Galette er en fransk terte som lages rett på stekeplaten uten kakeform eller lignende. Galetten fylles med ulike sorter frukt og bær, etter smak og behag og hva som er i sesong. Siden hyttehagen bugner med deilige plommer fylles dagens galette med plommer - og litt bringebær, for jeg hadde noen til overs.

Annonse

Ingredienser

MØRDEIG

175 g hvetemel
2 ss melis
1/4 ts flaksalt
150 g smør , i terninger
2 ss vann , kaldt

FYLL MM.

400 g plommer
100 g bringebær
75 g brunt sukker (ca.)
3 ss potetmel eller maisenna
1 egg , til pensling
perlesukker (kan sløfes)

TILBEHØR

vaniljeis , stivpisket kremfløte el.
melis til dryss (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Galette med plommer og bringebær

Ha mel, sukker og salt i en bolle, og bland godt sammen. Ha i smøret og smuldre det hele sammen til du har en smulete deig. Tilsett kaldt vann til du har en jevn og fin deig som samler seg. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen mer enn nødvendig. Legg deigen i kjøleskapet i minst en time, eller gjerne over natten.

Skyll plommene, del dem i to og ta ut stenene. Del plommene i 4 jevnstore båter og ha dem sammen med bringebærene i en bolle. Rør sammen sukker og potetmel/maisenna og ha det over frukt- og bærblandingen. Vend forsiktig sammen slik at sukkerblandingen fordeler seg over det hele.

Finn frem et bakepapirkledd bakebrett. Ha paideigen på melet bakebord og kjevle den ut. Pass på at du benytter nok mel slik at deigen ikke klistrer seg fast. Rull deigen over på kjevlet og løft den forsiktig over på bakepapiret. Det gjør ikke noe om den blir ujevn i kantene, sluttresultatet blir bra likevel!

Galette med plommer og bringebær

Fordel frukt- og bærblandingen over paideigen, men la det være igjen en kant på ca. 5 cm rundt hele leiven. Når bærene er jevnt fordelt bretter du den rene kanten over fyllet. Sett gjerne galetten i fryseren i ca. 15 minutter (mens du forvarmer ovnen til 200 grader, over- og undervarme), så vil den holde fasongen bedre. Dersom du ikke har muligheten til å putte den i fryseren er det viktig at du steker den umiddelbart, så da må du sette på stekeovnen før du begynner å dele opp plommene.

Galette med plommer og bringebær

Pensle paikanten med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker. Stekes på midterste rille, i 35-40 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. Følg med mot slutten av steketiden.

La galetten avkjøles helt før du skal servere den. Vaniljeis eller honningkrem er for eksempel godt tilbehør til denne deilige sommerdesserten.

Galette med plommer og bringebær

TIPS

  • Galetten kan fylles med det du har tilgjengelig av frukt og friske bær, men pass på at fyllet ikke blir vassent. Dersom du benytter frosne bær er det viktig å tine bærene først, og deretter la dem renne av litt.
  • Gi gjerne galetten et lite melisdryss før servering.
  • Flere oppskrifter med plommer finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Tusen takk – ser deilig ut. Har lyst til å prøve, men lurer på – er det en grunn til ikke å bruke paiform ?

    1. Du kan selvsagt bruke paiform og lage pai isteden. 🙂 Men da får du ikke den samme crispy kanten som du får på denne galetten.

  2. Kan jeg la galettenligge i fryseren fram til den dagen jeg skal bruke den for så å steke den?
    Mvh

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.