper. Stek fileten i smør, slik at den får stekeskorpe over det hele. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av fileten og legg den i et ildfast fat. Ha litt grovt hakket timian over. Stekes ved 125 grader til fileten har en kjernetemperatur på ca 57 grader. Det tar omtrent 40 minutter. La fileten hvile i 15-20 minutter (legg lit aluminiumsfolie over, men ikke pakk inn kjøttet), før du skjærer den opp i skiver.

(Dersom du skal tilberede potetene og kjøttet i samme stekovn kan du først steke potetene halvferdig, ta ut potetene mens kjøttet stekes, og la potetene steke ferdig mens kjøttet hviler – husk å regulere temperaturen underveis!)

Samtidig som du steker kjøttet kan du også saltbake løken og steke tomatene. Finn frem et lite ildfast fat og fyll dette med  2-3 cm grovt havsalt. Stikk småløken oppi (behold ”skallet” på). Jeg benyttet små rødløk denne gangen, men du kan benytte det du har tilgjengelig av småløk. Fordel hakket timian over og stek ved ca. 125 grader til løken er mør, etter ca 30 minutter. Del tomatene i to og legg dem i et annet lite ildfast fat (eventuelt sammen med kjøttet), ringle litt olivenolje over og krydre med litt maldonsalt og et par klyper sukker.

Fres sjalottløken i smør, til den blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter, og ha deretter i rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt utblandet fond), vann og krydder. Kok opp og la sausen koke inn til ca halvparten. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer rødvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering rører du inn 1-2 ss smør og smaker til med nykvernet sort pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

nyttårsmeny 2012

Rett før retten skal serveres koker du aspargesen i lettsaltet vann i 1-2 minutter. Del hvitløksfeddet i to på langs og ha det i stekepannen sammen med litt smør. Ha den kokte aspargesen og spinaten (husk å rense og vaske spinaten først) i stekepannen og la det surre med til spinaten så vidt faller sammen. Krydre med salt og sort pepper.

Anrett indrefileten på varme tallerkener, sammen med alle de gode grønnsakene. Drypp litt av rødvinsausen over og gi retten et dryss av frisk timian. Serveres med en god rødvin til, som for eksempel Celeste.

Nyttårsmenyen besto for øvrig av Limemarinert laks med mango- og avokadosalsa til forrett, ost med godt tilbehør til mellomrett, og Panna cotta med Grand Marnier og pasjonsfrukt til dessert. Et smakelig måltid, om jeg skal si det selv!

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, og takk for nok en inspirerende matrett! 😉
  Et litt teit spørsmål kanskje, men hvordan vet man hva slags vin man kan bruke i maten? Jeg har lyst til å prøve med på sauser med både rødvin og hvitvin, men aner ikke hvor jeg skal begynne. Noen gode tips, evt noe jeg bør se etter når jeg skal lage saus med vin i?

 2. Hei, dette er den beste mat bloggen jeg har kommet over hittil. Kjempe mange gode middags tips, bakverk osv! Har et spørsmål, vi er en familie på 3 vi også, med ei jente på 4 år. Spiser sønnen deres alt av maten han får servert? Sliter veldig med å få i jenta vår mat med grønt i 🙂 Eller kanskje du har noen lure tips?

 3. Hei,

  Takk for en fantastisk flott matblogg!

  Jeg synes oppskriften over ser veldig spennende ut. Hvordan tror du den vil fungere med indrefilet av svin?

 4. Dette er VELDIG godt. Har servert to ganger nå, og det er like stor stas hver gang..måtte (av nød fordi polet var stengt) lage rødvinssaus uten rødvin! Brukte drue/blåbærjuice ispedd et ar spiseskjeer rødvinseddik, og kan bare si at det funka veldig bra!

 5. Dette ble hovedretten til mamma’s bursdagsmiddag i helgen. Hun er kokk og hennes favoritt er en saftig, god biff, noe som aldri er godt nok ute, for hun mener hun lager det bedre selv. MEN, denne ble perfekt! 😀 Fikk masse skryt! Og ikke alt var for å være snill, det vet jeg siden jeg spiste den selv, og den kunne ikke blitt bedre 😉 Sausen var også helt fantastisk. Super rett, mamma sier «takk Trine :)»

 6. Hei!
  Er det mulig å lage sausen tidligere på dagen og bare varme den opp og tilsette smøret rett før servering?

 7. Tusen takk for fin oppskrift! Har nettopp avsluttet nyttårsmåltidet, og det var veldig véllykket. Hadde en nydelig vin til, og i sausen, Condada de Haza kjøpt i taxfree Gardermoen ( kr. 230 på polet) Brukte Knorr fondant i sausen. Det ble veldig godt.

 8. Nydelig rett! Alt var godt og veldig smakfullt! Tusen takk. Likte spesielt godt sausen og aspargesen med spinaten surret i godt smør, Spansk Haza vin var bare knallgod til denne retten! Nyttårsmenyen vår 2014!

 9. Dette ble gårsdagens nyttårsmeny – og det var rett og slett helt nydelig. Sausen helt fantastisk god og velegnet til det gode kjøttet. Vi byttet ut bacon rundt aspargisen med spekeskinke, og det ble helt perfekt for oss.
  Takk for god inspirasjon til å teste ut og lære nye knep og retter på kjøkkenet!

 10. Denne rødvinsausen var helt kanon!
  Brukte den til helstekt ytrefilet, tilberedt sous-vide på 58 gr, rullet i ristet knust pepper.
  En suksess som skal gjentas!

 11. Takk for en kjempeflott blogg, rødvins sausen var nydelig. Bruker bloggen mye, og er nesten alltid heldig med maten. Har en mann og tenåringssønn som skryter masse når jeg bruker oppskriftene dine.
  Jeg lagde torsk med chorizo salsa og blomkålpure forrige helg, og den var fantastisk.
  Berit

 12. Vi testet denne oppskriften til nyttårsmiddagen 2015/2016. Kjempegodt! Alle gjestene var veldig fornøyde 🙂 Eneste endringen jeg skal gjøre neste gang er en anelse mindre balsamicoeddik i sausen og FLERE småløk for det var nesten den største hiten! Hehe

 13. Vil gjerne forsøke en enkel variant av dette til 18-årsdag med 24 mennesker til bords. Noen tips for å organisere og forenkle dette til så mange?

 14. Hei Trine,

  Om det skal gå unna på selskapsdagen, anbefaler du da å lage sausen et par dager i forveien, fryse sausen ned eller rett og slett prioritere slik at sausen blir lagd samme dag?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste