I dag kan jeg friste med et enkelt, sunt og smakfullt hverdagsbrød, som har vært veldig populært her hjemme i disse koronatider, nemlig eltefritt langpannebrød. Bruk to minutter og rør sammen deigen for hånd, glem den over natten, "brett" og ha over på et bakebrett for etterheving. Deigen skjæres deretter opp i jevnstore ruter med et pizzahjul eller lignende. Etter en runde i stekeovnen kan du bryte av deilige "rundstykker" som nytes med favorittpålegget. Prøv det, da vel!

Annonse

Ingredienser

450 g hvetemel
150 g sammalt hvete, grov
150 g sammalt rug, grov
75 g havrekli , hvetekli el.
50 g solsikkerkjerner
25 g sesamfrø
25 g linfrø
1/2 ts tørrgjær
2 ts flaksalt
1 klype sukker
7 1/2 dl vann , romtemperert
frø og kjerner til topping

SLIK GJØR DU

Eltefritt langpannebrød

SETTE DEIG

Ha alle de tørre ingrediensene og tørrgjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Bruk tilsammen ca. 100 gram frø og kjerner, etter hva du har tilgjengelig. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en stor slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer.

UTBAKING

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø rikelig med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde bakepapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Deigen kan gjerne være litt bløtere enn om du skulle ha stekt det i jerngryte. Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske vid bakebolle. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott eller lignende og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Ta gjerne en titt på denne filmen, hvor jeg viser hvordan jeg gjør det.

Når du har brettet deigen en runde legger du den med brettsiden ned på et bakepapirkledd bakebrett. Ha litt nøytral olje på hendene og klem deigen jevnt utover. Dryss over en blanding av mel, frø og kjerner, hvis du ønsker det, og press det lett ned i deigen før du deler den opp i 16-20 jevnstore biter (bruk gjerne et pizzahjul).

ETTERHEVING & STEKING

La deigen etterheve under plast eller et klede i ca. 1 time. Ta eventuelt en ny runde med pizzahjulet (forsiktig) om nødvendig.

Stekes ved 200 grader, over- og undervarme, i 30-35 minutter. Stek brødet på midterste rille, eventuelt litt under midten. Brødet er ferdig når det er gyllent oppå, og når du hører en «hul» lyd når du kakker forsiktig under på brødet. Avkjøl brødet å rist.

SERVERING

Bryt av brødet (hjelp eventuelt til med en kniv om nødvendig) og nyt det med favorittpålegget og en kopp te.

Eltefritt langpannebrød

TIPS

  • Brødet er grovt på brødskalaen.
  • Brødet kan fryses.
  • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også. Men min erfaring er imidlertid at brødet blir bedre jo lengre det hever.
  • Dersom du ikke har akkurat disse meltypene så kan du erstatte dem med en annen type med omtrent samme egenskaper. Varier med type/mengde frø og kjerner i deigen, eller dropp det dersom du foretrekker det. Dersom du har små barn el. som ikke liker hele frø og kjerner i brødet kan du kjøre frøene/kjernene i en kjøkkenmaskin med kniver og tilsette i deigen.
  • Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her.

GOD BAKST!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.