Når jeg baker brød slumper jeg som regel, og resultatet og smaken blir derfor ulikt fra gamg til gang. Og får jeg en god variant kan du banne på at jeg ikke klarer å gjenskape den neste gang jeg står ved bakebordet. Et av prosjektene denne høsten er derfor å finne Grovbrødoppskriften med stor G. Jeg har nemlig tenkt å bli flinkere til å bake brød i hverdagen, og i den forbindelse har jeg også tenkt at mannen min skal få bidra litt. Derfor må det en oppskrift til, en god oppskrift.

Som jeg har nevnt tidligere søker jeg nå bakeinspirasjon fra bakekokeboken «Brød«, som inneholder oppskrifter fra Åpent bakeri. Så langt har jeg bare gode erfaringer med kokeboken, det er gode og velmakende oppskrifter, som så langt jeg har erfart også ser ut til å stemme bra. Og det er bra, for det finnes knapt noe mere irriterende enn en kokebok du ikke kan stole på. Kokeboken inneholder flere grovbrødoppskrifter som skal prøves ut de kommende ukene.

Når det kommer til grovbrød foretrekker jeg et grovt, men ikke for kompakt brød, helst med hele korn i. Ellers liker jeg ikke alt for mye dilldall i brødet, gulrot, nøtter og andre smakstilsettinger finner du ikke i mine hverdagsbrød.

Oppskriften nedenfor gir 3-4 brød. Det er derfor aller best om du har en stor kjøkkenmaskin. Jeg har ikke det, men brukte maskinen så lenge den syntes å takle det, og eltet deretter resten av melet inn for hånd.

Den største utfordringen ved brødbakst virker nesten å være å få skaffet ingrediensene. I melhyllene er det faktisk ikke så stort utvalg lengre, og det selv i de største dagligvareforretningene i Lørenskog. Jeg måtte for eksempel dra på en helsekostforretning for å skaffe hel hvete og hel rug.

Brødene nedenfor lages i to trinn, og krever derfor litt planlegging. Selve arbeidsoperasjonene er ikke tidkrevende, og den tiden brødet trenger for å bli ekstra godt kan du bruke til å vaske huset eller ta en joggetur – eller bare slappe av, rett og slett.

Til 3-4 brød trenger du:

Trinn 1
3,5 dl kokende vann
180 gram hel rug
70 gram hvete helkorn
70 gram solsikkekjerner
50 gram sesamfrø
50 gram linfrø

*

Bland alle ingrediensene i bakebollen, dekk med plast og la stå i romtemperatur i minst 2 timer. Jeg lot det stå over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør de seige, slik at de binder seg bedre i deigen.

Trinn 2
1 liter lunkent vann
150 gram sammalt hvete, grov
150 gram sammalt rug, fin
ca 1100 gram hvetemel
ca 25-40 gram havsalt*
25 gram gjær
solsikkekjerner, sesamfrø og linfrø til «pynt»
(* I oppskriften skal det være 40 gram salt, men jeg tilsatte kun ca 25 gram. Synes ofte brødoppskrifter kan inneholde for mye salt, men det er jo smak og behag.)
Ha alle ingrediensene (med unntak av ca 1 dl av vannet) i bakebollen fra trinn 1, og kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 4 minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten og kjør den i omtrent 4 minutter på høy hastighet. Spe med resten av vannet, litt etter litt, til du har en blank og elastisk deig. (Hvis du ikke benytter kjøkkenmaskin til hele elteprosessen tilsetter du alt vannet på en gang og sper i melet etterhvert.)

Ha deigen over i en større bakebolle og la heve i ca 1,5 time eller gjerne enda lengre om du har tid til det. Ha deigen på bakbordet og del den i 3 eller 4 like emner. Jeg laget 3 brød da jeg har 3 relativt store brødformer, som akkurat får plass i stekovnen sammen. La emnene hvile i ca 20-30 minutter.

Form de deretter til brød og legg de i smurte brødformer eller side om side i smurt/bakepapirkledt langpanne (pass da på å ha smør imellom brødene dersom de blir liggende inntil hverandre). Pensle brødene med vann og strø en blanding av solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø over.

La brødene heve til dobbel størrelse, og stek de på nederste rille i stekovnen i ca 40-45 minutter ved 220 grader, til brødene er gyldenbrune. Du kan sjekke om brødene er ferdigstekte ved å «banke» på de. Får du en «hul» lyd er de ferdige.

Avkjøl brødene på rist. Vent i minst 20 minutter før du skjærer av en blings og kan nyte ferskt og godt brød med mye smak i.

Har du en grovbrødoppskrift å anbefale, vil jeg gjerne høre om den.

Ha en fin mandag!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne bakeboken har jeg også, og femkornbrødet er en foreløpig favoritt, som jeg baker flere ganger i måneden! 🙂

 2. Blir spennende å følge med på prosjektet ditt, tror det er mange som søker etter den ultimate grovbrød-oppskriften! 🙂 Her i huset brukes det en lettvint men god variant. Jeg bruker 1 kg melblanding (helst kornbrød), 1 kg hvetemel, 1 pose tørrgjær og 13 dl lunkent vann. Deigen eltes og formes til 3 brød med en gang, også lar jeg de stå til heving under klede på rist over varmt vann i oppvaskkummen i 1,5 time. Steker de i ca 40-50 min på 200 grader. Effektivt og lettvint 🙂

 3. Hei -Jeg baker alt brødet familien spiser. Det blir som du sier litt forskjellig for hver gang alt etter hva jeg har av ingredienser i skapet, men grunnprinsippene gjør at brødet blir godt uansett. Dette brødet baker vi også hver dag hele sommeren igjennom til frokost til besøkende på Renndølsetra i Innerdalen.Til 3-4 brød bruker jeg:2 never store havregryn, 100g havrekli, 100g solsikkefrø, 100g (knuste kjøper jeg på Coop Mega) linfrø, 100g gresskarkjerner hvis jeg har, og resten mel: byggmel, sammalt hvete, rug. Tilsammen skal gryn/kli/frø og mel bli 800g. Dette bløtlegger jeg i bakebollen i 1 liter kaldt vann i 8 timer eller over natten. Oftest hiver jeg det sammen før jeg går på jobb om morgenen, så er det klart til baking på ettermiddag/kveld. Bakeprosessen herfra tar ca. 3 timer, men det er minimalt med arbeid – mest heve- og steketid.Bakingen starter med at jeg koker opp 4 dl vann som jeg tilsetter i gryn/kli/frø/melblandingen. Da blir temperaturen passe. Så tilsetter jeg 1-2 ss salt, 3 ss maltekstrakt (sirup går det og, men maltekstrakt gir best resultat), 1 pose tørrgjær og hvetemel til deigen slipper bollen (i underkant av 2 kg). Lar så deigen eltes i min Elektrolux Assistent i 5 minutter. Deigen er rimelig tung så jeg hjelper til med deigspaden. Setter så bakebollen rett i oppvaskkummen i varmt vann, og lar deigen heve i ca. 1 1/2 time. Deler så deigen i 3-4 emner (jeg får 4 brød med emner som er ca. 1000 g), knar emnene godt, slår dem flate og ruller hvert emne sammen som en rullekake. Legger dem i oljesmurte former, og setter formene rett inn i ovnen på rist på nederste rille på 60 grader (min ovn er digital så det er lett å stille inn eksakt). Dersom du ikke dampstekefunksjon som jeg, setter du bare inn en liten ildfast skål under risten i bunn av ovnen. Her lar jeg brødene etterheve i 35 minutter, så skrur jeg bare ovnen på 200 grader og lar brødene steke videre i ca. 1 time. Ferdige brød avkjøles på rist.Minimalt med arbeid for maksimal nytelse.Hilsen Sissel

  1. Fantastisk godt. Faktisk det beste brødet jeg noen gang har spist. Også har jeg lagd det selv!

 4. Jeg også jakter på den ultimate grovbrødoppskrift! Skal teste denne oppskriften neste gang!Har du noen tanker om avkjøling før frysing? Min mor fryser gjærbakst så fort som mulig, den er vel knapt ordentlig avkjølt… Min svigermor derimot lar gjerne baksten stå opp i mot et døgn før frysing!

 5. Tusen takk for tilbakemeldinger, og takk til dere som har lagt ut oppskrifter og sendt oppskrifter på epost! Alle tips mottas med takk! Når det gjelder nedfrysing av brød venter jeg til det akkurat er blitt avkjølt før jeg putter det i fryseren. Jeg tror at dersom du legger brødet for tidlig i fryseren så vil det kunne virke rått/fuktig, og venter du for lenge kan det lett bli tørt. Andre som har innspill og erfaringer til dette? Trine 😉

 6. Hei Trine, Brødene ser herlig, saftige it! Jeg og bruker ofte Åpent Bakeris sine oppskrifter, og er veldig godt fornøyd med de fleste. SOm deg har jeg falt veldig for olivenbrødet….Leit med kameraet ditt, flott at du fikk låne! Prøver å rekke en aglig tur "innom" hos deg. DEt ville blitt et sort savn om vi ikke så noe til deg på så lenge……Hege

 7. Brødene bør være ordentlig avkjølt før du putter dem i fryseren – både fordi de smaker best da, og fordi det er ugunstig å legge varm mat i fryseren. Jeg baker oftest om kvelden, avkjøler brødene under et kjøkkenhåndkle og putter dem i fryseren morgenen etter. Minst 3-4 timer i romtemperatur – men nå om høsten (og til vinteren) kan de jo avkjøles mye raskere ute på verandaen!

 8. Dette er egentlig en oppskrift på brytebrød i langpanne, men jeg har flere ganger stekt den i vanlig brødform med stort hell. Det skader heller ikke å ha oppi det man måtte ønske av frø, og jeg synes særlig linfrø gjør seg godt!Ingredienser50 g margarin5 dl vann3 dl grov, sammalt rug3 dl havregryn50 g gjær2 dl melk, gjerne sur/yoghurt naturell2 ss sirup eller honning1 ss salt7 dl hvetemel3 dl grov, sammalt hveteFramgangsmåteKok opp smør og vann i en kasserolle. Bland sammen rug og havregryn i en bakebolle og hell det kokende vannet over melet. Rør om og la stå i ca 20 minutter til blandingen er fingervarm.Tilsett gjær, lunken melk, sirup/honning og salt. Elt inn hvetemel og sammalt hvete til en glatt deig. Det er en fordel å bruke kjøkkenmaskin. Kle en langpanne med bakepapir og fordel deigen utover i langpannen. Dypp et pizzahjul eller en kniv i hvetemel og skjær deigen opp i ruter. Dekk til langpannen og la brødet heve i ca 40 minutter. Stekes på 200 grader i 30-40 minutter.

 9. Brød blir tørre om de står til avkjøling for lenge. Putter de i pose og direkte i frys etter ca 10 min avkjøing på benken. Det er ikke noe problem for fryseren å ta 3-4 brød i om gangen (med mindre den er veldig listen, men da får det jo heller ikke plass…). Ift oppskrift gjør jeg det enkelt, en pose havrebrød brødmiks og en pose grovbakst melblanding. Havregryn på toppen til pynt, event litt ekstra gryn i deigen også. Godt til hverdags og i matpakka.

 10. Disse oppskriftene ser gode ut, og skal snarest prøves:-) Et par spm: hvorfor havsalt fremfor vanlig salt? Jeg pleier å ha litt olje i brød-deigen, men ser at det ikke er det i disse oppskriftene, det blir ikke tørt da? Et tips fra min mor for å beholde sprø skorpe er å fryse ned brødene i papirposer. Lar de da tine i posene, og legger de over i plastposer når man begynne å skjære i dem.

 11. Stompet innom siden din når jeg lette etter en oppskrift på 7 korn brød, men denne så kjempegod ut. Også måtte jeg bare kommentere når jeg leste at du var fra Lørenskog… 🙂 Takk for oppskriften, den skal prøves!

  1. I første trinn bløtlegges korn, kjerner og frø, slik at de blir seige og binder seg bedre i deigen. Hvis alt blandes sammen og stekes etter kun ordinær heving kan helkornet bli hardt og du kan også oppleve at brødet smuler mer. Dette er en ganske vanlig baketeknikk når man lager grovbrød.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste