Hva er vel mer innbydende for øyne og gane enn fine, og gjerne fargerike, makroner med deilig fyll? Det er slett ikke vanskelig å lage, i alle fall ikke hvis du følger denne oppskriften. Jeg har hentet makronoppskriften fra heftet Master the macaron, og jeg anbefaler deg å ta en titt for nærmere beskrivelse av arbeidsprosessene, og ikke minst for ytterligere inspirasjon, for makroner kan jo varieres i det uendelige. I oppskriften nedenfor har jeg i stor grad fulgt oppskriften i heftet, men har gjort min egen vri her og der. Slik gjorde jeg det:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Makroner

100 g mandelmel (finmalte skåldede mandler)
175 g melis
3 egg store ca. 100 g til eggehvite
30 g hvitt sukker
Eventuelt smaks- eller fargetilsetting, for eksempel siktet kakaopulver eller konditorfarge

Nødvendig utstyr

2 ark med bakepapir
sprøytepose med rund tipp

Smørkremfyll

1 eggehvite (bruk gjerne et lite egg)
60 g sukker
1 klype salt
100 g (usaltet) smør (romtemperert)
1/2 vaniljestang (frøene)

SLIK GJØR DU

Først må mandlene skåldes: Ha mandlene i kokende vann 20-30 sekunder, til skallet lett løsner når du holder mandelen mellom tommelen og pekefingeren og trykker lett (den skal da ”ploppe” lett ut). Hell av vannet og press mandlene ut av mandelskallet. Kjør mandlene i en kjøkkenmaskin eller lignende med kniver, til mandlene er finmalt. Jo finere, desto bedre – hvorfor vil du skjønne om litt.

Sikt deretter mandelmelet og melisen i en stor bolle, bland sammen, og sett til side. Ha eggehvitene i en bolle og visp til de blir kremete. Du kan enten benytte visp og håndkraft eller en kjøkkenmaskin med visper. Tilsett sukkeret, som skal bidra til å stabilisere eggehvitene og minimere risikoen for overvisping. Fortsett å vispe, til eggehvitene er blanke og stive.

Tilsett ca halvparten av det siktede mandelmelet og melisen og vend det forsiktig inn med en slikkepott eller lignende. Bruker du for mye styrke her vil du arbeide ut luften du har pisket inn i eggehvitene. Hell massen opp i bollen som inneholder resten av mandelmelet og melisen, og vend forsiktig det resterende inn, til alle ingrediensene så vidt er blandet sammen.

Ha deigen i en sprøytepose. Jeg brukte engangsposer med en av tippene som fulgte med. Sprøyt ”dotter” på omtrent størrelse med en 5-krone på et bakepapirkledt stekebrett. La det hvile på kjøkkenbenken i 30-60 minutter, til de stivner litt på overflaten. De er klar for å stekes når du kan trykke lett på overflaten med pekefingeren uten at det sitter røre igjen på fingeren din.

Stekes ved 140-150 grader i ca. 17 minutter, til de er passe stekt. Ikke bruk varmluft! Pass på mot slutten av steketiden, ovner steker ulikt. Sett gjerne en stekeplate under stekebrettet for å forhindre at de sprekker på toppen. La kakene avkjøles litt på stekebrettet, før du forsiktig løsner de fra bakepapiret. La de avkjøles videre på en bakerist.

I oppskriftsheftet får du flere ulike oppskrifter på fyll. Jeg laget smørkremfyll etter egen oppskrift. Ha sukker, salt og eggehvite i en skål som du setter i en kasserolle med varmt vann. Bruk håndmikser og visp til blandingen blir en blank og fin marengs. Det tar ca. 5 minutter. Ha blandingen over i bollen til kjøkkenmaskinen din, tilsett vaniljefrøene og tilsett det romtempererte smøret litt etter litt. Kjør blandingen (med visper) til du får en jevn og fin krem.

Ha smørkremen i sprøytepose og sprøyt en liten «dott» midt på halvparten av makronene og legg resten av makronene oppå den fylte. Kunsten er å ha på akkurat passe med fyll, det skal ikke flyte utover kantene.

Oppbevar makronene kjølig, i tett boks eller glass. Ufylte makroner kan også oppbevares i fryseren i noen uker.

Ønsker du å lage sjokolademakroner kan du tilsette 3 ss siktet kakao i de tørre ingrediensene, før du vender de inn i de stivpiskede eggehvitene. Eller du kan gjøre som jeg, lag røre til lyse makroner og ha ca halvparten i sprøyteposen. Tilsett 1-1,5 ss siktet kakao i den resterende røren og vend dele hele forsiktig med en slikkepott.

Vil du sette litt farge på hverdagen kan du tilsette konditorfarge i eggehviteblandingen før du vender inn mandelmelet. Fargepulver kan tilsettes i mandelmelet.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Mulig jeg fortsatt er litt trøtt, men hva mener du med dette: «Sett gjerne en stekeplate under stekebrettet for å forhindre at de sprekker på toppen.» ?

    1. Dette er et råd jeg har fått fra flere andre, og bakgrunnen for å ha dobbelt sett med stekebrett er vel for å få dempet undervarmen noe. 😉

    1. Mandelkvern er sikkert det beste. Jeg har ikke det og benytter kjøkkenmaskin med kniver… Skal oppdatere oppskriften. 😉

      1. Lette litt mer og ser at noen anbefaler å kjøre mandler og melis sammen i processor med kniver, da det hindrer at fettet frigjøres, prøvde det i går (riktignok med pistasjnøtter, ikke mandler) og resultatet ble noen helt glimrende makroner:)

        1. Takk for tipset! Jeg mottar makrontips med takk, for her er jeg som en nybegynner å regne. 🙂

    1. Takk for innspill om ulemper knyttet til bruk av mandelkvern. Som nevnt har jeg det ikke selv, benytter kun kjøkkenmaskin med kniver til denslags. Takker ellers for gode og nyttige makrontips! 😉

  2. I min iver glemte jeg forresten helt å takke for et kjempefint innlegg om makroner!Moro både å lese og se på bildene:-)

  3. Hei, og takk for et fint innlegg! Jeg har hatt lyst til å bake makroner ei stund, men har aldri helt forstått hvordan man skal sprøyte dem utpå.. Nå vet jeg jo ikke hva slags konsistens røra vil ha heller.. Blir den fast eller mer flytende?

    Når du sier «dotter» på størrelse med en femkroning, mener du da at man skal sprøyte ut høye dotter, som vil skli litt ut på brettet eller under stekingen? Eller blir røra så fast at man selv skal lage dem litt flate? Og hva slags sprøytetupp brukte du?

    Kanskje det blir makroner til helgen… 🙂

    1. Jeg sjekket ut heftet du refererte til, og der var svaret på alle mine spørsmål! 🙂

  4. Dette har jeg fått helt dilla på i det siste, så gøy at også du legger ut et innlegg om disse herlige små «kakene» 😀
    Ser at mange gjør dette veldig ulikt, men med det samme, flotte resultatet. Herlig!

  5. Hei 🙂 jeg tenkte jeg skulle prøve meg på disse i helgen, men hvor mange makroner blir det av oppskriften? og jeg må si du har en helt fantastisk blogg 😀

    1. Husker dessverre ikke hvor mange makroner det blir av denne oppskriften. Det vil jo til syvende og sist være avhengig av hvor stor du lager den enkelte «dotten». Mener jeg fikk et sted mellom 20 og 25 (doble) makroner. Dette er mektige saker! Lykke til! 😉

  6. Hei 🙂
    Hev meg over dette innlegget med en gang jeg så det.. Jeg vurderer å lage slike å gi bort som en del av hjemmelagete julepresanger, og ser hva du skriver om hvor lenge du kan lagre ufylte. Men vet du noe om hvor lenge man kan lagre helt ferdige? Og evt hva som er beste måte? Glass? Kakeboks?

    🙂

    1. Jeg mener en foodprosessor med roterende kniver, som for eksempel kan «male» opp nøtter til det blir omtrent som mel.

  7. Hei! Herlig blogg du har, får så mye inspirasjon!:) Men… Disse makronene.. Jeg får de ikke til!!! Jeg har prøvd ufattelig mange ganger og fått det til 2(!) ganger… Jeg følger oppskriftene til punkt og prikke, men det er ikke snakk om… Hva kan jeg gjøre feil?

    1. Det er som du sikkert skjønner vanskelig for meg å fortelle deg hva du gjør feil, hvis det stemmer at du følger oppskriften. Anbefaler deg å ta en titt i heftet jeg linker til innledningsvis, kanskje du finner ut av det da? Lykke til!

  8. De franske makronene kom ut av ovnen for 30 minutter siden, og nå er det nesten tomt………en favoritt for alle her i huset 🙂

  9. Jeg har prøvd å laste ned det heftet flere ganger, men får det ikke… Kan du sende videre din kopi?

  10. Takk for grundig post!
    Kan jeg bruke ferdigkjøpt mandelmel, eller må jeg skålde og male selv?
    Og går det an å bruke uskåldede mandler som en fargevariasjon, eller påvirker skallet resultatet?

  11. Hei. Prøvde meg på disse. Ble veldig gode, men mange av dem sprakk på toppen under stekingen. Hva kan jeg ha gjort galt?

  12. Hei. Ser at noen spør om man kan bruke ferdig mandelmel? Dette lurer jeg også på…Har så lyst å prøve med på makroner.

    1. Ferdigmalt mandelmel er supert å bruke. Bare pass på at det IKKE er fettredusert mandelmel ☺️

  13. en enklere måte på å få en (hinne) på toppen før du steker dem er at du tar ovnen på 150 grader, så tar du ned døren og seter stekebrettet ditt der, slik at det lufttørker fortere. så når det er en (hinne) eller slik at du kan ta på toppet uten at den henger igjen i fingertuppen, så setter du brettet inn i ovnen og lukker igjen 🙂

  14. Herlig med en blogg til inspirasjon, og veldig nyttig med disse kommentarfeltene. MÅ man skolde mandlene …( mandelmel er jo så dyrt ) Blir kakene for grove hvis man ikke gjør det ?

  15. For den litt «late» husmor: jeg skolder ikke mandlene, og resultatet blir like godt, litt rustikke prikker synes jeg er helt innafor. Da blir ikke jobben så stor, og det er et meget godt alternativ til dyrt mandelmel.

  16. Hei! Makroner har en sånn fast, (vet ikke helt hvordan man forklarer det) fyll. Men de fleste oppskrifter har bare en type krem? Da syntes jeg det ikke blir helt makron aktig. De ferdigkjøpte har en sånn type (ikke gelé aktig, men håper du skjønner hva jeg mener?) er denne oppdriften med denne fyllen?

  17. Det kan hende at dette er et veldig dumt spørsmål, men hva menes med «ark med bakepapir»? 😀

    1. Her er ingen spørsmål dumme! Jeg kunne kanskje ha formulert meg annerledes, for eksempel «to bakepapirkledde stekebrett» – det vil si at du dekker to stekebrett med bakepapir. Bakepapir får du kjøpt både «metervis» og i ark, og det er to slike ark jeg mener her (eller så kan du rive av to stykker av bakepapirrullen som er omtrent like store som stekebrettene dine).

  18. Hei! Jeg har lett mange steder men jeg finner ikke svar på spørsmålet mitt..
    Hvilken instilling skal man ha på ovnen? Varmluft? Over og under varme?

    1. De skal stekes på over- og undervarme. Det er presisert i oppskriften at du IKKE skal benytte varmluft.

  19. Hei Trine og takk for massevis av fantastiske oppskrifter som hele fam elsker.
    Makronene ble kjempetørre og sprakk på toppen og fyllet smakte smør. Så jeg lurer på hva jeg har gjort galt? Jeg ser jeg glemte å sette fyllet over varmt vann mens jeg rørte i marengsen? Kan det være årsaken?

  20. Jeg har laget noen makroer men skulle gjerne hatt en mer blank glatt overflate når de er ferdig stekt. Hva gjør jeg galt evt?

  21. Kjære folk
    Kan dere ikke bare søke Pascal’s oppskrift, så slipper dere all gjetting, prøving og feiling(!)
    Jeg har brukt den i mange år, og den fungerer hver gang.
    Bare gjør hva Pascal sier og unngå å eksperimentere med morsomheter.

    Baking er kjemi – ikke gjettelek.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste