ELTEFRIE HVETERUNDSTYKKER (VIDEO)

Eltefri bakst er kjapt, enkelt, godt og populært! Her kommer en ny oppskrift på eltefrie rundstykker, som er ypperlige til frokost, lunsj, brunsj – eller som tilbehør til en suppe, gryterett eller lignende. Ta gjerne en titt på filmen for å se hvordan jeg gjør det. Til ca. 12 rundstykker trenger du omtrent:

 • 350 g hvetemel
 • 150 g sammalt hvete grov
 • 100 g sammalt hvete fin
 • 50 g solsikkekjerner
 • 25 g sesamfrø
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts sukker
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 5 dl vann (15-20 grader)

ELTEFRIE HVETERUNDSTYKKER

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/klissete. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (12-18 timer).

Strø rikelig med mel på bakebordet (eller på et ark bakepapir) og ha deigen oppå. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Pass på at det er rikelig med hvetemel under og rundt deigen, slik at den ikke klistrer seg fast i kjøkkenbenken/bakepapiret. La deigen etterheve under et klede i 45 minutter eller mer. Omtrent 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakebrett midt i ovnen.

Del deigpølsen i ca. 12 jevnstore biter. Pensle deigen med vann og strø solsikkekjerner (eller andre frø og kjerner) over. Sett rundstykkene på det oppvarmede bakestålet/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Stek rundstykkene midt i ovnen til de er gylne og gjennomstekte. Det tar ca. 15 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Avkjøl rundstykkene på rist.

Nyt rundstykkene lune, med godt pålegg og en stor kopp te.

ELTEFRIE HVETERUNDSTYKKER

TIPS

 • Oppskriften kan varieres i det uendelige. Bytt ut sammalt hvetemel med for eksempel rugmel, bygg eller fullkornsmel. Solsikkekjerner og sesamfrø kan suppleres eller erstattes med gresskarkjerner og/eller linfrø. Hakkede nøtter smaker også godt i disse rundstykkene.
 • Rundstykker du får til overs kan du gjerne putte i fryseren. La rundstykkene tine opp i romtemperatur og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.
 • For mer inspirasjon om eltefri bakst, ta en titt HER. Videoen hvor jeg lager eltefritt firekornsbrød finner du HER.

VELBEKOMME!

Liker du filmene jeg lager? For å bli oppdatert når det kommer nye filmer anbefaler jeg deg å abonnere. Klikk deg inn HER og trykk «abonner» (øverst i høyre hjørne). Det er selvsagt helt gratis. Del gjerne også filmene mine med matglade venner! Har du forslag til hva jeg kan lage neste gang?


, , ,

7 Kommentarer

 1. May Schelander 2. desember 2016 at 19:46 #

  Hei! Disse så veldig gode ut!
  Har et spørsmål ang sunnhet/grovhet i brød/rundstykker. Vi spiser Remas byggbrød som har mer enn 75% grovhet i seg. Er det sunnere å spise hjembakt brød som har ca 50% grovt mel siden det hjembakt ikke er tilsatt ekstra gluten, inneholder mindre gjær etc? Mvh May

 2. Sogrid Holter 2. desember 2016 at 20:10 #

  De ser nydelige ut og skal prøves. Men jeg lirer på vannet som skal brukes, er det varmt, temperert eller kalt. På forhånd takk for svar.

  • Trine ;) 4. desember 2016 at 21:35 #

   Jeg bruker vanligvis vann som er ca. 15-20 grader, men du kan også benytte vann rett fra springen.

 3. Charlotte Sogn 10. februar 2017 at 16:32 #

  Hei Trine, kan oppskriften dobles, for å få flere rundstykker? Har ikke prøvd med så stor deig med eltefri-teknikken… Takk for svar!
  Charlotte

 4. Tone Benno 14. april 2017 at 21:58 #

  Hei
  Har du prøvd oppskriften med glutenfritt mel?

  Tone

 5. Marte 12. mai 2017 at 21:00 #

  I videoen over ser det ut til at du kun bruker 350g hvetemel og 150g sammalt grov. Men i oppskriften har du også 100g sammalt fin? Jeg har ofte problemer med at jeg ikke syntes det er nok væske i deigen, og får alt for grove/seige deiger før jeg setter det til heving over natten. Rundstykkene pleier å ende opp bra, men deigen er mye vanskeligere å jobbe med før heving, og jeg trenger ofte ekstra vann. Har du noen tips? Er det noe feil med oppskriften her oppe, eller videoen mtp mel-mengde?

 6. Charlotte 5. august 2017 at 09:04 #

  Hei Trine! Har du prøvd å lage dobbel porsjon? Blir det noen endringer i målene eller fremgangsmåten? Takk for svar!
  Mvh Charlotte

Legg igjen en kommentar