Galette er en fransk terte som stekes på stekeplaten uten kakeform eller lignende. Galette er en populær sommerdessert eller sommerkake som kan fylles med ulike sorter frukt og bær, etter smak og behag og hva som er i sesong. Prøv gjerne denne varianten med rabarbra og bringebær, en nydelig kombo!

Ingredienser

MØRDEIG

175 g hvetemel
25 g melis
1/4 ts flaksalt
150 g smør , i små terninger
1-2 ss kaldt vann

FYLL

300 g rabarbra
150 g bringebær eller jordbær
125 g sukker (ca.)
3 ss potetmel

TILBEHØR

1 egg til pensling
1/2-1 ts perlesukker (kan sløyfes)
melisdryss
vaniljeiskrem eller stivpisket kremfløte

SLIK GJØR DU

Galette med rabarbra og bringebær

Ha hvetemel, melis og salt i en bolle, og bland godt sammen. Ha i smøret og smuldre det hele sammen til du har en smulete deig. Tilsett kaldt vann til du har en jevn og fin deig som samler seg. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen mer enn nødvendig. Legg deigen i kjøleskapet i minst en time, eller gjerne over natten.

Skyll rabarbrastilkene og skjær dem i ca. 1/2 cm tykke skiver og ha dem sammen med bringebærene i en bolle. Rør sammen sukker og potetmel, og ha det over rabarbrablandingen. Vend forsiktig sammen slik at sukkerblandingen fordeler seg over det hele.

Finn frem et bakepapirkledd bakebrett. Ha mørdeigen på melet bakebord og kjevle den ut. Pass på at du benytter nok mel slik at deigen ikke klistrer seg fast. Rull deigen over på kjevlet og løft den forsiktig over på bakepapiret. Det gjør ikke noe om den blir ujevn i kantene, sluttresultatet blir bra likevel!

Fordel rabarbrablandingen over mørdeigen, men la det være igjen en kant på ca. 4 cm rundt hele leiven. Når rabarbrablandingen er jevnt fordelt bretter du den rene kanten over fyllet. Sett gjerne galetten i fryseren i ca. 15 minutter (mens du forvarmer ovnen til 200 grader, over- og undervarme), så vil den holde fasongen bedre. Dersom du ikke har muligheten til å putte den i fryseren er det viktig at du steker den umiddelbart, så da må du sette på stekeovnen tidligere.

Pensle paikanten med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker. Stekes på midterste rille, i 25-35 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. Følg med mot slutten av steketiden.

Galette med rabarbra

La galetten avkjøles helt før du skal servere den. Gi den gjerne et lite melisdryss umiddelbart før servering. Vaniljeis eller stivpisket kremfløte er for eksempel godt tilbehør til denne deilige sommerdesserten.

Galette med rabarbra og bringebær

TIPS

  • Galetten kan fylles med det du har tilgjengelig av frukt og friske bær, men pass på at fyllet ikke blir vassent. Dersom du benytter frosne bær er det viktig å tine bærene først, og deretter la dem renne av litt.
  • Flere oppskrifter på galette finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Kan denne stå i fryseren et par timer før man steker den? Eller bare 15 min, som det står i oppskriften?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste