Jeg fikk lyst til å prøve meg på «gravet» laks og gikk til innkjøp av en Salmalaks. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å ha retten som forrett, men pga en litt hektisk fredagsettermiddag så krympet menyen fra 3 til 2 retter, og forretten ble derfor hovedrett i stedet, med kanaripoteter til. Og øl og akevitt.

Det smakte kjempegodt, men neste gang skal jeg nok prøve den som forrett. Retten passer veldig godt dersom du skal ha mange gjester og har lyst til å gjøre så mye som mulig klart på forhånd. Men da må du starte ca ett døgn før, med «graving» i salt og sukker over natten – og marinering av sennepskorn i akevitt minst tre timer før servering. Når så er gjort er det meste unnagjort! Til forrett til 4 (eller hovedrett til 2) trenger du omtrent:
ca 400 gram Salmalaks eller annen fersk laksefilet
1/2 dl salt
1/2 dl sukker
3 ss lodderogn eller russisk kaviar
1 dl olivenolje
nypresset sitronsaft
Urtekrem av:
2 dl creme fraiche
1 ss sitronsaft, nypresset
friske urter (feks kjørvel), finhakket
2 ss sennepskorn
3 ss akevitt

Pynt:
rucculasalat

FREMGANGSMÅTE
Laksen

Ca ett døgn før servering: Fjern alle ben fra laksefileten og dryss over like mengder salt og sukker. La stå kaldt og trekke i ca ett døgn.
Skrap av salt/sukkerblandingen og skjær laksefileten i tynne skiver. Legg disse på et serveringsfat eller anrett direkte på tallerken.
Bland sammen kaviar, olje og smak til med friskpresset sitron, og stryk over lakseskivene i et passe lag.

Urtekremen

La sennepskornene trekke i akevitt i minst 3 timer.
Visp creme fraiche stiv med mikser og smak til med sitronsaft, urter, salt og pepper. Rør forsiktig inn sennepskornene med akevitten.
Legg en raus kule med urtekrem oppå laksen – eller server ved siden av. Pynt med ruccula eller annen salat. Skal du servere retten som hovedrett anbefaler jeg også kanaripoteter til – og øl og akevitt.
Velbekomme!
Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Herlig mat 🙂 Jeg har nettopp begynt å lese, og fått masse inspirasjon! Meen, jeg ser nå på disse rognebærene som henger utenfor stua mi. Når er riktig tid å ta dem på, og har du en oppskrift? Regner med at kanskje solbær, rips og rogn trenger forskjellig behandling 🙂 Takk for herlig inspirasjon, forøvrig! Jeg er kun en hobbykokk, men lever av (for) mat som mange andre. Keep up the good work!

  2. Dette skal jeg prøve som forrett en dag:) Elsker laks med litt avante smaker som forrett:) Lagde en god tartar i helgen med laks og lodderogn. Blandet bare sammen 100g rå laks, 50g lodderogn,1/2 granny smith eple, litt finhakket chilli, 1/2 liten rødløk, limesaft og finhakket gressløk. Serveres med rørt rørosrømme smaksatt med salt & pepper, serveres med ett dryss av dill, salt, pepper og litt olivenolje:) Anbefales:)

  3. Hei Astrid!Tusen takk for koselige tilbakemeldinger! Det setter jeg stor pris på! Jeg synes også det er morsomt å få utfordringer, men jeg tror ikke det blir kokt rognebærgele i år. Jeg prøvde det for et par år siden og da brukte jeg denne oppskriften: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hordaland/programmer_nrk_hordaland/godt_for_ganen/1.193215 Prinsippene er de samme som er beskrevet om rips- og solbærgele. Det er imidlertid viktig å fryse rognebærene først, slik at de ikke blir så bitre. Videre er det lurt å lage gele når de er såvidt modne. Lykke til, og jeg vil gjerne høre hvordan det går hvis du lager rognebærgele!Trine 😉

  4. Monica, Pepperkvena og wine-fueled narcissism!Ja, Salma er en herlig råvare, og jeg kommer garantert med flere oppskrifter etterhvert! Takk for tipset fra deg, Monica, tartaroppskriften skal jeg jammen prøve! Trine 😉

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste