Vi er inne i den beste lammesesongen og nå er det bare å ta for seg av herlighetene. Ta med deg en lammeskank eller 5 på dagens handlerunde og du vil ikke angre! Forberedelsen til denne retten er minimal, og den gjør seg selv i stekovnen, mens du kan gjøre helt andre ting. Ypperlig gjestemat, og du vil garantert imponere!

Til to trenger du omtrent:

Lammeskankene
2 lammeskanker
salt og nykvernet sort pepper
1/3 rød chil, finhakket
1 ss frisk rosmarin, finhakket
1/2 ts korianderfrø
1/2 ts tørket oregano
1 ss hvetemel
smør til steking

 

Sausen
3 gulrøtter, i staver
1 bit sellerirot, i terninger
4 sjalottløk, delt i 4 båter
1 fedd hvitløk, finhakket
2 ss balsamicoeddik
1,5 dl hvitvin
2 bokser hermetiske tomater (hele)
salt og nykvernet sort pepper

 

Mandelpotetpurè
ca 500 gram mandelpoteter
1 fedd hvitløk, finhakket
ca 1/2 dl kremfløte, matfløte eller H-melk
2 ss smør
salt og nykvernet hvit pepper

Gni inn lammeskankene med salt og pepper. Støt korianderfrøene i en morter. Bland krydder, urter og chili på en tallerken og rull skankene i krydderblandingen. Gni resten inn i kjøttet slik at mesteparten av krydderet fester seg på skankene.

Ha deretter hvetemelet på tallerkenen og rull skankene i melet, slik at mesteparten er dekket. Stek skankene på alle sider i smør i varm jerngryte. Ta opp lammeskankene av gryta og legg til side.

Fres alle grønnsakene noen minutter i gryta. Tilsett balsamicoeddiken og la den koke nesten inn. Tilsett hvitvinen og hermetiske tomater, og kok opp. Legg i lammeskankene, ha på lokk (eller dobbel aluminiumsfolie) og sett gryta i stekovnen.

Stekes ved 150 grader i ca 2-2,5 timer, avhengig av størrelsen på skankene. Juster litt på lammeskankene et par ganger underveis. Ta deretter lokket av gryta og la det steke i ytterligere 30 minutter. Skankene er ferdige når kjøttet løsner fra bena. Smak til med salt og pepper. Tilsett eventuelt grovhakket basilikum ved servering.

Skrell mandelpotetene og kok dem møre i usaltet vann. Tøm av vannet og la potetene stå litt slik at eventuelt restvann fordamper. Mos potetene og rør inn fløte, smør og hvitløk. Smak til med krydder, og server!

Velbekomme!

  1. Fy søren, det så godt ut! Tror jammen jeg må en tur til den lokale slakteren jeg å kjøpe meg noe deilig lammekjøtt! 🙂

  2. Det skal innkjöpes til i kveld!!!! Jeg sitter på crewrommet på Sola og har vakt frem til kl10 – som snart betyr at det blir fri og lammeskanker!!!Ha en nydelig helg!!Klem…

  3. Dette så supergodt ut. Jeg laget lammeskanker for første gang denne høsten for to uker siden (kokt i stekeovnen i hvitvin og rødvinseddik – nam!) og det smakte nydelig. Vi har to lam som vi skal få og da blir det mer. Et spørsmål til deg siden jeg ser du bruker jerngryte; Jeg har lest (men ikke erfart selv) at det blir en litt bitter smak dersom man tilbereder tomater i jerngryte. Stemmer dette, egentlig? Jeg har en Le Creuset-gryte, som jeg er litt usikker på om er emaljert – vet du om denne kan brukes til tomatbaserte retter?

  4. Så gøy at flere blir inspirert til å lage lammeskanker! Det smakte kjempegodt, og jeg håper at dere også får den samme gode smaksopplevelsen som jeg fikk![kjøkkentjeneste]; jeg har ikke brukt jerngryten på mange år, men kan ikke huske noen som helst bittersmak av tomatretter, og det var det i alle fall ikke da jeg tilberedte lammeskankene! Noen andre som har erfaringer å dele her?Anonym; jeg har ikke oppskriften fra Jamie Oliver. Jeg har lest mange forskjellige oppskrifter og satt sammen min egen oppskrift ut fra hva jeg hadde tilgjengelig av råvarer. Trine 😉

  5. Dette må jeg prøve! Men lurte på om jeg kan bruke vanlig malt spisskummen? Kan jeg bruke noe annet enn hvitvin, som blir like bra resultat? :-)Mvh lille My

  6. Jamie Olivers oppskrift på lammeskanker i den aller første bokens hans, The Naked Chef, er i hvert fall tilnærmet identisk, med kun et par avvik – selleristang i stedet for sellerirot, og sardellfileter (som du ikke har her). Ellers er samtlige ingredienser og fremgangsmåte den samme (feks med å gni inn skankene med nøyaktig de samme kryddere + rosmarin, og så vende i mel før bruning).

  7. Solfrid; så bra at det ble vellykket! Lille My; du kan fint benytte malt spisskummin, men smak deg da frem til riktig mengde. Hvitvinen kan du bytte ut med noe annet som tilfører syre, for eksempel sitron- eller limesaft, eller hvitvinseddik. Smak deg frem! Lykke til!Trine 😉

  8. Se der du. Det ser utrolig fresht ut og er nesten helt lik fremgangsmåte som jeg brukte på min rett. Det blir jo helt fanastisk godt på dette viset. :-)http://heiamat.no

  9. Hei Trine,
    Denne oppskriften så fantastisk god ut og skal prøves.
    Jeg er imidlertid på jakt etter en oppskrift på en braissert/glasert lammeskank. Jeg fikk en på en restaurant i Oslo og den hadde en nydelig mørk og søt glassur.

    Kan du hjelpe?

    takk
    Arne

    1. Har ikke noen oppskrift å dra ut av ermet her og nå, men skal trolig lage lammeskanker nå til helga, og da må jeg bla gjennom oppskrifter mm. Skal si fra om jeg finner en oppskrift som kan passe med beskrivelsen din. 😉

  10. Hei 🙂

    Lagde denne retten i går kveld – og det ble en fantastisk middag Eneste avvik fra oppskriften var at jeg måtte bruke malt koriander, fikk ikke tak i frø. En nydelig rett – etter første munnfull kikket vi på hverandre og lo. Ikke overrasket over at det smakte godt, men at noe så enkelt var så himmelsk var nesten for godt til¨å være sant. Og god forklaring på hvordan og hvorfor, det liker vi! Trine, du har klart det igjen 🙂

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Vi spiste også lammeskanker i går, med en litt annen vri enn den oppskriften du benyttet. Kanskje det blir bloggmat en gang? 😉

  11. Hei Trine, Lammeskanker er kjøpt inn (8 totalt) og barn med kjærester skal på middag til søndag. Har aldri laget dette før, men regner med at det går greit med oppskriften din. Ellers vil jeg takke for mange flotte oppskrifter og mye inspirasjon. Her i huset spises det mer fisk enn noen gang etter at du har blitt min faste følgesvenn i matverden. Mye godt tilbehør og variasjon har gjort susen. Lurer på en ting – Når blir det kokebok ? Hilsen Anne

    1. Lammeskanker er enkel og god festmat, og er lett å lykkes med. Utfordringen for deg blir kanskje å har stor(e) nok gryte(r) å tilberede 8 skanker i. Men det fikser du!

      Ellers gøy å høre at du har funnet inspirasjon på bloggen min. Slike tilbakemeldinger setter jeg utrolig stor pris på. Når det gjelder kokebok har jeg ingen konkrete planer, tiden strekker rett og slett ikke til til den slags kreative krumspring. Men, jeg kjenner mer og mer på at det hadde vært gøy! 😉

  12. Hei ! Takk for mange spennande oppskrifter ! Lurer på om eg kan bruke salta/røkte lammeskanker til ovnsbaking ? Har du eventuelt ei oppskrift på dette? På førehand takk 🙂

  13. En fantastisk god oppskrift!! Jeg laget denne til middag i dag og alle syntes det var veldig godt : ) Dette er definitivt en oppskrift jeg skal beholde og lage igjen. Til nå har alle oppskriftene jeg har laget fra din blogg vært utrolig vellykket og gode : )

  14. Hei 🙂
    Har akkurat oppdaget bloggen din…og blitt hyppig gjest…masse inspirasjon og spennende oppskrifter… 🙂
    Lammeskank var nydelig mat…og så enkelt! Lurt å rulle dem i mel før steking…det jevnet sausen perfekt.

  15. Takk Trine! Denne har vi spist i kveld. Smakte fantastisk. Brukte litt mer chili og hvitløk og det smakte himelsk. Prøver absolutt denne flere ganger.

  16. Hei Trine.
    Har lenge hatt lyst til å lage denne retten! I dag var jeg og hentet meg ett helt lam som slakteren hadde delt opp for meg. Det han imidlertid hadde gjort var at han hadde skåret opp skankene til fårikålkjøtt. Men til gjenngjeld hadde han noen tykke skiver fra bog og rygg. det skulle ikke være noe i veien for å bruke disse i steden for skanker? Koketiden trenger kanskje ikke være så lang når jeg bruker kjøtt som er noe mørere.

  17. Vad gott det ser ut! Lamm är härligt, och känns så underbart medelhavskt med den här goda kryddningen. Det ser dessutom förföriskt gott ut! Blir genast sugen att köpa och laga lammlägg:) Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  18. Hei Trine
    Jeg har så veldig lyst til å lage denne retten til 10 personer på lørdag. Spørsmålet er om det er ok å bruke en langpanne (med aluminiumsfoliet) til steking? Jeg har ikke gryte som kan romme 10 skanker 🙂

    Mvh Thale

  19. Laget denne i går. Herlig når middagen lager seg selv mens du tar en god tur i finværet. Lammet ble mørt og godt, fantastisk smak på sausen. Dette er en middag som passer ypperlig til festlig lag med en god flaske vin, kaldt ute og fyr i peisen inne 🙂

  20. Hei!

    Planlegger lammeskank i morgen – fredag. Men av en eller annen grunn må jeg først på jobb…..!
    Hvordan og når og hvor mye kan jeg gjøre i dag for å lette arbeidet i morgen?

    1. Du kan gjøre den mer enn mindre ferdig dagen før, men pass på at grønnsakene ikke tilsettes før helt på slutten, slik at de kan kokes mør mens skankene varmes opp rett før retten skal serveres.

  21. Hei denne retten er nydelig, har laget den etter din oppskrift flere ganger:) Skal lag 5 stykker og lurer på om det går bra bruk leirgryte?

    Heidi

  22. Hei,

    Hvordan ville du gjort det ift sous vide? Brassert først, og så i sousvide, eller med krydder i posen , og så ta mel og brassere i etterkant?

  23. Hei. Tenkte å lage lammeskank til 12 personer. Kan jeg bare gange opp oppskriften med 6? Oppskriften sier 1 bit sellerirot – hvor stor er denne biten?

  24. Vi hadde lammeskank liggende og lagde denne retten til søndagsmiddag. Brukte rødvinseddik (hadde ikke balsamicoeddik og hvitvin). Kun tørkede urter, men halverte mengde der det skulle være fersk.

    Helt nydelig! Anbefales………

  25. Hei Trine! I boken din der oppskriften på lammeskanker også er, står det “1/2-1 hvitløk, finhakket.” Er det da kinesisk hvitløk du mener?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits