Ciabatta er et italiensk småbrød, som ble utviklet på åttitallet for å møte konkurransen fra de franske baguettene. Mitt første møte med ciabatta var faktisk i nærbutikken for mer enn 15 år siden, hvor jeg ofte kjøpte nybakte ciabatta til lørdagsfrokostene. Det sto også på handlelisten en av de første gangene min kjære skulle ut å handle for oss. Det var på den tiden da forholdet vårt var ganske ferskt og han var enda ikke innviet i alle de ”vanskelige” ingrediensene og råvarene jeg brukte på mitt kjøkken, og som var helt ukjente for han. Så da det sto ciabatta på handlelisten ante han ikke hvor han skulle begynne å lete - i grønnsaksdisken, eller var det kanskje en pastasort? Nå vet han bedre - men slipper likevel å kjøpe dem, for den aller beste ciabattaen lager jeg nemlig selv!
Ingredienser
600 g | hvetemel |
5 dl | vann (romtemperert) |
1/2 ts | tørrgjær |
1 ts | salt (smak til) |
SLIK GJØR DU
Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være klissete, men skal ikke renne utover. Justér eventuelt med mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/klissete. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (12 timer eller lengre).
Strø godt med mel på bakebordet og skrap ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett ca. 1/3 av deigen over mot midten, og gjør det samme på motsatt side, slik at deigen ser ut som en bagett. Snu deigen slik at den får ”skjøten” ned, og del den opp i 8-10 omtrent like store biter. Ha godt med mel på hendene og sett ciabattaene på et bakepapirkledd bakebrett. La ciabattaene etterheve i minst 45 minutter, men gjerne lengre. Stek ciabattaene midt i ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl ciabattaene på rist.
Nyt ciabatta til frokost, brunsj eller lunsj, eller som tilbehør til pastaretter eller andre retter med italienske smaker.
TIPS
- Du kan eventuelt erstatte ca. 1/3 av hvetemelet med durumhvete, hvis du har.
- Ciabatta du får til overs kan du fint putte i fryseren. La brødene tine i romtemperatur og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i 3-4 minutter, så smaker de som nybakte igjen.
VELBEKOMME!
Oppskriften er hentet fra kokeboken min, Trines mat 2.
Kan jeg ha litt grovere mel i disse, tror du? Takk for mange fine oppskrifter. Vi bruker oppskriftene dine flere ganger i uka, og har fått mye mer grønt og fisk inn i menyen vår. 🙂
Ja, det går nok fint med litt grovere mel. Husk å justere med vann, siden grove meltyper ofte krever litt mer vann enn vanlig hvetemel.
Er det bare 4 ingredienser eller skal det eltes inn smør og egg i deigen etterpå?
Er ikke egg og smør i ciabatta.
Ja, det er bare 4 ingredienser i denne oppskriften.
Jeg har lagt merke til at folk iblant etterlater seg noen så innmari teite spørsmål på matblogger..ang ingredienser, erstattninger av ingredienser osv.. må le litt..
men meget fine og lektre ciabattaer ! NAM
Super gode ciabatta – bakt idag og mange flere blir det 😉
Hei! Prøvde oppskriften på ciabatta som står i Trines Mat 2. Det gikk ikke så bra siden det står 1/2 pk tørrgjær og ikke 1/2 ts.. ? Regner med at det er en liten trykkfeil?
Disse har virkelig blitt en favoritt Jeg har begynt å bake mye etter jeg oppdaget dine eltefrie oppskrifter Jeg sitter nå 1.nyttårsdag morgen med lukten av nystekte ciabatta i huset – klare til å serveres overnattingsgjester til frokost. Deigen satte jeg halv to i natt etter at de fleste gjestene hadde dratt hjem – min erfaring er at det resultatet blir bra selv om ikke hevetiden overholdes.
Tusen takk for supre oppskrifter Jeg henter mye inspirasjon på din blogg og i dine bøker❤️
Hei Trine. Du har en super blogg! Bruker denne hver gang jeg skal lage mat jeg ikke kan fra før av 🙂 Men, jeg har et spørsmål. Skal det være 1/2 TS tørrgjær i oppskriften bare? Eller er dette en skrivefeil?
Det skal bare være en halv ts i oppskriften. De skal heve så lenge at gjæren får god tid til å gjøre jobben sin 🙂
Det er helt korrekt. Lite gjær og lang hevetid er hemmeligheten bak denne oppskriften. 🙂
Disse er helt fantastisk!
Jeg gifter meg den 1 juni og skal bake disse til 60 gjester som kuvertbrød.
Kan den stå 24 timer i stede får 14
Ja, det skal gå bra.
Ja, det går som regel bra. Lykke til!
Kan man doble denne oppskriften, eller blir det for mye mel på lite gjær (man dobler vel gjæren også da)?
Du kan fint doble oppskriften, men gjærmengden bør økes med kun ca. 50%. Lykke til!