Når det kommer til frokost- og matpakkebrød foretrekker jeg det veldig grovt. Og helst med litt hele korn og kjerner slik at en får litt tyggemotstand. Og blir mett. Dette brødet har jeg selv slumpet sammen, men med litt hjelp av prinsipper fra Åpent Bakeris bok Brød. Jeg er glad i gresskarkjerner, og det passer vel bra i disse Halloweentider?!

Deigen røres sammen i to operasjoner. Først bløtlegges kornene noen timer (gjerne over natten) og deretter røres de øvrige ingrediensene inn. Det tar litt tid å bake disse brødene, men tiden brukes mest til venting (og da kan du jo gjøre noe helt annet).

Oppskriften gir to store eller tre mindre brød.

Trinn 1

  • 3 dl kokende vann
  • 150 gram hel rug
  • 75 gram sesamfrø
  • 75 gram solsikkefrø
  • 50 gram gresskarkjerner

Bland alle ingrediensene i bakebollen, dekk med plast/lokk og la stå i romtemperatur i minst 2 timer eller gjerne over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør de seige, slik at de binder seg bedre i deigen.

Trinn 2

  • ca 750 gram hvetemel
  • 100 gram rugmel, fint
  • 100 gram sammalt rug, fint
  • 1 ss havsalt
  • 25 gram gjær
  • 7,5 dl vann (ca 30 grader)

Ha alle ingrediensene (med unntak av litt av melet) i bakebollen fra trinn 1, og kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 4 minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten og kjør den i omtrent 4-6 minutter på høy hastighet. Juster med mer mel til du får en blank og elastisk deig.

Ha deigen over i en større bakebolle og la heve i ca 1,5 time eller gjerne enda lengre om du har tid til det. Ha deigen på bakbordet og del den i 2 eller 3 like emner. (Jeg laget 2 store brød.) La emnene hvile på bakebordet i ca 20-30 minutter.

Form de deretter til brød og legg de i smurte brødformer eller på et smurt/bakepapirkledt stekebrett. Pensle brødene med vann og strø en blanding av solsikkekjerner og gresskarkjerner over.

La brødene heve til dobbel størrelse, og stek de på nederste rille i stekovnen i ca 35-40 minutter ved 220 grader, til brødene er gyldenbrune. Du kan sjekke om brødene er ferdigstekte ved å «banke» på de. Får du en «hul» lyd er de ferdige. Avkjøl brødene på rist.

Om det tar litt tid å vente på disse brødene, så er det vel verdt det. Brødene ble saftige og gode på smak. En oppskrift som absolutt kan anbefales!

Enjoy!

Skriv ut
  1. Hei, stikker bare innom for å si at jeg digger bloggen din! Har prøvd flere av oppskriftene dine allerede og de har def svart til forventningene. Keep up the good work!Stor klem 🙂

  2. Kjempegodt – helt sikkert !Tror du brødet blir like hvis jeg deler den i 3 og lager kun 1 brød. 3 brød blir litt mye for meg …… 😉

  3. Takk for koselige tilbakemeldinger!Eivor; Det går selvfølgelig bra å justere ned mengdeforholdene og lage færre brød, hvis du ikke har frysekapasitet. Jeg anbefaler deg i så fall å dele oppskriften på 2 og lage ett stort brød. Blogg-Katrin; Du må ikke ha kjøkkenmaskin, rå håndkraft går også bra her! Lykke til!Trine 😉

  4. Prosjektet er enda ikke avsluttet og jeg har derfor ikke konkludert. Favoritten hittil er nok 5-kornbrødet. Trine 😉

  5. Jeg lagde dette brødet her om dagen, men byttet ut hel rug med hel hvete og siktet rug med finmalt sammalt hvete, da jeg manglet disse to ingrediensene. Brødet ble supersaftig og godt, og vel mottatt her i huset! 🙂 Tusen takk for oppskrift, dette skal bakes flere ganger 🙂 La det ut på bloggen min og linket til din blogg 😉

  6. Hei,Har lest bloggen din en god stund, og er like forventningsfull hver gang jeg går inn for å se hva du har lagt ut av nye oppskrifter. I går lagde jeg rugbrød med gresskarfrø. Fantastisk godt. Gleder meg til å følge deg videre.

  7. Hei Trine, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av helgens anbefalinger i Lesernes VG matspesial. God helg!

  8. Nydelig! Første gang jeg er innom her, og jeg kommer igjen! Utrolig inspirerende! Ha en nydelig dag videre 🙂

  9. Heihei:) Denne uken som kommer er jeg gressenke og nå har jeg lagt i bløt kornene, så jeg skal lage meg dette brødet imorgen, så jeg har utover denne uka. Min saboern liker nemlig ikke grovkorn, men jeg elsker det, så nå skal jeg passe på:) Ha en super uke:) klem fra siv anita

  10. Takk, nå har jeg baket brødet med økologisk mel, og godt ble det. Gjenstår å finne ut om jeg vil tåle dette brød av gammel meltype :-))

  11. Hei, lurer bare på hvor du får kjøpt helkorn rug? Ingen av matbutikkene jeg har vært innom selger det… hilsen ei som er ny i brødbakeverdenen

  12. dyrket.no sel heil rug frå Holli Mølle. Meny fører ein del varer frå Holli, det går sikkert å be dei ta inn heil rug eller svedjerug.
    Ingen av dei store varemerka for mjøl i daglegvarehandelen, Møllerens og Regal, har heil rug i sortimentet sitt, heller ikkje Axa.
    Helios har rugflak, som er ei grei erstatning. Rema fører Helios-varer, og kolonial.no har rugflak.

    I Sverige fører Kungsörnen krossat råg, ei grei erstatning. Og Axa har der rågflingor i sortimentet, også ei grei erstatning. Saltå kvarn har heil råg i sortimentet, men den er visst berre å få i typ helsekostbutikkar.

    Brødet er ellers berre 22 prosent grovt, i følgje brødskala-kalkulatoren til opplysningskontoret, altså eit fint brød.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste