Det sies at rabarbra er best rundt St. Hans, så har du fremdeles rabarbra igjen i hagen bør du gå til aksjon ganske så umiddelbart. Jeg laget denne desserten dagen før St. Hans – da foreldrene mine kom på besøk, før vi alle reiste til Madrid og bryllupsfeiring. Rabarbraen var helt klart på sitt beste og sammen med ingefær og jordbær ble det en utrolig sommerlig smaksrik dessert! Finn frem:

Rabarbrakompott
Ca 500 gram rabarbra, i biter
1-1 1/2 dl sukker
1 ss smør
ca 1 ts frisk ingefær, finhakket eller revet
ca 100 gram jordbær, i skiver
Smuldredeig
125 gram hvetemel
125 gram sukker (gjerne demerara)
100 gram smør, romtemperert

Bland alle ingrediensene til smuldredeigen med hendene, til du får en kornete deig. Sett deigen i kjøleskapet.

Skjær blad og rot av rabarbrastengene og skyll de godt. Hvis skallet er litt seigt eller trevlete kan du også fjerne dette hel eller delvis. Skjær rabarbraen i jevne biter på ca 1-2 cm.

Smelt ca 1 dl av sukkeret i en ren stekepanne og tilsett smør, rabarbra og ingefær. Syre og sukkerinnhold i rabarbra varierer en del så du må smake etter hvorvidt du trenger å tilsette mer sukker eller ikke. Stek/kok videre til rabarbraen er mør og fin. Tilsett jordbær i skiver og rør det hele sammen. Ta stekepannen av platen.

Fordel rabarbraen i en ildfast form eller flere ildfaste porsjonsformer. Ha smuldredeigen over. Stekes ved 200 grader i ca 20-25 minutter, til smuldredeigen har fått en fin farge. Steketiden vil variere etter størrelse på formen(e) og hvilke egenskaper stekovnen din har.

Rabarbracrumble serveres lun med vaniljeis eller lettpisket kremfløte

Deigen kan gjøres ferdig i god tid før severing, det samme kan rabarbrakompotten, men vent med å blande de to delene sammen før rett før desserten skal stekes.

Rabarbra holder seg ca i en uke i kjøleskapet (innpakket i plast). Har du mye rabarbra til overs kan du rense den, kutte den i biter, strø på litt sukker – og putte den i fryseren. Hva med å lage en sommerfrisk rabarbrasuppe? Oppskriften finner du her.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette så jammen deilig ut. Aldri prøvd med ingefær og jordbær før, men det skal jeg neste gang jeg lager smuldrepai med rabarbra.

  2. Mmmm, dette høres ut som en perfekt smakskombinasjon!Takk for at du deler oppskriftene med oss 🙂

  3. Hei Trine:)
    I kveld er det slekta i nord som får bryne seg på denne. Har stor tro på ingefæren som en ekstra spiss i paien. God sommer!

  4. Kjempegod smaks kombinasjon med ingefær! Ble servert på sommerfest og gikk unna : )

  5. Hei – når du skriver at sukker skal smelte – skal det bli brunt? Skal det røres mens det smelter ?Har opplevd en gang at det blir helt karamell og måtte dermed kaste deler. Kunne du sagt litt om hvordan det å smelte sukker gjøres? Veldig takknemlig for svar 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste