Brente mandler er for mange en kjær juletradisjon, og er også en ypperlig spiselig gave å gi bort. Når du skal lage brente mandler trenger du mandler, sukker, litt oppmerksomhet og en stor dose tålmodighet. Les derfor oppskriften nøye før du setter i gang.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

250 g mandler
100 g sukker
1 dl vann
1 ss smør
1/4-1/2 ts flaksalt

SLIK GJØR DU

Skyll mandlene i et dørslag og la dem renne av. Ha vann og sukker i en stekepanne eller vid gryte, og gi det hele et oppkok på ganske høy varme. La sukkerlaken småkoke til sukkeret er oppløst, og tilsett deretter mandlene. La det koke under stadig omrøring, til vannet fordamper og sukkeret krystalliseres og legger seg rundt mandlene som et hvitt belegg.

Brente mandler med flaksalt

Fortsett og røre, til sukkeret igjen smelter og legger seg rundt mandlene. Dette er en tålmodighetsprøve, for det vil ta en stund før sukkeret smelter og mandlene blir blanke og mørke. Utfordringen er å finne riktig temperatur på din koketopp. Går det tregt må du øke temperaturen noe, men pass på at du ikke faller for fristelsen å skru opp temperaturen for mye for da kan mandlene bli svidd.

Når sukkeret har smeltet tilsetter du smøret, som skal bidra til at mandlene ikke klumper seg sammen. Rør godt til smøret har smeltet. Selv foretrekker jeg å tilsette smøret litt før alt sukkeret er smeltet. Dette gjør at jeg får noen få sukkerkrystaller på mandlene slik at de knaser litt ekstra, men det er sånn jeg liker dem aller best.

Brente mandler med flaksalt

Hell mandlene over på et bakepapirkledd bakebrett. Mandler som likevel har klumpet seg sammen kan du forsøke å skille med en gaffel eller lignende, men pass på så du ikke brenner deg på fingrene. Dryss flaksalt over mandlene umiddelbart.

Når mandlene er helt avkjølt kan du ha dem i en tett boks eller på et glass.

Brente mandler med flaksalt

TIPS

 • Bruk en stekepanne eller vid kjele. Da fordamper vannet raskere, og det gjør det også enklere å få til et jevnt resultat.
 • Bytt ut saltet med for eksempel chili, kanel eller annet krydder. De brente mandlene kan også dyppes i smeltet sjokolade (oppskrift kommer).
 • De brente mandlene oppbevares tørt, og er holdbare i ca. 1 måned.
 • Dersom du ønsker å lage dobbel porsjon anbefaler jeg at du lager det i to omganger.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine
  Har laget brente mandler fra din oppskrift i mange år, og tidligere har du ristet mandlene litt i ovn først. Ser du ikke gjør det her, hva blir forskjellen i smak/konsistens syns du? Med ønske om en god førjulstid!

   1. For oss pollenallergikere med kryssallergi mot nøtter er det fint å steke mandlene i ovnen først, for å denaturere de proteinene vi reagerer på – det kan hende at en runde i stekepannen gjør samme nytte, men vil man være sikker på å få mandlene gjennomvarmet så er kanskje ovnsmetoden best…:)

    1. Jeg vil tro at mandlene blir gjennomvarmet etter å ha kokt i den varme karamellblandingen og ristet i pannen etterpå – de får nemlig ganske tøff behandling. Men det er selvsagt ikke noe i veien å riste mandlene i ovnen i forkant. Selv er jeg opptatt av å forenkle oppskrifter mest mulig uten at det går ut over smaken.

   2. Jeg kan bekrefte at denne varianten var minst like god som «den gamle» Og ikke minst gav det en ekstra dimensjon med flaksaltet 🙂

 2. Hei, disse mandlene lages hvert år, i 3-4 runder da det blir fort tomt. Men – jeg syns det er så vanseklig få saltet til å sitte fast på mandlene. De detter av og ligger igjen nederst i boksen. Noen forslag til hvordan saltet fester seg bedre?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste