Det er høysesong for grillmat, med eller uten grilldress. Her er tipsene og tilbehøret som gjør grillmaten enda bedre.

 • GODE RÅVARER ER DET BESTE UTGANGSPUNKTET

Gode og ferske råvarer er det beste utgangspunktet for et godt grillmåltid (som det er for de fleste andre måltid også). Når du skal grille kjøtt er det viktig at kjøttet er mørt. Kjøtt som indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter og kyllingfileter egner seg godt til grilling. Det er også viktig at grillen er rengjort og skikkelig varm før du begynner å grille.

 • DIREKTE OG INDIREKTE GRILLING

Lær deg først som sist forskjellen mellom direkte og indirekte grilling. Ved direkte grilling har du varmekilden direkte under maten som skal grilles. Direkte grilling har den høyeste effekten og er best egnet til kjøtt i skiver som skal ha en stekeskorpe, samtidig som maten skal bli gjennomstekt. Pølser, grillspyd og grønnsaker kan også grilles på direkte varme, men på litt lavere temperatur.

Ved indirekte grilling ligger maten ved siden av varmekilden. Benytter du gassgrill må du altså slå av en eller to av gassbrennerene. Benytter du kulegrill legger du grillkull kun i en del av grillen slik at du har en kald sone. Indirekte grilling egner seg best for større kjøttstykker som grilles i mer enn 25 minutter.

Ofte vil en kombinasjon av direkte og indirekte varme gi det beste resultatet. Du griller først på direkte varme, til kjøttet får en fin stekeskorpe, for så å la det bli gjennomstekt på indirekte varme. Når kjøttet har fått en fin stekeskorpe på begge sider, er det viktig å snu det flere ganger.

Ved steking av større kjøttstykker er mitt beste tips å benytte steketermometer (som tåler et opphold på grillen), da er du garantert et godt resultat! Ta gjerne kjøttstykket av grillen noen grader før det har nådd ønsket kjernetemperatur, for å la det ettersteke seg helt perfekt under litt folie og et klede. Du kan lese mer om det her.

TIPS! Hvis det flammer opp i grillen er det fordi fett fra kjøttet smelter og drypper ned i grillen. Legg kjøttet til side, for eksempel i sonen uten varme/kull, eller oppå et stykke aluminiumsfolie eller et stekebrett som samler opp fettet. La flammene dø ut før du fortsetter grillingen.

 • SETT SMAK PÅ KJØTTET!

Kjøttet kan smaksettes på ulike måter, for eksempel med BBQ-saus (original/honning og sennep eller mangosaus), marinader (sitronmarinade og honning og urtemarinade) og krydderblandinger.

Her er en god krydderblanding, RUB-A-DUB GRILLKRYDDER:

 • 2 ss salt
 • 2 ss nykvernet sort pepper
 • 1 ts kajennepepper
 • 2 ss chilipulver (mindre hvis du bruker en sterk type)
 • 5 ss malt paprika
 • 1 ss tørket oregano
 • 1 ss hvitløkspulver
 • 1 ss løkpulver
 • 2 ss brunt sukker

Bland alle kryddersortene godt sammen i et tett glass (bruk kryddermål). Krydderblandingen oppbevares mørkt og er holdbar gjennom hele grillsesongen.

 • TILBEHØR TIL GRILLMATEN

Like viktig som godt kjøtt (eller fisk) på grillen, er det med godt tilbehør. Slik som for eksempel chilipoteter med paprika, feta- og chilikrem, grillet squashsalat med feta, tomatsalsa med eple og basilikum eller tabbouleh. Flere tips til tilbehør finner du her.

Hva med å lage en treretters middag på grillen, med grillet asparges med parmaskinke og parmesan eller limemarinerte laksespyd med salsa som forrett?

Eller kanskje du heller satser på å imponere med en nydelig, grillet pizza?

 • DESSERTER PÅ GRILLEN

Som en søt avslutning på grillmåltidet kan jeg anbefale appelsinmarinerte nektariner med honningkrem, grillet ananas med chili og bringebær eller grillet frukt og bær med vaniljeis – som alle tilberedes på grillen.

Alle innlegg med grillmat og grilltilbehør finner du samlet HER.

HAPPY GRILLING!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste