Annonse

Gangstad

I år har jeg hatt «sommerjobb» i Trøndelag! I regi av Trøndelag Reiseliv har jeg reist rundt og besøkt ulike spisesteder og lokale produsenter. Først gikk turen til Trondheim, og du kan lese mer om det her. Deretter gikk turen til Nord-Trøndelag, Inderøya, og «Den gyldne omvei». Langs Den Gyldne Omvei ligger flere gårder hvor det produseres lokale matprodukter som selges i koselige gårdsbutikker. Vi kjørte omveien for 2-3 år siden i privat regi, og så frem til et nytt gjensyn. Med meg på turen hadde jeg med meg oppvasksjefen og prøvesmakeren.

 

Første stopp var Gangstad Gårdsysteri hvor sjefen sjøl, Astrid Aasen, tok imot oss. Gangstad Gårdsysteri er et av de første gårdsysteriene i Norge som fikk autorisasjon som meieri. Her lages prisbelønte oster av gårdens ferske kumelk, blant annet ulike hvit- og blåskimmeloster, samt den populære salatosten. De lager også fløteis med mange ulike smakstilsetninger, yoghurtis og sorbèer.

Den Gyldne Omvei - Gangstad

Astrid viste oss rundt, vi fikk smake på flere av istypene og på de ulike ostene, som du også får kjøpt i den lille gårdsbutikken. Flere av produktene er også i salg i velassorterte dagligvareforretninger og brukes også av flere restauranter. Astrid opplyste at de hele tiden jobber med å utvikle nye produkter. Min favoritt er Gangstad Edel blå (som for øvrig ble kåret til Årets produkt under Trøndersk matfestival 2015).

Den Gyldne Omvei - Gangstad

På Gangstad kan du også få et innblikk i gårdens historie og flere av husene er åpne for publikum. Her finner du ulike utstillinger, som blant annet inneholder møbler og bruksting som har vært brukt på gården tidligere. Et ypperlig sted å ta med barn og unge!

Den gyldne omvei - Gulburet

Deretter gikk turen til Verdal Østre og Gulburet. Her ble vi tatt imot av Liv Elin Olsen. I den bugnende gårdsbutikken finner du et spennende utvalg av gårdsmatprodukter, lokal historie og håndverk, og Liv Elins hjemmebakte brød. Gårdens kulturminner og bygdekokkenes oppskrifter gir grunnlag for gode opplevelser, alt med inspirasjon fra ny og gammel tid.

 

Vi spiste en deilig lunsj på Gulburet, smakfulle blingser av Liv Elins hjemmebakte brød og rause mengder med lokale pølser, skinker, marmelader og jeg vet ikke hva. Nydelig var det! Og jammen hadde jeg plutselig takket ja til et stykke hjemmelaget ostekake med blåbær også. Vi inntok måltidet i annen etasje på Gulburet, men på finværsdager kan en nyte kortreist mat og drikke i tunets trivelige atmosfære, og på låven kan du besøke kunstutstillingen.

 

I tillegg til servering og utsalg, kan Gulburet også tilby historiefortelling med utgangspunkt i gårdens rikholdige historie og tursti, blant annet. Mens Liv Elin drifter Gulburet, tar mannen Arve seg av gården og driver i tillegg et lite hjemmebryggeri av øl.

Den gyldne omvei - Gulburet

Deretter var vi en snartur innom Berg gård hvor kulturlandskap, historie og tradisjoner står sentralt. Som Norges første godkjente gårdslakteri for småfe, byr utsalget i den spennende gammeldagse landhandelen på godbiter du ikke finner andre steder.

Den gyldne omvei - Berg gård

Middagen ble inntatt på Øyna. Øyna ligger på et storslått utsiktplatå ovenfor Sakshaug gamle i gangavstand til Husfrua Gårdshotell. Herfra kan man la blikket hvile over det enestående vakre kulturlandskapet. Her fikk vi blant annet servert «En smak av Øyna», som består av ulike produkter fra lokale leverandører.

Den gyldne omvei - Øyna

Etter en lang dag i matgledens tjeneste sjekket vi litt slitne og veldig forventningsfulle inn på Husfrua gårdshotell. Husfrua selv, Lise Lyngsaunet Skrove, inviterte til kaffe i finstua og ga oss et innblikk i gårdshotellets korte, men fantastiske historie. Husfrua er en trønderlån fra 1867, som i sin tid ble satt opp av Lises mann sine tipp-tippoldeforeldre. Trønderlåna sto da et helt annet sted, 8 km unna, og det unge ekteparet fikk det i 2008 flyttet hjem til gården sin. Vi hadde nettopp kjørt opp den svingete veien og opp til gården, og ble mektig imponert over at de hadde klart å frakte hele trønderlåna opp den samme snirklete veien. Du kan lese mer om den fantastiske flytteprosessen her. Etter en omfattende restaureringsperiode begynte de i 2009 å leie ut rom og tilby enkel servering. Rommene er pusset opp i lyse lette farger, og er gitt navn etter husfruene som har bodd på gården gjennom historien. Vi klatret opp den smale trappen/stigen opp i 2. etasje og sov på «Gudrun», mens junior fikk et tilstøtende rom.

Den gyldne omvei - Husfrua

Huset i seg selv er en del av opplevelsen, men her finner dere også dyr, gårdsbutikk (anbefales!) kombinert med bruktutsalg og Vinje-steinen. Aasmund Olavsson Vinje besøkte gården i 1860 da han skrev Ferdaminne frå sumaren 1860. Herfra speidet han utover landskapet og ble inspirert til å skrive «Her ser eg atter fagre fjord og bygder.»

 

Etter en god natts søvn våknet vi til deilig frokost. I spisestuen hadde husfrua selv dekket en fristende frokostbuffet med hjemmebakst, hjemmelaget granola, yoghurt fra Gangstad, egg fra egne frittgående høns, hjemmelaget leverpostei og marmelader, oster, skinke og pølser fra lokale produsenter og noe egenprodusert. Bedre frokost skal en lete lenge etter, i alle fall med den fantastiske utsikten!

Den gyldne omvei - Husfrua

Med den deilige frokosten i magen gikk turen videre til min manns hjemsted på Helgelandskysten, men vi var alle tre enige om at det virkelig er verdt å ta denne omveien hvis en er i Trøndelag! Og har du ikke tid til å kjøre hele Den Gyldne Omvei, så er Husfrua et ypperlig sted å overnatte på, hvis du for eksempel er på vei nordover og må overnatte underveis. Du kan lese mer om Den Gyldne Omvei her.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Flott tur du har vært på, neste gang tar du med omkroken over Skarnsundsbrua til Mosvik og Vinjesjøen kai og smaker på GammelGunhilds fiskesuppe. Den er nydelig

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste