Borddekking januar

Mange har etterlyst «Månedens treretters«, en månedlig bloggpost med forslag til treretters meny som passer spesielt godt den aktuelle måneden. Etter to års pause tar jeg den gjerne opp igjen. I disse spesielle tider med sosial nedstengning og strenge tiltak har jeg valgt en enkel meny du kan lage sammen med eller til kohorten din. Denne måneden kan jeg friste med deilige munnfuller med røkt laks, en varmende gryterett med gratinert kylling og en smakfull «pimpet» sjokoladekake til dessert. Sjekk også ut vintipsene nedenfor.

 

# FORRETT #

Lakserull med kremostfyll

Vi starter med lakserull med pepperrotkrem som anrettes på rugbrød eller annet godt brød.

 

VINTIPS

 

J. Laurens La Rose (Limoux, Frankrike)
Pris: kr 169,90 (Varenummer: 10708501)
Jeg elsker å skape magi med kontraster. Rustikt rugbrød og rosa, elegant boblevin? Jepp – disse to trives sammen. Men kun fordi vinen har nok fylde til å stå rakrygget ved siden av det grove brødet og den fete laksen. Her er det fremfor alt kontrastene som matcher, men små smaksdetaljer i vin og mat spiller på lag: vinens urtepreg møter pepperrotkremen perfekt og den sitrusaktige friskheten møter fet laks. En komplett kombinasjon.

 

#HOVEDRETT #

Gratinert kylling med spinat, paprika og parmesan

Til hovedrett forslår jeg gratinert kylling med paprika, spinat og parmesan, en populær alt-i-ett-form med mør og smakfull kylling med sprøtt parmesanlokk, fargerike grønnsaker og en deilig fløtesaus.

 

VINTIPS

 

Wente Morning Fog Chardonnay 2019 (California, USA)
Pris: kr 185 (Varenummer: 796301)
Hvor god kan en saus bli? Når parmesan og fløte møtes, sammen med et streif av sødmefull paprika og intens smak av spinat, er ganefryden et faktum. Du tenker kanskje at det ikke kan bli stort bedre? Men sannheten er at denne retten roper på sin sjelevenn: vinen. Her trengs en fyldig, fruktig og moden hvitvin. Jeg har valgt en amerikansk chardonnay som har alt denne gratinerte kyllingen fortjener: Den er rik og raus, med en sjarmerende smak av gule epler, bakt sitron, smør og ristede nøtter. Dette bør testes. 

 

# DESSERT #

Sjokoladekake med salt karamellsaus

Som en søt avslutning passer det godt med sjokoladekake med salt karamellsaus og karamellisert hvit sjokolade. Med en kule vaniljeis blir dette en aldri så liten høydare i disse rare tider vi er i.

 

VINTIPS

 

Casotto del Merlo Recioto della Valpolicella Classico 2017 (Veneto, Italia)
Pris: kr 225 (Varenummer: 3954702)
Etter min mening finnes det få viner som smaker bedre til sjokolade enn rød Recioto. Vinområdet Veneto er kjent for viner som prosecco, amarone og valpolicella. Men her Iages også vin på tørkede druer! Tenk deg å presse væske ut av en rosin – det er ikke mange dråpene man får ut av hver drue, men smaken er til gjengjeld utrolig søt og intens! Vinene har fått navnet Recioto della Val­policella. Den røde versjonen lukter og smaker av mørke bær og tørket frukt og er gudegaven til sjokolade. (NB! Dessertvin holder seg leeenge i kjøleskap med korken på). 

 

Sara Døscher er vinkelner med over 20 års erfaring fra Vinmonopolet, vinimport og restaurantbransjen. Hun brenner for god mat og vin i kombinasjon og hennes største lidenskap er faglig formidling. Derfor skriver hun vinbøker, holder vinkurs og lager podcast om vin. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

 

VELBEKOMME!

 

Ta gjerne også en titt på de øvrige menyene i serien «månedens treretters«. Ellers finnes det allerede mange gode tips under kategorien «meny«. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste