Galette er en fransk rustikk terte som lages rett på bakebrettet. Galetten fylles med frukt og/eller bær etter smak og hva som er i sesong. Her har jeg fylt galetten med friske bringebær og blåbær. Før jeg fordeler bærene utover tertedeigen rører jeg inn en blanding av sukker og potetmel. Sukkeret tilfører sødme, mens potetmelet trekker til seg noe av væsken i bærene slik at galetten ikke blir vassen, men fin og sprø også på undersiden.
Ingredienser
TERTEDEIG
175 g | hvetemel |
25 g | melis |
1/4 ts | flaksalt |
150 g | smør , i terninger |
1-2 ss | kaldt vann |
FYLL
300 g | bringebær (ca.) |
200 g | blåbær (ca.) |
75-100 g | sukker |
3 ss | potetmel |
TILBEHØR
1 | egg til pensling |
1/2-1 ts | perlesukker (kan sløyfes) |
melisdryss | |
vaniljeiskrem eller stivpisket kremfløte |
SLIK GJØR DU
Ha hvetemel, melis og salt i en bolle, og bland godt sammen. Ha i smøret og smuldre det hele sammen til du har en smulete deig. Tilsett kaldt vann til du har en jevn og fin deig som samler seg. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen mer enn nødvendig. Legg deigen i kjøleskapet i minst en time, eller gjerne over natten.
Ha bærene i en bolle. Dersom du benytter frosne bær er det viktig å tine bærene først, og deretter la dem renne av litt. Rør sammen sukker og potetmel, og ha det over bærene. Vend forsiktig sammen slik at sukker- og potetmelblandingen fordeler seg over det hele.
Finn frem et bakepapirkledd bakebrett. Ha mørdeigen på melet bakebord og kjevle den ut. Pass på at du benytter nok hvetemel slik at deigen ikke klistrer seg fast. Rull deigen over på kjevlet og løft den forsiktig over på bakepapiret. Det gjør ikke noe om den blir ujevn i kantene, sluttresultatet blir bra likevel.
Fordel bærblandingen over mørdeigen, men la det være igjen en kant på 3-4 cm rundt hele leiven. Når bærblandingen er jevnt fordelt bretter du den rene kanten over fyllet. Sett gjerne galetten i fryseren i ca. 15 minutter (mens du forvarmer ovnen til 200 grader, over- og undervarme), så vil den holde fasongen bedre. Dersom du ikke har muligheten til å putte den i fryseren er det viktig at du steker den umiddelbart, så da må du sette på stekeovnen noe tidligere. Pensle paikanten med sammenvispet egg og strø gjerne over litt perlesukker. Stekes på midterste rille i 30-35 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. Følg med mot slutten av steketiden.
La galetten avkjøles helt før du skal servere den. Gi den gjerne et lite melisdryss umiddelbart før servering. Serveres med ønsket tilbehør, for eksempel en kule vaniljeis eller litt stivpisket kremfløte.
TIPS
- Galetten kan fylles med det du har tilgjengelig av frukt og friske bær. Sjekk gjerne ut de øvrige galette-oppskriftene på bloggen, for eksempel med plommer og bringebær eller rabarbra og bringebær.
VELBEKOMME!