Det er knapt noe som gjør større lykke ved bordet enn duftende og nybakt brød med knasende sprø skorpe! Dette brødet er nydelig som tilbehør til for eksempel kjøttretter og grillmat, og kanskje noe å tenke på til 17. mai? Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

500 g siktet speltmel eller hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1-1.5 ts havsalt
4 dl vann romtemperert
6-8 soltørkede tomater i biter
1 ss olje fra de soltørkede tomatene

SLIK GJØR DU

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og olivenoljen, og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Rør inn de soltørkede tomatene. Deigen skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta bretteprosessen et par ganger. (Ta gjerne en titt på bildene på denne bloggen eller denne videoen som så fint illustrerer denne bretteteknikken i praksis.)

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 1,5 time. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet er ca 22 cm i diameter, men du kan gjerne benytte en større gryte til denne oppskriften.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Siden speltdeiger kan være litt mer «klissete» enn andre deiger, kan det hende at noe av deigen likevel klistrer seg fast til bakepapiret, men da er det bare å benytte en kniv eller lignende slik at du får med mesteparten av deigen i gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist, og server det gjerne ganske så nybakt. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette brødet ser veldig spennende ut. Har laget eltefritt flere ganger. Men jeg lurer på om du har prøvd å steike brød på grillen? Det blir noen uker på camping i sommer, og jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å bake på grillen. Har du noen tips om dette, eller har du tips om hvor jeg kan lese meg fram? Takk for en fantastisk flott blogg!!!

    God sommer.

  2. Kan jeg bruke hvilken som helst kasserolle ?
    Og hvordan vet man at den evt tåler 250 grader ?

    Brødene ser bare helt fantastiske ut.

    1. Du kan benytte gryte/form med lokk som tåler 250 grader. Jeg har best erfaring med å benytte jerngryte. Hvorvidt gryten din tåler varmen må du sjekke med produsenten. Min erfaring er at det ofte er «knotten» på lokket som ikke tåler varmen. Lykke til!

    1. Det har jeg dessverre ingen kjennskap til, og anbefaler deg å sjekke med en kjøkkenutstyrsbutikk/leverandøren.

    2. Hei! Jeg bakte og stekte dette brødet i en Romertopf i helgen. Det ble kjemebra resultat! Endelig kommer den litt bortgjemte leir-gryta til anvendelse igjen 🙂 Forøvrig har du en fantastisk blogg, Trine! Imponert over hva du får tid til! Lagde også en deilig dessert med litt kjedelige harde gråpærer i din sukker/krydderlake med bjørnebær og krem! Stor suksess! Tusen takk for inspirasjon! Jeg følger med.. 🙂

  3. Hei:)
    Oppdaget denne fine matbloggen for ikke lenge siden, mye gode oppskrifter som er prøvd ut:)
    Har laget dette brødet, men hadde ikke soltørkede tomater. Tok bare i rapsolje og valnøtter isteden, smakte veldig godt:)) Denne måten å bake brød på er utrolig enkel, og det smaker jo fantastisk godt:) Fått dilla…Mye gode tips og oppskrifter du har. Har nevnt din blogg for flere veninner, som også er blitt flittige brukere:)

  4. Simpelthen elsker dette brødet. Lager det til koldtbord, grilling, og gir som vertinnegave. Alltid like populært

  5. Beste brødet ever.. Lager det ofte, til både kald mat, ala koldtbord, og som tilbehør til varme retter. Alle som snakker syns det er knallgodt ❤️

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste