Eltefri bakst er kjapt, enkelt, godt og populært! Her kommer en ny oppskrift på eltefrie rundstykker, som er ypperlige til frokost, lunsj, brunsj - eller som tilbehør til en suppe, gryterett eller lignende. Ta gjerne en titt på filmen for å se hvordan jeg gjør det.

Ingredienser

350 g hvetemel
150 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt hvete fin
50 g solsikkekjerner
25 g sesamfrø
1 ts salt
1/2 ts sukker
1/2 ts tørrgjær
5 dl vann

SLIK GJØR DU

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/klissete. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (12-18 timer).

Strø rikelig med mel på bakebordet (eller på et ark bakepapir) og ha deigen oppå. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Pass på at det er rikelig med hvetemel under og rundt deigen, slik at den ikke klistrer seg fast i kjøkkenbenken/bakepapiret. La deigen etterheve under et klede i 45 minutter eller mer. Omtrent 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakebrett midt i ovnen.

Del deigpølsen i ca. 12 jevnstore biter. Pensle deigen med vann og strø solsikkekjerner (eller andre frø og kjerner) over. Sett rundstykkene på det oppvarmede bakestålet/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Stek rundstykkene midt i ovnen til de er gylne og gjennomstekte. Det tar ca. 15 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Avkjøl rundstykkene på rist.

Nyt rundstykkene lune, med godt pålegg og en stor kopp te.

ELTEFRIE HVETERUNDSTYKKER

TIPS

 • Oppskriften kan varieres i det uendelige. Bytt ut sammalt hvetemel med for eksempel rugmel, bygg eller fullkornsmel. Solsikkekjerner og sesamfrø kan suppleres eller erstattes med gresskarkjerner og/eller linfrø. Hakkede nøtter smaker også godt i disse rundstykkene.
 • Rundstykker du får til overs kan du gjerne putte i fryseren. La rundstykkene tine opp i romtemperatur og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.
 • For mer inspirasjon om eltefri bakst, ta en titt HER. Videoen hvor jeg lager eltefritt firekornsbrød finner du HER.

VELBEKOMME!

Liker du filmene jeg lager? For å bli oppdatert når det kommer nye filmer anbefaler jeg deg å abonnere. Klikk deg inn HER og trykk «abonner» (øverst i høyre hjørne). Det er selvsagt helt gratis. Del gjerne også filmene mine med matglade venner! Har du forslag til hva jeg kan lage neste gang?

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Disse så veldig gode ut!
  Har et spørsmål ang sunnhet/grovhet i brød/rundstykker. Vi spiser Remas byggbrød som har mer enn 75% grovhet i seg. Er det sunnere å spise hjembakt brød som har ca 50% grovt mel siden det hjembakt ikke er tilsatt ekstra gluten, inneholder mindre gjær etc? Mvh May

 2. De ser nydelige ut og skal prøves. Men jeg lirer på vannet som skal brukes, er det varmt, temperert eller kalt. På forhånd takk for svar.

 3. Hei Trine

  Har prøvd de gode rundstykkene dine, veldig fornøyd.
  Lurer på hvor man får tak i en slik pizzastein som du bruker her?

  1. Du kan gjerne benytte bakepapir om du er mer komfortabel med det. Da kan det også være enklere å flytte baksten over på stekeunderlaget.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste