Du har kanskje allerede kastet seg på bølgen med eltefrie brød og rundstykker, men har du forsøkt metoden på pizza? Det har jeg og det kommer jeg garantert til å gjøre igjen! Resultatet ble nemlig en utrolig sprø og god pizzabunn! Oppskriften er også denne gangen inspirert av amerikaneren Jim Lahey, ta gjerne en titt på denne videosnutten hvor du ser det hele i praksis. Pizzadeigen lager du kvelden før pizzaen skal på bordet, slik at den får heve 12-18 timer.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Til 2 store eller 4 små pizzabunner trenger du

500 g pizzamel (ca.)
1/4 ts tørrgjær
1/2-1 ts salt
3.5 dl vann

Pizzasaus og garnityr

1 porsjon hvit pizzasaus
litt revet ost
1 mozerella i biter
4-6 skiver parmaskinke
10-12 konfiterte cherrytomater
1/2 rødløk , i ringer
parmesan , høvlet
frisk basilikum
basilikumolje eller chiliolje

SLIK GJØR DU

Lag deigen kvelden før. Rør sammen alle ingrediensene raskt sammen. Deigen skal være ganske fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i ca 18 timer.

Legg et bakepapir på benken, strø på litt mel og hvelv deigen på det melstrødde papiret. Del deigen i 2 eller 4 emner alt etter hvor stor pizza du ønsker å lage. Jeg laget to store pizzaer av denne oppskriften. Finn frem en slikkepott eller bruk fingrene (husk mel!) og “brett” den ene fliken av deigen inn mot midten, rotèr deigen 90 grader og gjenta “brettingen” på samme måte til alle flikene er “brettet”. Emnene skal ikke føles klissete, er de det må du drysse over litt mere mel. Legg emnene med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La emnene etterheve i ca 1 time (hvelv gjerne bakebollen over).

Ca. 30 minutter før du skal steke pizzaen setter du pizzasteinen inn i kald ovn og setter ovnen på maksimal temperatur. Du kan lese mer om steking på pizzastein i dette innlegget. Gjør deretter klar pizzasaus og garnityr.

Når deigen er ferdighevet er neste punkt å forme den til pizzabunn – og da helst uten å kjevle den. Det går fint dersom du følger Jim Laheys fremgangsmåte som du er godt illustrert på videoen. Prinsippet er at du skal strekke deigen fremfor å kjevle den. Du vil oppleve at deigen blir en helt annen etter en slik strekking, fremfor kjevling.

Legg pizzabunnen på et bakepapirkledt stekebrett. Fordel pizzasaus og garnityr over pizzaen etter smak og behag. Jeg benyttet hvit pizzasaus, litt revet hvit ost, konfiterte tomater og rødløk i ringer (+parmaskinke som jeg hadde på når pizzaen var ferdigstekt).

Dra bakepapiret over på den glovarme pizzasteinen og la pizzaen steke på 250-300 grader (eller enda varmere, om mulig), til pizzaen er ferdigstekt. Steketiden vil variere ut fra steketemperatur, ovnens egenskaper og hva du fyller pizzaen med. Jeg stekte pizzaen i ca. 7 minutter på 300 grader. Etter ca. 3 minutter napper du eventuelt ut bakepapiret dersom det lett lar seg fjerne.

Server gjerne pizzaen med et dryss med høvlet parmesan, litt chili-/basilikumolje, friske krydderurter, og gjerne et glass italiensk rødvin til.

Alle «eltefrie oppskrifter» på bloggen finner du samlet her.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine!

  For en genial måte å lage pizza på! Jeg brukte ikke pizzamel, men halvparten hvetemel og halvparten grovt speltmel og det ble veldig bra det også. Elsker at jeg slipper å bruke kjevle for å bake pizza! TAKK for gode oppskifter og inspirasjon 🙂

 2. Dette var den beste italienske pizzabunnen jeg har laget. Og jeg har ikke pizzastein, kan tenke meg den blir fantastisk med pizzastein. Ypperlig metode å bruke i campingvogna hvor jeg hverken har kjevle eller eltemaskin.

 3. Denne skal testes til helgen, høres veldig spennende ut. Det jeg lurer på er om det er mulig å eventuelt fryse ned deigen etter den siste heveprosessen? Blir bare 2 pers denne helgen, så det blir en litt vel stor deig.

 4. Mmm.. Mange nydelege pizzaoppskrifter her og eltefri botn skal eg defintitvt prøva neste gong.

  Men etter å ha googla rundt på nettet finn eg ingen gode oppskrifter på thai-pizza àla den dei har på peppes og Dolly. Veit du har det veldig travelt for tida, men er det ein mulighet for at eg kan finna ei her hos deg kanskje med tid og stunder? 🙂

  Smil frå meg som er fast inventar på bloggen din! 😉

 5. Planlegger pizza i morgen; har prøvd eltefritt brød, som ble suksess, så tenkte å prøve eltefri pizza også 🙂 hvor mange porsjoner beregner du denne pizzaoppskriften til? 4?

 6. Jeg trodde det var umulig å lage god hjemmelaget pizza, etter å prøvd mange forskjellige oppskrifter og metoder, men så ga jeg denne en sjanse, og den ble supergod! Selv uten pizzastein. Enda bedre enn hos de beste italienske gatekjøkkenene. Takk!

 7. Hei Trine! Går det an å bruke Holli Møller,Økologisk Steinmalt mel ,til eltefri pizza? Hilsen Ada!

 8. Istedenfor å ødelegge god parmaskinke/spekeskinke, kan du bruke bacon. Det smaker nesten det samme når det steikes. 🙂

 9. De konfiterte tomatene ble helt ødelagte da jeg hadde dem på pizzaen! Har du dem på helt til slutt når pizzaen er ferdigsteikt, sammen med skinken? Utrolig surt, for de smakte himmelsk før jeg svei dem. Hadde de ikke engang på under hele steketiden.

  1. Det kommer jo litt an på størrelsen på de konfiterte tomatene. HVis de er små er det nok best at de kun steker med de siste minuttene.

 10. Hei hei,

  Lurer på om du har en pizzasten å anbefale?

  (Blir resultatet dobbelt så bra med pizzasten?)

  Hjertelig hilsen Trine

 11. Dette fikk jeg ikke til i det hele tatt, deigen var for klissete og det ble hull når den hang 😉 Jeg brukte vanlig hvetemel da …kan det være det er feilen. Eller var det noe annet jeg gjorde feil….? Er ellers flittig gjest på dine sider og takker for fin inspirasjon 🙂 Du øker koke-gleden <3

 12. Hei 🙂
  Jeg har brukt denne oppskriften en stund nå, men små endringer har skjedd underveis.
  Har funnet ut at selvom den er såkalt ‘eltefri’ blir den faktisk ENDA bedre om den får stå en god stund å bli knadd av kjøkkenmaskinen. I tillegg har jeg trappa ned litt(-0,5 dl) på vannmengden for at den skal bli lettere å bake ut og at jeg får den trykket ut så tynn som jeg ønsker.
  Med disse to endringen får jeg en veldig smidig fin deig å jobbe med, og reaultatet blir en tynn og god pizza med ordentlig rustikk og sprø/seig skorpe! 🙂
  Ikke har den vondt av å stå to døgn å heve heller, da første døgn som èn deig, og dagen etter som porsjonsemner. Helgen kommer fort når man allerede onsdag kveld begynner på fredagsmiddagen 😉
  Tusen takk for mye god inspirasjon fra bloggen din! 🙂

 13. Takk for super oppskrift. Denne bunnen blir utrolig bra. Jeg steker på vanlig stekeplate på 275. Det er så godt at jeg har lyst til å skryte av meg selv for hver bit når vi spiser (gjør det også – inni meg…;-))

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste