Ferskt og godt brød må det være i julen, og har du ikke fylt opp fryseren med hjemmebakst allerede, så er det slett ingen krise. Med litt planlegging, men ellers minimal innsats, kan du sette velduftende og smakfull bakst på bordet, med sprø skorpe som er egnet til å imponere den mest innbarka hjemmebakeren. Selv har jeg planer om å bake deilige rundstykker til julefrokostene, halvgrovt brød når julesilden skal nytes, og til osten som skal serveres på den tradisjonelle juletrefesten blir det både nøttebrød og valnøttrundstykker. Link til disse oppskriftene finner du nederst i dette innlegget, sammen med annen god eltefri bakst. Har du forresten prøvd eltefritt julebrød med rosiner?
Men før du kommer så langt vil jeg dele oppskrift på et eltefritt landbrød, som også er godt egnet å sette på bordet til julens måltider.
Ingredienser
475 g | hvetemel |
125 g | sammalt hvetemel fint |
1 1/2 ts | salt |
1/3 ts | tørrgjær |
5 dl | vann |
1 klype | sukker |
jerngryte med lokk (som tåler 250 grader) |
SLIK GJØR DU
Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 12-20 timer.
«Brett» brødet som beskrevet i dette innlegget og sett det til etterheving i 2 timer. Ta gjerne en titt på denne filmen for å se hvordan jeg gjør det.
En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille. Gryta jeg benytter i denne oppskriften rommer 4,3 liter, men det går fint om den er litt mindre/større også. Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!) Strø eventuelt litt sammalt hvetemel oppå brødet og sett på lokket.
Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist, og nyt med godt pålegg og en stor kopp te!
Prøv gjerne også en eller flere av disse oppskriftene:
ELTEFRIE BRØD
ELTEFRIE RUNDSTYKKER
Vil du ha ferske rundstykker hver morgen? Oppbevar deigen til rundstykkene i kjøleskapet og stek opp etter hvert. Deigen er holdbar i kjøleskapet i ca. 4 døgn.
Vil du ha flere tips til eltefri bakst? Klikk deg inn HER hvor du finner alle oppskriftene samlet.
LYKKE TIL!
Hei, takk for fine oppskrifter.
Igår kjøpte jeg en ny oval le Creuset støpejernsgryte som jeg skal bruke til brødbaking.
Men når jeg nå leser i bruksanvisningen, står det uttrykkelig der at høye temperaturer ALDRIG må brukes til å forvarme produktet…… Men det er vel nettopp det man gjør ved å sette gryten inn i ovn som settes på 250 grader? Eller er det noe jeg misforstår her ☺️
Nina
Det går kjempebra å forvarme Le Creuset på denne måten, har bakt masse brød i begge mine to ?
Hei. For en tid tilbake bakte jeg en del av dine eltefrie brød, fikk helt dilla på dette. Lette på nettet etter brødposer i papir, men det selges stort sett i pk med 1000 poser! Det har jeg slettes ikke bruk for. Jeg fikk noen av en bekjent, men nå tenkte jeg å begynne med disse brødene igjen, og skulle gjerne hatt noen poser. Tips til hvor jeg kan kjøpe det? Brødene er jo best ferskest mulig, men setter man deigen på kvelden/natta, blir det jo ikke brød før til lunsj…. Alternativt kan jeg sette deigen på morgenkvisten, og ha nybrød klart på ettermiddag/kveld. Men hvordan da holde det ferskt og godt til frokost og lunsj dagen etter? Har ikke helt funnet «formelen» på dette ?.
Hei 🙂
Bruker du ikke masse mel i bunnen av gryta før du vipper oppi deigen? Første gang jeg bakte eltefritt grytebrød hadde jeg i for lite mel og mye av det deilige brødet hang fast i bunnen.. Hva gjorde jeg feil?
Samme gjorde jeg! Hvordan unngå det, jeg ga opp å steke i gryte. Bruker brødform med bakepapir, men skorpa blir jo ikke den samme. Riktig nok god, helt OK!
Jeg bruker ikke ekstra mel i gryta. Vet at noen smører gryta, men jeg har aldri gjort det selv. Jeg har ca. 10 gryter i ulike størrelser og fasonger og har laget maaange eltefrie brød, men har aldri opplevd at det setter seg fast. Jeg synes derfor det er vanskelig å gi råd her.
Det er viktig at man følge oppskriften og varmer gryta i minst 30 minutter før du har i brødet, men det regner jeg med at du har gjort.
Lykke til neste gang!
Hei,
Jeg kan se for meg at deigen kan sette seg fast om gryta ikke er tilstrekkelig varm i det man legger i brødet.
Jeg tror det er forskjell på grytene. I min gryte fra IKEA setter brødet seg aldri fast, men i en jeg har kjøpt rimelig på Tilbords setter det seg alltid fast.
Vet du hva Ikea-gryten som fungerer bra heter?
Hei, disse brødene ser veldig gode ut Har en Romertopf hjemme, går det an å steke brød i en slik leirgryte?
Jeg har ikke en slik gryte selv, men vet at andre har bakt eltefrie brød i dem med stort hell.
Hei Trine:) Ovnen min går kun opp til 230 grader. Er det mulig å lage brødet da? Og i så fall, har du noe tips i forhold til steketid?