Den eltefrie baketeknikken er utrolig enkel og gir alltid et godt resultat. Det kreves litt planlegging, men utover det er det minimal innsats. Deigen røres raskt sammen for hånd på et par minutter, og hemmeligheten bak et godt resultat ligger i lang hevetid og steking i jerngryte med lokk (i stekovnen). Belønningen er et luftig og saftig brød, med en perfekt sprø skorpe. Dette brødet er tilsatt både fin og grov sammalt hvete som gir det en god smak, samtidig som brødet er lett og luftig. Det er derfor et nydelig frokost/matpakkebrød, samtidig som det også egner seg godt som tilbehør til supper, salater og lignende. Brødet er halvgrovt på brødskalaen.

Annonse

Ingredienser

350 g hvetemel
150 g sammalt hvete fin
100 g sammalt hvete, grov
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
1 klype sukker
5 dl vann
1 neve havregryn (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Eltefritt halvgrovt hvetebrød

SETTE DEIG

Ha alle de tørre ingrediensene og tørrgjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en stor slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer.

UTBAKING

Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Det kan gjøres på to måter:

Alternativ # 1. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø rikelig med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde bakepapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret, plasser bakebollen over (med bunnen opp) og la brødet etterheve.

Alternativ # 2. Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske vid bakebolle. Det er denne metoden jeg vanligvis benytter selv. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott eller lignende og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør du litt mel i bunnen av bakebollen og snur deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen.

Ta gjerne en titt på denne filmen, hvor jeg viser hvordan jeg gjør det.

Eltefritt halvgrovt hvetebrød

Selv bruker jeg ofte hevekurver når jeg lager eltefritt brød. De gjør at brødet bedre holder formen, samt at det blir enklere og hvelve oppi gryta. Hevekurver får du kjøpt i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker. Ha et jevnt lag med hvetemel/sammalt mel i hevekurven og gjerne en liten neve med rugflak/havregryn. Når brødet er ferdig «brettet» legger du det oppi med brettsiden opp. Legg over litt plast, og følg ellers anvisningene nedenfor.

ETTERHEVING & STEKING

Når du er ferdig med ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i ca. 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig en gryte (med lokk) på rist på nederste rille. Det aller beste resultatet får du dersom du steker brødet i en oppvarmet støpejernsgryte med lokk. Begge deler må tåle 250 graders varme. Det varme støpejernet gjør at stekeprosessen starter umiddelbart, varmen fordeles jevnt og det holder også godt på varmen. Jeg bruker en støpejernsgryte som rommer ca. 4,3 liter. Har du ikke jerngryte kan du eventuelt benytte leirgryte, andre typer former med lokk eller en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen/hevekurven og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Gjør gjerne et par snitt i brødet med en skarp kniv eller barberblad. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), dryss eventuelt litt sammalt mel og havregryn på brødet, sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Eltefritt halvgrovt hvetebrød

SERVERING

Nyt brødet med godt pålegg eller som tilbehør til suppe, gryterett, salat eller lignende.

TIPS

  • Bruk gjerne denne oppskriften som et utgangspunkt og varier med ulike meltyper, frø, kjerner og nøtter. Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her.
  • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også. Min erfaring er at brødet blir bedre jo lengre det hever.
  • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose. Brødet kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i 5-10 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.

Eltefritt halvgrovt hvetebrød

GOD BAKST!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei
    Bruker de eltefrie oppskriftene dine flere ganger i uka. Veldig fornøyd! Lurer på om det er mulig å gjøre heveprossessen på en måte som gjør at brød/ rundstykker kan settes rett i ovnen om morgenen? Litt lenge med 2 timer om en skal ha nystekt til frokost?
    Mvh Anne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.