Nan er et mykt, flatt brød som selvskrevent tilbehør til indiske smaker, som for eksempel den indiske kyllingsuppen, kylling tikka masala og kylling curry. Tradisjonelt stekes nan i en tandooriovn, men det er fullt mulig å lage nan med vanlig stekeovn også. Resultatet blir best dersom du benytter en bakesten. Til 8 nan trenger du omtrent:

Ingredienser

TRINN 1

15 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
4 ss lunken melk
2 ss sukker

TRINN 2

450 g finbakst eller hvetemel
1/2 ss bakepulver
1/2 ts salt
1,5 dl melk
1,5 dl yoghurt naturell
1 egg , sammenvispet
2 ss smør smeltet

TIL PENSLING

smør smeltet
frisk koriander , hakket

SLIK GJØR DU

 

Bland gjær, lunken melk og sukker i en liten bolle og la blandingen stå lunt noen minutter, til det begynner å skumme.

Ha det tørre i bakebollen, og tilsett gjærblandingen, melk, egg, smør og yoghurt. Kjør i en kjøkkenmaskin med eltekroker i ca. 10 minutter, til du har en blank og smidig deig. La deigen heve på et lunt sted i ca. en time, til dobbel størrelse. Omtrent 30 minutter før du skal steke brødene setter du en bakesten (eller stekebrett) i stekeovnen og setter termostaten på maksimal steketemperatur.

Smelt smøret og la det avkjøles noe. Rett før du skal bake ut brødene tilsetter du hakket koriander.

Nan med koriander

Ha deigen på melet underlag og elt eventuelt inn litt mere mel dersom deigen er litt løs. Del opp deigen i 8 like store emner som trilles til boller. Kjevle ut bollene til flate, avlange brød, ca. 3-5 mm høye. Pensle brødene med koriandersmøret og legg dem på den varme bakestenen, og sett det umiddelbart inn i ovnen. Du kan steke brødene på vanlig over- og undervarme (maksimal temperatur) eller på grillfunksjon. Jeg pleier å gjøre sistnevnte. Stekes i 3-5 minutter litt høyt i ovnen, til de er ferdigstekt. Det tar bare noen minutter så du må passe på mot slutten, slik at ikke brødene dine blir svidd.

Avkjøl brødene på rist. Oppbevares under et klede eller aluminiumsfolie frem til de skal serveres.

  • Når du bruker bakesten eller bakestål må du la steinen/stålet stå i stekovnen (over- og undervarme) i ca. 30 minutter eller til det er glovarmt, før du kan begynne å steke brødene dine.
  • Du kan eventuelt droppe koriander og drysse litt nigellafrø (eller urter, som for eksempel timian eller rosmarin) på brødet etter at det er penslet.
  • Brødene smaker best nystekt, men kan gjerne fryses. La de frosne brødene tine i romtemperatur og varm dem i ovnen et par minutter før de skal serveres.

Ta gjerne en titt på denne videoen hvis du vil se hvordan jeg gjør det.

Lykke til!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Det er topp at du poster så mye god gjærbakst! Og at du holder alt så enkelt, men likevel kan legge til litt ekstra god smak. Har lagd noen av de tidligere nanbrøene dine før. Pleier å legge brødene på et bakepapir og lempe dem inn på det varme stekebrettet. Alltid godt resultat.

  2. Tusen takk for en kjempe fin blogg. Kan man bytte ut sukker m sukrin og evt blande melet m noe grovere? Når du bruker hasselnøtter kan de byttes m noe annet?
    Er allergisk mot hasselnøtter. Takk for tips. Lykke til videre. Har kjøpt boken din. Nå skal jg prøve å lage tomatsuppen din i helga. Vibeke

    1. Det kommer jo litt an på hvilken oppskrift du sikter til, men vanligvis kan du fint bytte ut hasselnøtter med andre nøtter du tåler, og noen ganger kan du også droppe det helt. Lykke til!

  3. Hei Trine 🙂
    Har du prøvd å lage tandoori kyllinggryte?
    Skulle så gjerne hatt en oppskrift på den uten soya, da jeg har soyallergi å det er det beste jeg vet!

    1. Hei Lars,

      Ja, Baking Steel’et må være skikkelig varmt før du begynner å steke på det. Jeg bruker å si at det bør ligge i ovnen minimum en halvtime ETTER at temperaturen har kommet opp.

      Grill settes på når du legger brødene eller pizzaen inn. Balansen mellom over og undervarme varierer en del fra ovn til ovn har jeg erfart, så du må nesten gjøre dine egen erfaringer med din egen stekeovn. Men uansett følg godt med, for det skal bare et øyeblikks uoppmerksomhet til før det blir for mye av det gode (I know… 🙂 )

      Mvh. Christian

  4. Er det rett at det er 15 g fersk gjær? Trudde 1/2 pose tørrgjær tilsvarte 25 g fersk gjær? I trinn 2 skal ein ha i 1,5 dl mjølk, og 1,5 dl yoghurt naturell. Vil ikkje den kalde væske “drepe” effekten av gjæra? Masse spørsmål seint ein søndagskveld:)

    1. Ja, oppgitte gjærmengder stemmer. Gjærmengden kan du redusere eller øke alt etter som hvor lenge du ønsker at deigen skal heve. Oppskriften for øvrig stemmer også, denne fremgangsmåten er benyttet på brødene du ser på bildene. Eltingen i ettertid øker jo temperaturen i deigen, og ellers bruker deigen den tiden den trenger på å ese til dobbel størrelse.

      1. Hei, ønsker å lage deigen dagen i forveien. Kan den langtidsheves i kjøleskapet til neste dag? Hvis ja, benytter jeg samme mengde gjær?

  5. Desse laga eg i går. Grasat gode vart dei!! Strødde litt flaksalt på halvparten, det gjorde seg.

  6. Hei Trine,
    Jeg tenkte å lage disse til bursdagsfeiring i morgen. For å spare litt tid i morgen må jeg få lagd så mye som mulig av det som skal serveres dagen før 🙂
    Er det mulig å forberede disse på en måte for så å varme opp før servering i morgen?

    Takk for svar 🙂
    Caroline

    1. Nan smaker aller best nybakte, men kan gjerne fryses ned og serveres opptint og varmet i ovnen rett før servering. Jeg vil nok helst anbefale at du lager dem samme dag og oppbevarer dem under et klede frem til servering (beklager sent svar).

  7. Hei!
    Finn mange gode oppskrifter og tips på bloggen din 🙂 Den er i bruk nesten kvar veke. Vi har ein glutenfri i familien, og eg ville berre fortelje at eg har bakt nan brøda dine med fin Semper mix, og dei blir veldig gode. Bruker same oppskrift, og erstattar berre mjølet:) kjekt når alle kan ete det same !
    Takk for fin blogg!
    Magni.

  8. Hei Trine!
    Jeg kjempefan av bloggen din, og alle gangene jeg følger dine oppskrifter blir maten min vellykket 🙂

    Lurer på en ting angående naanbrødene, tror du det går fint å sette deigen en dag i forveien, og oppbevare den i kjøleskapet frem til steking?

    Mvh Monica

  9. Kjempegod oppskrift – hadde ikke koriander og savnet litt piff, men litt salt og spisskummen gjorde seg.
    Den store forskjellen opplevde jeg da jeg stekte dem i panna i stedet, litt på begge sider på høyeste temperatur, og med litt olje/margarin.
    Nydelig! Og holder seg ferskere til dagen etter også.

  10. Hei,

    har laget dette nan brødet to ganger, men fått det samme resultatet begge gangene. Deigen blir veldig(veldig-veldig) bløt, så jeg må føye til ca 100 gram mel for at den skal bli fast nok til å kunne bakes ut og legges på pizzasteinen. Resultatet er det ingenting å si på, det smaker fortreffelig.

  11. Tusen takk for oppskriften. Det er min første gang å lage nanbrød. Brukte ikke melk ;men bare lunka vann ,en skje med ,brun sukker ,på toppen knuset hvitløk og olivenolje. Det var så godt .Merci beaucoup.

  12. Kjempegod oppskrift. Vi trenger bare 4 brød til hver middag så jeg fryser ned 4 deig-klumper av de 8 og de smaker like godt som de «ferske»

  13. Bakte nan-brød med koreander og hvitløk i dag – din oppskrift fungerte supert – flotte og gode brød! Har anbefalt siden din og linken på min FB- side skulle gjerne delt foto – men ser ikke hvordan

  14. Hei, jeg er i ferd med å teste ut denne oppskriften og er i full sving da jeg oppdager at jeg ikke har flere egg. Går det fint uten det sammenpiskede egget eller er det essensielt for et godt resultat?

    Mvh Mathilde

    1. Jeg benytter alltid egg når jeg lager nan, og er usikker på hvordan resultatet blir uten. Vil tro det går bra. Beklager sent svar – er ferietid her.

  15. De er utrolig gode , har byttet ut vanlig Sukker med sukrin og Smaker ikke noe forskjell e flott når man har diabetes 2

  16. Opplever at deigen blir veldig bløt og må ha veldig mye mel før det går å kjevle ut. Er det andre som opplever dette?
    Noen som har tips til hvordan få de flate uten for mye mel?

  17. Kjempegod oppskrift. Dette Nan brødet har blitt fast tilbehør til våre Indiske retter. Fryser ned «bollene» vi ikke bruker og tiner de til neste gang.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste