Inspirasjon til denne oppskriften har jeg fått av en av mine lesere, Bjørg, som rett som det er tipser meg om spennende oppskrifter og kombinasjoner. Denne deilige chilimarmeladen smaker godt som tilbehør til ost, på blingser eller til en middagsrett som tåler litt ekstra chili.

Oppskriften gir tre små glass med chilimarmelade, og er lånt fra Nigella (men jeg har redusert sukkermengden noe).

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

100 g rød chili (ferdigrenset)
100 g rød paprika (ferdigrenset)
500 g syltesukker (smak til)
4 dl eplesidereddik (5%)

SLIK GJØR DU

chilimarmelade

Rens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og del opp i grove biter. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver/stavmikser et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost.

Ha eplesidereddik og syltesukker i en tykkbunnet kasserolle og gi det et oppkok. Har du ikke syltesukker kan du benytte vanlig sukker og pektin (dosert etter anvisningen på emballasjen). Tilsett chili- og paprikablandingen, og la det stå å koke i ca. 15 minutter. Smak til underveis om det er nødvendig å tilsette mer sukker.

La blandingen avkjøles i 30-40 minutter, til marmeladen begynner å tykne. Hell den deretter over på rene glass, sett på lokk og la marmeladen avkjøles helt.

Oppbevar chilimarmeladen kjølig. Marmeladen er holdbar i flere måneder.

chilimarmelade

ENJOY!

Ønsker du en litt friskere og «mildere» variant kan jeg anbefale «Chilimarmelade med appelsin«. 

Skriv ut
  1. Artig! Vi har mange chilier i vinduskarmen, så dette vil vi prøve! Men siden jeg ikke tåler pectin, må vi bruke vanlig sukker. Hvilken type chili brukte du?

      1. Hei Trine.
        Har idag laget chilimarmelade. Den ble litt sterk, kanskje litt for mye eddik. Har du noe råd å gi meg?
        Hilsen Olaug

  2. Hei Trine! Superfin blogg du har! Har prøvet ut mange av dine inspirerende oppskrifter med stort hell. Laget i dag fikenmarmeladen med stort hell og chilimarmeladen uten det samme hellet. Den ble ikke tykk. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke ( vanlig sukker og pektin). Hva kan ha feilet ?

    1. Jeg har prøvd meg også på Chilimarmeladen og den ble bare tyntflytende. Jeg har prøvd to forskjellige oppskrifter uten hell. Hvordan får man denne marmeladen stiv? I den ene oppskriften brukte jeg gelatin, men jeg måtte ha så mange plater i den at jeg ikke tror den er så bra å spise. Er det noen som hvet hva som må til?

      1. Hvis du benytter syltesukker og koker den lenge nok, så skal den bli stiv. Jeg laget den selv i kveld, og det fungerte fint denne gangen også. Du kan eventuelt redusere mengden med eddik til 3 dl, men jeg tror ikke det er det som var årsaken til at du ikke har fått det stivt tidligere.

  3. Hei jeg har nettopp laget chilimarmeladen og den smakte veldig eddik. Jeg har fulgt oppskriften din helt 100% med både eplecidereddikk og syltesukker. Stemmer det at det skal være 4 dl eddik??
    Ellers takk for mange gode oppskrifter:-)

  4. Hei!
    Hvor kjøper man syltesukker?? Er det sånn «boks» som står i bakehylla….ser den for meg, men husker ikke hva den heter… Og ca hvor mange chili tilsvarer 100 g?

    Mvh Jeanette

    1. Jeg fant nettopp syltesukker på Meny, etter å ha lett i 6 andre butikker. Pakken ser ut som vanlig sukker, bare med grønn skrift. Står sammen med sukker og mel 🙂

  5. Hei Trine
    Da har jeg laget chillimarmeladen og den smakte meget godt 🙂 Men hvorfor må glassene snus på hodet? Jeg benyttet de minste norgesglassene med slik gummiring og fikk utfordringer når jeg skulle åpne glasset, samt det dannet seg en rund klump i midten av glasset øverst.
    Kan man lage chillimarmeladen uten å snu glassene på hodet?

    1. Det er jeg litt usikker på. Ta en heller titt på chilimarmeladen med appelsin som jeg la ut tidligere denne uken.

  6. Samme skjedde med min marmelade. Den ble ikke stiv, og smaker bare eddik?
    kan det være for mye eddik i den?

  7. Hei, har laget denne no for 2. Gang – men denne gangen smakte den altfor mykje eplesidereddik. Eg 4 dobla oppskrifta, då eg synest denne var så god sist og tenkte å gi i julegave. Varma opp igjen marmeladen idag, og tilsatte 100 GR ekstra chili…fortsatt eddik. Har fu noko råd?

  8. Hvorfor vente med å ha den på glass til den har begynt å stivne? Lettere å unngå søl hvis du bruker trakt og fyller på glass mens den enda er varm og flytende.

  9. Hei, nå har jeg laget min tredje batch med chillimarmelade, og jeg har brukt vanlig edikk alle tre gangene. jeg har også brukt gelantinpulver isteden for plater. Den er veldig populær hos alle som har smakt den.

  10. Elsker din chilimarmelade med eller uten appelsinjuice. I dag laget jeg en egen versjon med ca 40g jalapenjo og 100 g grønn paprika. Ble godt kanskje bruke 50 g jalapenjo neste gang

  11. Hei! Er det bare meg,eller? Synes eddiken i denne marmeladen overdøver HELE smaken. Utenom det ble konsistens&utseende perfekt. Men desverre uspiselig for min del, da eddiken tar over hele smaken. Kan man lage marmeladen med 1 dl eddik og resten vann, istedenfor de store mengdene eddik ?

  12. Prøvd denne og synes det både lukter og smaker mye eddik… hvorfor er det så stor forskjell på edikkmengden her, kontra den med appelsin?

  13. Prøvde denne i dag; ble super både i konsistens og smak. Brukte eplesidereddik fra asiatisk butikk, syltesukker fra Meny og 100 gr ferdig renset paprika og noe mer chili. Smaker nydelig og god ettersmak.
    Har enorme mengder chili i år, nå har jeg en måte å nytte det på.

  14. Har laget denne flere ganger, men nå halvblander jeg rød chili og jalapeños, og blander vin eddik og eplesidereddik. Ble en mye friskere smak.

  15. Jeg lurer på hvorfor dette skal kokes då mye – chilien blir jo sterkere og sterkere ved koking. Min er blitt altfor sterk.
    Et anna spørsmål – hvorfor blir den ikke stiv når en bruker gelatin? J opplevde at det var riktig tykkelse etter bruk av pektin. Da jeg tilsatte eplejuice og litt appjuice For å få ned hvor sterk den er – så brukte jeg ei (storhusholdnings-) plate pr desiliter jeg tilsatte. Da ble det nesten flytende. Hvorfor?

  16. Marmelade ble så tynn. Jeg hadde ikke pektin, Den er kald nå, hva kan jeg gjøre for å få den tykkere.?

    1. Du må benytte syltesukker eller pektin i denne oppskriften. Prøv å koke marmeladen forsiktig opp og tilsett litt pektin.

  17. Hei, prøvde meg på chilemarmeladen, men med halv oppskrift. Den var kjempegod men den vart så kompakt. Må ta den ut av glasset med kniv, så lurer på kvifor?Halverte alt.

Leave a Reply to Olaug Ballestad Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste