I dag kan jeg friste med eltefrie rundstykker som ikke skal etterheves. Den eltefrie deigen lages på vanlig måte, fordeles i muffinsbrett med en skje og stekes deretter. Kjapt, enkelt og veldig godt - og perfekte å servere til helge- og feriefrokostene.

Ingredienser

350 g hvetemel
150 g fullkornshvetemel
1 ts salt (ca.)
1/4 ts tørrgjær
50 g solsikkekjerner
15 g sesamfrø
15 g linfrø
4 dl vann (romtemperert)

SLIK GJØR DU

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og bland det godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel hvis den flyter utover). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca. 10-20 timer.

IMG_0402

Ca. 15-20 minutter før du skal steke rundstykkene setter du muffinsbrettet inn i kald stekovn og setter temperaturen på 250 grader (over- og undervarme). Når ovnen din er varm nok tar du ut muffinsbrettet og strør litt hvetemel oppi fordypningene. Finn frem en skje og fordel deigen raskt i de 12 muffinsfordypningene. Pensle med litt vann og strø gjerne over noen frø og kjerner. Sett brettet på rist midt i ovnen og senk varmen til 225 grader. Stekes til rundstykkene er gylne og gjennomstekte, etter ca. 20 minutter.

Eltefrie frokostrundstykker

La rundstykkene avkjøles på rist noen minutter, og nyt dem deretter gjerne med hjemmelaget rabarbra- og jordbærmarmelade.

TIPS

 • Du kan stort sett benytte alle oppskrifter på eltefrie brød/rundstykker (som inneholder ca. 4 dl væske) til denne metoden.
 • Har du ikke muffinsbrett kan du benytte bakestein/bakestål og DENNE fremgangsmåten, som etter min vurdering gir et enda bedre resultat (men er litt mer tidkrevende).
 • Rundstykkene kan fint fryses. Tines på kjøkkenbenken og varmes ved ca. 175 grader varmluft, til de er gjennomvarme og sprø.

eltefrie frokostrundstykker

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei,
  Kan jeg erstatte frøene med havegryn?
  Mine barn tåler ikke frøene og solsikkekjerner;-)
  Hilsen Helene

 2. Disse fikk jeg til lunsj en dag:-) De var saftige og gode. Skal lage de i kveld, så blir det gode matpakker til ungene!

 3. Satte deig i går og har stekt de nå 🙂 de ble veldig saftige og gode! har laget eltefritt brød før og de holder seg godt i et kjøkkenhåndkle i et par dager. Gleder meg til å ta med disse til lunsj på jobb i morgen 🙂

 4. Hei. Bakte disse til lørdagsfrokost i dag. Veldig populære! Restene etter frokost ble ypperlig nistepakke til tur. Det eneste som ikke fungerte optimalt var å bare ha mel i muffinsformen. Måtte skjære løs rundstykkene fra formen og kaste formen etterpå (teflon med riper…). Smører du ikke formen, kun mel? Hvordan muffinsbrett har du (trenger altså et nytt ;-))

  1. Et tips er å ha bakepapir i og så blir de fine med bakepapir rundt også synes jeg 🙂 Slipper bruk av kniv

  1. Min erfaring er at rundstykkene blir best dersom de får heve i minst 10 timer. Det går selvsagt å la de heve kortere, men da vil du ikke få like fine og gode rundstykker. Har du ikke tid til å vente vil jeg heller anbefale deg å lage ordinære rundstykker med elting og mer gjær. Lykke til!

 5. et tips, ikke bruk mellomleggspapir i stedet for bakepapir, det satte seg fast i rundstykkene

 6. Fungerer bra med litt sesamfrø i muffinsbrettet – de løsnet fint.
  Bakte disse på hytta i en enkel gassovn med kun undervarme – stor lykke ?
  Iøvrig holder deigen seg fint enda en dag om den står kjølig – veldig greit på hyttetur!

 7. Hei!
  Jeg har muffinsbrett med plass til bare 6 rundstykker. Kan jeg steke i to omganger? Eller “ødelegger” jeg deigen når jeg først begynner å dele på den uten å fordele alt?

 8. Hei! Jeg har hatt et problem med disse rundstykkene! De ble ikke ferdig etter 20 min, var relativt deigete, jeg måtte nesten ha de inni ovnen en time før at de ble skikkelig gjennomstekt, hva har jeg gjort galt? Må deigen ha vært for rennende?

  1. Mine blir også “halvstekte”. Skjønner ikke hvorfor. Frøs dem og ettersteke dem før servering. Men sånn skal det jo ikke være ??

 9. Gode, men umulige å få ut av muffinsformene i brettet. Måtte skjæres ut og muffinsbrett ble ødelagt. Kan formene smøres på noe vis eller kan man bruke muffinsformer i papir?

  1. Samme her! Har nettopp stått og strevd for å få de ut av muffinsformen, helt limt fast! Resultat var oppskrapet muffinsform og opprevne rundstykker. Tenkte på å legge bakepapir i formen, men siden det ikke var nevnt i oppskriften tenkte jeg at det kom til å gå bra… Må huske det til neste gang!

  2. Fikk de ikke ut muffinsformen heller. Går det an å litt olje i formen når den varmes opp?

  1. Deigen kan oppbevares i kjøleskap ihvertfall i 5 dager. Etter 12 timer på benken setter jeg den i kjøleskap. Dermed kan du ha ferske rundstykker hver dag.
   Må bare huske litt ekstra tid på benken slik at deigen får romtemperatur før steking.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste