Som ivrig husmor, jusstudent og nybakt mamma på åttitallet var det ikke få liter med ripsgele som ble lagret i en ellers så travel hverdag. De siste årene har det dessverre blitt lite safting og sylting. I helgen tok jeg meg i nakken og plukket inn ripsen og laget ripsgele. Det angrer jeg slett ikke på!

Det som er viktig når du skal lage ripsgele er at bærene ikke er for modne. Pektininnholdet blir fort redusert i overmodne bær, som igjen gjør at geleen ikke stivner. Og det vil vi ikke ha noe av! Bruk derfor bær av beste kvalitet!
Mål opp hvor mye rips du har, hell det i en passe kjele og tilsett 2-3 dl vann pr. kg rips.

Kok/damp ripsen sammen med vann i ca 30 minutter, eller til bærene har falt sammen. Bruk lokk på kjelen. Sil saften i et klede. Jeg har et stativ med klede som er nyttig for formålet, men det går bra med en finmasket sil også. Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp og la koke et par minutter.

Mål opp sukkeret. Du trenger ca 750-900 gram sukker pr. liter saft. Tilsett sukkeret litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften koke uten lokk i ca 15 minutter. Skum av evt hvitt skum på toppen.

Så er det tid for den berømmelige og nervepirrende geleprøven: Drypp en dråpe av saften på en kald tallerken. Trekk en skje el gjennom dråpen. Når dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig. Ta kjelen av platen og la geleen stå et par minutter. Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, tilsett litt mer sukker, kok opp og prøv på nytt.

Hell geleen på varme, rene glass og avkjøl. Sett på lokk. Geleen skal oppbevares kjølig, eventuelt fryses.

Ripsgele passer bra til gjærbakst, scones eller vafler. Smaker også godt som tilbehør til de fleste viltretter.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hvor lenger er ripsgelè holdbart? Vi lager risgelè for et par uker siden og siden har det stått i kjøleskapet urørt med tette lokk. Burde jeg lagt det i fryseren?

 2. Jeg pleier å oppbevare geleen i fryseren, men den skal kunne oppbevares en stund i kjøleskap eller kald kjeller også. Det kan da være lurt å benytte syltevoks, men det har jeg aldri prøvd selv. Trine 😉

 3. Dette hørtes godt ut!!! Det var forresten mange fristelser i bloggen din! Er det OK om jeg legger deg til i blogglisten min?

 4. Hei Rita!Så hyggelig at du liker bloggen min. Selvfølgelig er det helt i orden at du legger med til i blogglisten din!Trine 😉

 5. Heihei! Flott blogg, med fantastiske oppskrifter. Det finnes derimot en enklere måte å lage ripsgele på, som alltid funker.Du tar ripsen din i en kjele, og varmer den opp. Når saften er ute av bærene, siler du ut frø og lignende, slik at du bare har saften.Det du gjør, er enkelt å greit å se hvor mye saft du har, og tilsette tilsvarende mengde sukker. Kok opp igjen, slik at sukkeret løses opp. Ta saften fort over i varme glass, og sett dem til å kjøle seg ned.Funker ALLTID;)

 6. Jo Arne; Takk for koselig tilbakemelding og takk for tips!Jeg har imidlertid prøvd den varianten du beskriver, men har etter en del års sylting kommet frem til denne oppskriften. Jeg foretrekker å tilsette litt vann slik at geleen ikke blir for sterk. Videre synes jeg din metode gir litt for søt gele, og synes derfor det er mer hensiktsmessig å smake til geleen, det finnes jo ulike sorter rips. Jeg bruker ca 700 gram sukker til 1 liter ripssaft, og da blir det perfekt! Trine 😉

 7. Hei, jeg lurer på om noen kan hjelpe meg – er det mulig å få tak i syltevoks lenger? evnt. hvor? Min mormors ripsgelè er det beste som finnes og et av de gode minnene fra barndommen til oss barnebarna men de senere årene har det vært et skår i gleden! Mormor sier det ikke finnes syltevoks å få tak i lenger, hvertfall ikke i butikken og når hun da lager gelèen holder den seg så mye kortere tid…det blir fort mugg på den… Kan noen hjelpe meg i å overraske mormoren min ved at jeg får tak i syltevoks til henne? :-)hilsen Susi

 8. Å! Dette lagde alltid mormor til meg. Mamma var desverre ikke så interessert i å lære å lage mat av henne, så jeg har lett lenge etter en oppskrift. Og endelig! TAKK!

 9. Ripsgele er noe av det fineste jeg vet om i hele verden. Jeg tror til og med jeg syntes det er mer godt enn min Italienske tante sin oppskrift på mørkt kirsebærsyltetøy! Jeg bruker og ha i et par skiver sitron og en vaniljestang i tillegg, gir en fantastisk dybde til geleen.

  Hilsen
  Tine Volpe

  1. Ja, jeg har forsøkt begge deler, men får ikke lagt ut noen ny ripsgeleoppskrift i år, så det får bli et prosjekt for neste år. 🙂

 10. Jeg har akkurat ripsbusk sånn at jeg kan fortsette der min mor slapp. Har saftkoker med slange og syltevoks liggende klart 😉 Lurer bare på 1 ting ift oppskriften din… Bruker man ikke noe som heter certo også? Synes å huske…

 11. Hei, og takk for mye deilig inspirasjon. Jeg har akkurat kjøpt hus med hage, og her finnes det mengder med rips, både gul og rød. Kan man lage gele av begge? Kan denne fryses for og så gis bort i julegave om 5 mnd??
  Har du evt noen gode tips for hva man kan lage av solbær og stiklesbær?

 12. Hei eg har laga gele mange gonger men med saftkokar og brukar då første literane som kjem. Ofte blir den for tynn. Har brukt 1 kg sukker pr liter. Men no skal eg prøve denne. Mindre styr enn med saftkokar. Eg har det på reine varme glas. Eg har oppbevart mine i kjølerom, og har nett ete fjorårets siste glas. Like godt. Held seg godt. Det gjorde mi mor og. Ingen problem. Brukar lokk, men har og brukt plastfilm med strikk rundt. Ein skal ikkje vere så redd for dette med holdbarhet. Tenk tilbake i tid, då laga dei for et år og uten frys og ikkje kjølerom men kjølige matkjellarar.

 13. Takk for veldig fin oppskrift. Jeg har valgt å bruke litt Certo Fruktpektin (pulver) i tillegg. To kilo bær gir ca 1,5 liter saft. Brukte totalt 11 dl sukker og en halv pose fruktpektin. Geleen ble perfekt stiv, søt og frisk. Den holder seg godt i kjøleskapet, de som står igjen fra i fjor er fortsatt like fine.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste