Focaccia er ypperlig tilbehør til fingermat, gryteretter, supper, småretter - ja det meste. Og det er ingen tvil om at det bakes mye focaccia rundt omkring i det ganske land, og en av de mest populære oppskriftene her på bloggen er faktisk en focacciaoppskrift jeg la ut for 7 år siden. Siden den gang har jeg laget utallige varianter av dette italienske brødet, blant annet med den eltefrie teknikken. I påsken stekte jeg for første gang eltefri focaccia i en vid støpejernsgryte med lokk, noe som tar den eltefrie focacciaen til nye høyder. Det varme støpejernet gjør at stekeprosessen starter umiddelbart, varmen fordeles jevnt og det holder godt på varmen. Resultatet er et saftig og smakfult brød med sprø skorpe og store luftlommer. Jeg har ved flere anledninger delt brødet på Snapchat (følg meg gjerne: trine_sandberg), og har i etterkant fått mange henvendelser om når oppskriften kommer. Her er den endelig!

Ingredienser

500 g hvetemel (eller siktet speltmel)
1/4 ts tørrgjær
1-1 1/2 ts havsalt
1/2 ts sukker
4 dl vann , romtemperert
3-4 ss olivenolje
flaksalt
støpejernsgryte ca. 30 cm i diameter

SLIK GJØR DU

Eltefri focaccia i gryte

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og rør det godt sammen. (Bytt gjerne ut ca. 100 g av hvetemelet med sammalt hvete fin hvis du ønsker en litt sunnere variant.) Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i 12-20 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som den blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over, og la brødet etterheve.

Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske stor bakebolle. Det er denne metoden jeg selv vanligvis benytter. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» drar du det litt utover slik at det får omtrent samme størrelse som gryta du skal steke brødet i. Strø litt mel i bunnen av bakebollen og snu deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen, og la brødet etterheve.

Eltefri focaccia i gryte

Etter ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i ytterligere 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (ca. 30 cm i diameter) på rist på nederste rille. Gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Har du ikke en slik gryte kan du selvsagt steke eltefri focaccia i langpanne eller sjekke ut en av de mange andre focacciaoppskriftene på bloggen som ligger samlet her.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Bruk fingrene (ha gjerne litt olivenolje på fingertuppene) eller skaftet av et treredskap eller lignende til å lage små groper i brødet. Jobb raskt, men pass på at du ikke brenner deg! Ha olivenolje i gropene og strø litt maldonsalt over, sett på lokket og sett gryta umiddelbart inn i ovnen igjen. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking!

Stek focacciaen i 25 minutter. Ta av lokket, senk varmen til 225 grader og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist. Serveres og nytes gjerne litt lun, sammen en god suppe eller italienske kjøttboller, for eksempel.

Eltefri focaccia i gryte + gulrotsuppe

Det eltefrie focacciaen er aller best når det er ganske nylaget. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare det i dette eller i en papirpose. Brødet kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine helt opp, og stek det deretter gjerne ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.

Ta gjerne også en titt på denne videoen, som gir en generell innføring i eltefri bakst:

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Du kan gjerne steke eltefri bakst i Rømertopf (har ikke prøvd det selv, men ser at flere matbloggere benytter det). Hvis du skal steke focaccia i Rømertopf må den være minst 30 cm i diameter eller tilsvarende.

  1. Hei! Har du et godt tips for å få Le Cruiset gryta helt ren etter at den er brukt i ovnen? Min har fått noen flekker etter å ha blitt stekt hardt i ovnen.Ellers takk for en super blogg! Jeg kaller deg min heltinne og var superfornøyd med at min mann skjønte at jeg ønsket Trines Mat 2 til jul :-).

    1. Du er ikke den eneste som sliter med flekker på utsiden av gryten. Jeg har kjøpt et middel som heter Pots&Pans eller noe i den duren. Kjøpte det hos Kitchn, mener jeg. Spør hos en som forhandler feks. Le Creuset. Lykke til!

    2. Eg brukar “Magic” kvite svampar. Dei tek det meste av flekker av alle slag…også inni og utanpå gryta etter brødbakst.

  2. Hei. Jeg bor i Spania for tiden hvor jeg ikke finner godt grovt brød. Har lyst til å bake eltefritt, men har bare en kombi micro/stekeovn som går til 230 grader. Kan jeg lage eltefritt brød likevel?

  3. Dette var en fin oppskrift. Det ble litt krevende for meg å huske olivenolje og maldonsalt samtidig med varm gryte håndtering. Men brødskorpen ble knasende og brødet godt og luftig til søndagsbrunsjen. -)

  4. Hei 🙂
    Jeg har Le creuset gryte 4,2 liter og den er 24 cm, hvor mye må jeg minke på brødet da? Eller tror du jeg får plass bare det blir høyere? Skal den heve i 12-20 timer på benken? Aldri laga grytebrød før, så da må jeg spørre dumme spm før jeg setter i gang.

    1. Det skal ikke være olje i deigen. Tilsettes kun før steking, som det står i oppskriften: “Bruk fingrene (ha gjerne litt olivenolje på fingertuppene) eller skaftet av et treredskap eller lignende til å lage små groper i brødet. Jobb raskt, men pass på at du ikke brenner deg! Ha olivenolje i gropene og strø litt maldonsalt over…”

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste