Fastelavnssøndag, eller fleskesøndag som det også kalles, er den siste søndagen før fasten - og da "flesker" vi oss opp med fastelavnsboller. Hva med ferske hveteboller med deilig fyll, som for eksempel stivpisket krem og bringebærmarmelade?

Fastelavnsboller kan kan fylles med så mangt, som for eksempel stivpisket kremfløte, syltetøy, sjokoladekrem eller vaniljekrem, for å nevne noe. Hjemme hos oss fyller vi vanligvis hvetebollene med stivpisket kremfløte tilsatt vaniljestang og melis. Når vi prøvesmakte disse bollene sist helg tilsatte vi også en deilig bringebærmarmelade, noe som ga friske og fargerike fastelavnsboller.

Som utgangspunkt for hvetebollene benytter jeg (selvsagt) den vanlige bolleoppskriften min, som alltid gjør suksess.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

900 g hvetemel
5 dl melk
1 egg
25 g fersk gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
175 g sukker
1 ts kardemomme
1/4 ts salt
150 g smør , i terninger
1 egg , til pensling
kremfløte
vaniljestang , frøene
bringebærmarmelade
melis til kremen og til dryss

SLIK GJØR DU

Ha alle ingredienser, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene.

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Øk gjerne farten underveis. (Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint lage bollene for hånd. Ta en titt her for nærmere beskrivelse.) Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving og la den heve til omtrent dobbel størrelse.

Ha bolledeigen på melet underlag og del den opp i 24-32 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage. Fordel bollene på to bakepapirkledte stekebrett og la dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse.

Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg, og stek bollene ved ca 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gylden overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene på rist.

Stivpisk kremfløten med frøene fra vaniljestangen og litt melis. Alternativt kan du benytte vaniljesukker med ekte vanilje (for eksempel hjemmelaget vaniljesukker).

Del de avkjølte bollene, fyll dem med marmelade og krem, og sett på toppen. Gi bollene et lett melisdryss og server umiddelbart. Glem ikke å legge frem servietter for dette blir en klissete affære. Men det skal det være.

Ha en fin fastelavnssøndag!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Du bruker jo veldig lite gjær, cirka hvor lang tid tar heveprosessen til sammen? Jeg skal bake disse på søndag, men vet ikke hvor tidlig jeg må begynne bakingen. Kan jeg evt. sette deigen på kvelden og bake den ut neste dag? Hvor lenge skal de heves gang nummer to da? Tusen takk for svar:)

    1. Hvor lang tid deigen bruker på å heve er avhengig av flere forhold. Som et utgangspunkt kan du beregne 1 time forheving og 30-45 minutter til etterheving. Jeg pleier ikke å kaldheve søt gjærbakst og kan derfor ikke hjelpe deg med de øvrige spørsmålene. Lykke til!

  2. Har akkurat prøvd denne oppskriften! Er ikke flink til å bake, men de ble heelt fantastiske 🙂 Denne skal jeg fortsette å bruke. Takk 🙂

  3. Lagde denne deilige bolleoppskriften! Den ble like bra som sist! Fantastisk gode. Gleder meg til å spise disse også i morgen.

  4. Kjære Trine! Jeg er innom matbloggen din hver eneste dag. Jeg er det man kan kalle «over gjennomsnittlig matinteressert», og det aller beste jeg vet er å be venner på middag med god vin. For 2 uker siden feiret jeg bursdag og serverte 5 retters. Forrett var din nydelige lakse tartar med avokado og mango salsa. Venner ble helt stille når de spiste. Og i går var det ei venninne som skulle lage den til sine foreldre i dag. I tillegg lagde jeg ostetallerkenen, og kombinasjonen av de tre ostene du anbefalte, samt geleen, honningen og valnøttene, var bare helt nydelig! Desverre glemte jeg i farten å servere portvinen, men det var nydelig med en kraftig rødvin til også. Nå skal jeg sette i gang med å lage bollene dine, og har anbefalt oppskriften på min nye blogg også.

    Tusen takk for nydelig hverdagsmat og festmat inspirasjon hver eneste dag! Jeg får også tilsendt mailene dine hver dag også, som jeg virkelig anbefaler alle!

  5. Må bare sei at detta var dei beste bollene eg nåken gang har smakt. 🙂
    Eg lagde dei med speltmjøl, og dei blei heilt supre.
    Tusen takk for at du delte oppskrifta 🙂

  6. Hei!
    Disse skal prøves. Hvordan blir det med smøret til slutt når jeg ikke har kjøkkenmaskin? Elte lenge vil vel gi smeltet smør?

    Et lite tips til hvordan innta fastelavns boller uten så mye klin:
    Min mor skar alltid ut et trekantet lokk i toppen av bollene, av med lokket, grav ut litt bolleinnmat, fyll med ønsket fyll, trekantlokket på snei på toppen, melisdryss – og digg inn 🙂
    Da ser man jo ikke den fin røde bringebærmarmeladen, men det blir myye enklere!

  7. Et lite tips: Jeg prøver å huske å ta med meg dusjhetter når jeg bor på hotell. De er ypperlige til å ha over bakebollen når deigen skal heve.

  8. Disse hever her nå. Eltet for hånd, måtte gå litt opp på væskemengden for i det hele tatt få knadd skikkelig, men deigen ble veldig bra! Gikk veldig greit å kna inn smør for hånd.
    Gleder meg til å smake 🙂

  9. nå skal jeg også prøve disse bollene 🙂
    men det jeg egentlig ville si var: kan ikke det lages en trines matblogg APP? 🙂

  10. Hei. 🙂
    Hvordan er det med gjær når man bruker tørrgjær? Skal man fortsatt bare bruke 25g, og blir det egentlig noen forskjell?
    Hilsen Birgit 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste