På søndag er det fastelavnsøndag, eller fleskesøndag som det også kalles. Det er den siste søndagen før fasten, og da skulle man nyte ekstra fet mat for å ha litt å gå på i fasten. Til tross for at de færreste av oss faster, koser vi oss likevel med fastelavnsboller, noe jeg synes er en god og hyggelig tradisjon. Hjemme hos oss gleder vi oss allerede, for da kommer også hele mafiaen for å spise fastelavnsboller sammen med oss.

Når jeg lager fastelavnsboller benytter jeg min vanlige bolleoppskrift, og bollene fylles som regel med stivpisket krem tilsatt litt vaniljestang og med et lite melisdryss på toppen. Andre fyller dem med syltetøy, sjokoladekrem, marsipan eller vaniljekrem, for å nevne noe. I år kan jeg friste med fastelavnsboller fylt med hjemmelaget jordbærmarmelade og stivpisket kremfløte.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Hveteboller

900 g hvetemel
5 dl melk (ca. 20 grader)
25 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
125-150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/4-1/2 ts salt
1 egg
150 g smør , i terninger
1 egg (til pensling)

Krem og syltetøy

Jordbærmarmelade med appelsin eller annet syltetøy
kremfløte , stivpisket (sammen med litt sukker og ekte vaniljesukker)
melisdryss
friske bær (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Fastelavensboller

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Elt deigen i kjøkkenmaskin med kroker i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs. Tilsett deretter smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ytterligere ca. 10 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar 60-90 minutter.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i 4 like store emner. Del hver av disse i 5-6 like store emner, og trill til boller. La bollene heve under et klede til ca. dobbel størrelse, etter ca. 30-45 minutter. Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg og stek dem ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Baksten er ferdigstekt når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene på rist.

Lag jordbærmarmeladen etter oppskriften eller benytt ferdigkjøpt syltetøy. Pisk kremfløten med frøene fra vaniljestangen og litt melis, til en myk krem. Alternativt kan du benytte vaniljesukker med ekte vanilje. Del bollene i to og smør et lag med syltetøy påden nederste delen. Ha en raus klatt med krem og legg den andre halvdelen av bollen oppå. Gi bollene et lite melisdryss ved hjelp av en tesil eller lignende, og server umiddelbart, gjerne med friske bær som dekor. Og du, husk servietter!

Fastelavensboller

Ha en fin fastelavnsøndag!

(Ønsker du tilberedningsprosessen ytterligere beskrevet kan du ta en titt på oppskrift på Verdens beste rosinboller. Ta gjerne også en titt her, hvor jeg har samlet de beste baketipsene mine.)

Skriv ut
  1. Hei
    Skal prøve meg på bolleoppskriften din i helgen. Gleder meg! 🙂
    Jeg fik et tips en gang om å «kna» gjæren med salt, da vil den løse seg opp og bli flytende. Har prøvd dette, og det funker, men jeg lurer på: hva mener du om dette? Vil det ødelegge gjæren på noen måte? Vil resultatet bli mindre bra?
    Pleier du å løse gjæren i den varme melken eller smuldrer du den bare rett i bakebollen?

    1. Jeg har ikke forsøkt med salt, men du får effekten du beskriver hvis du smuldrer og etter hvert rører den ferske gjæren med litt sukker! Effekten av gjæren er den samme. 🙂

    2. Ser du skrev dette for lenge siden, men svarer likevel 🙂 Du risikerer å drepe gjæren hvis du blander den med salt på den måten. Salt hemmer gjæringen; mao trenger du det for å kontrollere hevingen, men for mye eller direkte kontakt mellom salt og gjær er ikke bra.

      Høy konsentrasjon av sukker hemmer forresten også gjæren (tørker den ut via osmose).

  2. Har laget disse bollene i dag. De er kjempe gode. Deigen er veldig lett å jobbe med… Takk for oppskriften 🙂

  3. Må bare si; Beklager mamma, nå er det ny bollemester i familien 😀 Disse bollene var kjempegode, luftige og lette å jobbe med. Anbefales å prøve 🙂 Jeg laget både vanlige boller, og sjokoladeknuter og kanelknuter 🙂 Ble en fornøyd gjeng på fastelavn ja!

  4. Jeg er ingen baker, men følger oppskriften etter punkt og prikke etter mitt skjønn… deigen blir så bløt?! nesten som røre…??
    Forstår ikke hva jeg gjør feil. Har nå brukt 4dl melk, men allikevel altfor bløt.

    1. Dette er en gjennomprøvd oppskrift jeg har laget mange ganger, og har også fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra leserne mine, så jeg tror du må ha blingset på melmengden eller lignende. Men, om du opplever at deigen blir litt klissete eller tørr så kan det lett justeres med litt mer mel/væske. Lykke til!

  5. Hei. Kan man sette bolledeigen kvelden før? Ev. hvor mye gjær og skal den stå i romtemperatur eller kjøleskap?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste