* 12. DESEMBER *

Til julebuffetene må jeg ha valnøttbrød! Det smaker spesielt godt til ost, synes jeg. I år har jeg også tenkt å servere dette brødet på juletrefesten i romjula som vi arrangerer for barn, barnebarn og fadderbarn. Brødet skal serveres sammen med mange gode oster og masse godt tilbehør (vel, barna skal også få tilbud om noe annet). Oppskriften er hentet fra Morten Schakendas kokebok, og resultatet ble som vanlig et utrolig luftig og smakfullt brød, som anbefales på det varmeste. Til tre brød trenger du:

ca 1250 gram hvetemel
50 gram sammalt rug, grov
50 gram siktet rugmel
50 gram sammalt spelt
50 gram sammalt hvetemel
50 gram havremel
40 gram maltekstrakt (jeg brukte 1 ss honning)
1 liter vann, ca 30 grader
20 gram grovt havsalt
15 gram fersk gjær
ca 100 gram valnøtter
*

Ha alle ingrediensene med unntak av gjær, salt og valnøtter i en eltebolle og elt i ca 2 minutter, til deigen er godt arbeidet sammen. La deigen hvile ca 30 minutter og tilsett deretter salt og smuldret gjær og elt videre i ca 15 minutter på sakte fart. Tilsett så valnøttene (ikke nødvendig å hakke de) og kjør på rask hastighet i ca 2 minutter.

Sett deigen til heving og dekk med plast eller lokk. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som tar ca 3 timer. Del deigen i tre like emner og form til kuler. La de ligge på melet underlag under plast i ca en time. Form til ønsket fasong og sett på stekebrett eller i brødformer. Jeg valgte det siste. Strø litt mel på toppen av brødene og sett til etterheving til de får nesten dobbel størrelse.

Snitt brødene i toppen og stek de ved ca 220 grader. Sleng ca 1/2 dl varm vann i bunnen av ovnsrommet og lukk døra raskt igjen, slik at minst mulig damp slipper ut. Skru ned varmen etter 5 minutter, ned til 180 grader, og stek videre i ca 35-40 minutter, eller til brødene er passe stekt. Avkjøl brødene på rist.

Valnøttbrød smaker godt som tilbehør til mat, men ikke minst er det godt til ost, sild og julens øvrige herligheter.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Takk for at du ga meg puffet jeg trengte til å våge å prøve meg på surdeigsbrød.I dag bakte jeg for andre gang, og resultatet ble topp.Ha en trivelig adventssøndag:)

  2. Hei! Dette skal jeg prøve å bake idag. Men det var en ting jeg kke skjønte helt, og det var hvordan jeg skal tilsette gjæren. Den skal bare haes i deigen, uten å bli oppbløtt først? Skal jeg smuldre den i deigen da?…ser ikke helt for meg at den løser seg opp jamnt i deigen. Men det er kanskje det vi har kjøkkenmaskiner til! 🙂

  3. Grobido; Gjæren skal ikke løses opp i vann, men smuldres lett og vil da bli eltet inn i deigen. Det er altså kjøkkenmaskinin som gjør jobben! Jeg har presisert dette i oppskriften. Lykke til!Trine 😉

  4. valnøttbrød står nå på kjøkkenbenken til heving, men julebrød "batch 2" står i ovnen. gleder meg til å smake begge deler:-)

  5. Baka desse brøda idag. Tok fryktelig med tid, men vel verdt å vente på. Trur det er dei saftigaste brøda eg nokon gong har smakt, iallefall laga av meg….Takk for at du deler oppskrifter, masse inspirasjon å finne hos deg.

  6. Hei! Disse brødene så kjempe gode ut! 🙂 Jeg er så glad i bloggen din, og har laget mye av det du har å komme med! 🙂 Et spørsmål bare.. Den sammalte spelten og hveten, skal den være grov eller fin? Eller går begge deler fint?

  7. Jeg har også Schakendas kokebok. I en av oppskriftene står det at det skal være 1/4 kg loffdeig. Men det blir jo mye jobb å lage den deigen først for å få bakt 4-kornbrød. Kan dette erstattes eller kan gjærdeig fryses?

    1. Denne oppskriften er lånt fra Schakendas kokebok, og der står det 20 gram. Siden jeg ikke har endret eller kommentert dette i innlegget, så er nok mengden ok i dette brødet (har ikke bakt det siden 2010). Men, det er selvsagt ikke noe i veien for å redusere saltmengden. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste