Når dette innlegget postes er jeg og min kjære på vei til Stavanger. Det blir en lang, innholdsrik og spennende dag, med fagkonferanse på formiddagen før det blir Matgalla med kåring av Det Norske Måltid og en rekke priser på kvelden, blant annet "Årets Matgleder", som jeg selv er nominert til. Opptak fra Matgallaen kan dere se på TV2 søndag 11. desember kl. 22.30.
Før den tid kan jeg anbefale at dere forsøker dere på dette eltefrie valnøttbrødet, som ble utrolig godt! Den eltefrie metoden prøves nå ut på det meste av bakst, nesten i alle fall, og det funker hver gang! Valnøttbrød er noe jeg bare «må» ha til julens oster, og planlegges blant annet servert til lunsjbuffeten første juledag og vår tradisjonelle juletrefest i romjulen. Tips om ytterligere tilbehør til ost kommer i et senere innlegg.
Til to små eller ett stort valnøttbrød trenger du:

Ingredienser

3 dl vann , kaldt
5 g fersk gjær
100 g siktet hvetemel
150 g fibramel
1 ts salt
100 g Valnøtter

SLIK GJØR DU

Rør ut gjæren i vannet (ja, det stemmer at det skal være bare 5 gram gjær), og tilsett deretter resten av ingrediensene. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur mellom 8 og 20 timer.

Strø godt med mel på et bakepapir og skrap ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Del deigen i to like deler og brett deigen en gang på langs slik at du får to små brød.

La brødene heve under et håndkle i ca 1 time.

Ca 20-30 minutter før brødet skal stekes setter du ovnen på 275 grader og setter samtidig inn stekebrettet.

“Vipp” de ferdighevede brødene fra bakepapiret og over på det oppvarmede stekebrettet, og sett brettet umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 250 grader og stek brødene i ca 10 minutter. Senk deretter varmen til 225 grader og stek til brødene er ferdige. Mine to brød var ferdigstekt etter totalt 20 minutter, men dette kan variere fra ovn til ovn. Avkjøl brødene på rist.

Jeg laget to små valnøttbrød, men du kan selvsagt lage et stort om du heller foretrekker det. Ønsker du å lage valnøttrundstykker i stedet, kan du følge prinsippene i denne oppskriften.

Rundstykker du får til overs kan du fint putte i fryseren. La rundstykkene tine og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Så spennande at du er i finalen for “Årets matgleder”. Du er så dyktig til det du held på med, så skulle du vinne ville det vere heilt fortent! 🙂

  Eg har ikkje bakt med fibramjøl endå, eg har ikkje heilt forstått skilnaden på det og vanleg sammalt fint mjøl. Opplevest det som finare enn sammalt fint? Eg må nok forske litt meir på dette. 🙂

 2. Hei. Gratulere med flott pris! Vel fortjent! Tenkte jeg skulle prøve valnøttbrødet. Hva kan jeg bruke i steden for firbra mel, dersom jeg ikke får tak i det?

   1. Hei, og takk for mange inspirerende oppskrifter.Har lyst til å prøve å bake valnøttbrødet, men Fibramel glimrer med sitt fravær i melhylla. noe tips om hvilke butikker som har det i sortimentet? ( har de fleste kjedene i nærheten.

    mvh
    Arild

    1. Jeg vet dessverre ikke hvilke butikker som fører Fibramel. Du kan imildertid fint bytte ut Fibramelet med annet mel, for eksempel rug. Lykke til!

 3. Er på vei til naboen for å spise middag, men må bare skynde meg å lage en deig av denne, sånn at den er klar til baking til i morgen.
  Tusen takk for denne oppskriften som jeg lager nydelige rundstykker av 🙂

 4. hei! jeg lurer litt på om det funker å bytte ut hvetemelet med speltmel? jeg tror jo egentlig det går, but you never know, er ikke akkurat bakemester. kanskje legge til litt appelsinjuice i så fall?

 5. Mmm…er spent på dette brødet. Satte deigen i går kveld og skal bake det ut i ettermiddag for å ha til ost, kjeks og vinkveld med noen venninner. Ser fantastisk godt ut:-)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste