Jeg er blitt utrolig fasinert av det eltefrie brødet, som jeg også har publisert to oppskrifter av tidligere (fint og mellomgrovt). Min erfaring er imidlertid at teknikken er best egnet til brød bakt på fint, eller i det vesentligste fint mel. Denne oppskriften med kli og hele korn fant jeg på matbloggen Mat på bordet. Brødet metter kanskje ikke så godt som grovbrød bør, men er utrolig godt på smak. Finn frem:

Bland sammen ingrediensene raskt i en bakebolle (det er ikke nødvendig å varme opp vannet. Hvis du synes det er mye salt kan du redusere mengden til ca 1,5 ts. Bruk gjerne havsalt). Bruk en sleiv eller lignende, det er ikke nødvendig å benytte kjøkkenmaskin. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i ca 12-18 timer. Hevetidene i denne oppskriften er ganske fleksible.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med hvetemel utover. Hell deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Ha på mere mel på bakepapiret dersom deigen klistrer seg fast. Gjenta denne prosessen 4-5 ganger. Bretteteknikken er godt beskrevet av Ina på matbloggen Mat på bordet, i denne videoen og i dette innlegget.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over eller dekk med et klede. La deretter brødet etterheve i ca 2 timer (+/-). Sett ovnen på 250 grader etter ca 1,5 time hevetid og sett samtidig inn formen du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i må ha lokk og må tåle 250 graders varme. Jeg får ofte spørsmål om det er mulig å steke dette brødet uten lokk, eller med aluminiumsfolie over, men det går ikke. Det er nemlig hele poenget med denne stekemetoden, brødet skal stekes med lokk.

Når brødet har etterhevet ca 2 timer hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme formen. Rist eventuelt litt forsiktig på formen for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen kan du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt. Det er holdbart i flere dager, og uansett spist opp før det ikke smaker godt lengre…

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Takk Trine. Nå baker jeg brød to til tre ganger i uka 🙂 Så oppskriften lenge siden i NYtimes, men du gjorde det enkelt. Hele familien elsker det (i alle fall gresskarkjernebrødet). Nå skaljeg lage klibrød og.

  2. Jeg har bakt et av dine eltefrie brød før, og det spiste vi opp så fort som bare det.
    Nå har jeg investert i en jerngryte fra le Creuset og gleder meg til å prøve den 🙂 Men, jeg må vente en uke på 4 kornmelet fra Helios. Det hadde ikke helsekostbutikken, men skaffer meg det.

    Jeg har et spørsmål: Er de eltefrie brødene fine å fryse? Jeg tenkte kanskje å bake noen til jul.

    Jeg har en kokebok av Anna Bergenstrøm, «God mat». Hun ha endel oppskrifter på eltefrie brød, og hun skriver at de egner seg ikke så godt til frysing og bør helst spises med en gang. Derfor spør jeg. Har du noe erfaring på det?
    Jeg er en trofast leser, hver dag, av den fine bloggen din!
    Hilssen Brita

    1. De eltefrie brødene er ikke så godt egnet til frysing, så i julen må du nok bake samme dag, eventuelt kvelden før brødet skal nytes. Jeg har imidlertid frosset ned rundstykker og slikt som blir til overs, og når det varmes opp i varmluftovn så er det uansett et godt alternativ.

  3. Fin oppskrift. Jeg gjør dette litt enklere, inspirert av Espens matblogg:

    Jeg rører sammen ingrediensene i en bakebolle, når deigen har nådd maks heving, vender jeg den forsiktig noen ganger i bollen. Deretter står den 2-3 timer, før jeg tømmer den i en jerngryte, har på sesamfrø og steiker den som beskrevet over.

    Jeg baker bare med 50 g kli, 450 g hvetemel og 20-30 g. solsikkefrø. Også bruker jeg en liten kule fersk gjær, omtrent som en liten klinkekule. Det er drøyere enn tørr gjær og ikke minst blir det enkelt å holde kontroll på mengden.

  4. Dette var både enkelt og utrolig godt-på første forsøk! Så nå er jeg i gang med å prøve de andre eltefrie oppskriftene! Takk, Trine!

  5. Hei, det enkleste av alt er å helle brødet rett i gryten fra bakebollen. Dette viste Andreas Viestad i ett matprogram! Helt unødvendig å brette brødet på benken, dette blir bare noe kliss!!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste