KJAPP CHILI CON CARNE

Chili con carne

Chili con carne er en varmende rett med aner fra Texas. Retten består tradisjonelt av kjøtt og chili, men har her også fått selskap av tomater, bønner og løk.  Spis den som en gryterett eller bruk den som fyll i tortillas. Til ca. 4 porsjoner kjapp chili con carne trenger du:

CHILI CON CARNE

  • 500 g karbonadedeig eller kjøttdeig
  • 1 stor løk, finhakket
  • 3-4 hvitløksfedd, finhakket
  • 1/2 rød chili, finhakket
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 1/2-2 ts spisskummin
  • 1/2-1 ts chilipulver
  • ca. 1/2 ts kajennepepper
  • 1 ts oregano
  • 1 rød paprika, i terninger
  • 1 grønn paprika, i terninger
  • ca. 600 g hermetiske tomater
  • ca. 500 g kidneybønner
  • ca. 1 ts sukker
  • 1/2 lime, saften
  • salt og pepper
  • frisk koriander (kan sløyfes)

TILBEHØR

  • 1-2 avokado, i båter
  • 1/2 lime, i båter
  • tortillalefser eller tortillachips
  • rømme

Skjær og hakk opp alle ingrediensene slik at du har alt klart før du setter i gang. Finn frem en gryte eller stekepanne med høye kanter.

Stek kjøttdeigen/karbonadedeigen og den finhakkede løken i litt nøytral olje på middels varme. Bruk gjerne en gaffel og mos kjøttdeigen litt. Tilsett hvitløk og chili, som får surre med de siste minuttene. Tilsett deretter krydderet og tomatpuré, rør godt sammen og la det surre i ca. 1 minutt, før du tilsetter paprika og hermetiske tomater. La gryteretten putre på middels varme i 5-10 minutter.

Hell av væsken av kidneybønnene og skyll dem forsiktig under rennende, kaldt vann. Tilsett de avrente bønnene i gryteretten og la dem få trekke med i ca. 2 minutter, til bønnene er gjennomvarme. Smak til med limesaft, sukker, salt og pepper og eventuelt litt mer av de øvrige krydderne, om nødvendig.

Gi gryteretten et lite dryss med frisk koriander og server den umiddelbart med ønsket tilbehør, for eksempel avokado, limebåter, litt rømme og tortillachips. Chili con carne smaker også godt i tortillalefser, sammen med for eksempel en grønn salat og litt rømme.

Chili con carne

Chili con carne kan gjerne lages 1-2 dager før den skal serveres. Vent gjerne med å tilsette bønnene til du skal varme opp gryta før servering, så holder de seg hele og fine.

VELBEKOMME!


, , ,

14 Kommentarer

  1. Vivi 28. oktober 2015 at 13:35 #

    Nam, dette så godt ut!
    Egner retten seg til å fryse ned?

    • Hege 6. januar 2016 at 18:39 #

      Jeg har lagd den flere ganger og fryst ned i porsjonspakker smaker like godt etter at den har vært frossen.

  2. Lisbeth 29. oktober 2015 at 19:12 #

    Dette smakte veldig godt. Takk for mange gode oppskrifter som gir inspirasjon i en travel hverdag.

  3. Øyvind 1. november 2015 at 23:43 #

    Takk for oppskrift! Denne var kjempegod!

  4. Gry 25. november 2015 at 18:04 #

    Denne var veldig god 🙂

  5. Maria 18. januar 2016 at 17:37 #

    Hei Trine, takk for oppskriften! Denne var kjempegod 🙂

  6. Jeanette S. 3. mars 2016 at 12:12 #

    Denne oppskriften har jeg lagd og syns var kjempegod. Så den skal jeg lage til venninnetreff også. 🙂 Fint å vite at eventuelle rester som man ikke spiser til lunsj dagen derpå kan evt. fryses. En herlig, enkel (kjapp) og smakfull rett. Chili kan jo med fordel serveres ekstra ved siden av, så blir retten spiselig også for dem som ikke tåler/liker sterk mat. Jeg liker å ha ekstra hakket chili ved siden av. Takk for superfin oppskrift!

  7. Titti 9. mai 2016 at 12:20 #

    Mm høres godt ut. 😊 Kan man bruke noe annet i stede for kidneybønner, linser el? Vet jo de er viktig for retten, men tenåringen klarer de ikke

  8. Morten 24. september 2016 at 08:38 #

    Tips: Kutt opp en nakkekotelett i strimler, brune og ha. Da blir det litt tyggemotstand. Kjempegodt 🙂
    Oppskrifter fra bloggen din er alltid gode.

  9. Kristine 3. juni 2017 at 19:51 #

    Hei. Jeg har lagd denne retten før, og syns den er veldig god!
    Skal snart ha 20 flotte jenter på besøk, og lurer på om jeg skal lage dette, da det må være noe jeg lager i stand på forhånd da jeg kommer sammen med gjestene rett før maten. Holder det med å lage denne x5 tror du?
    Blir glad hvis du har andre forslag til enkel festmat man kan lage i stand på forhånd.

  10. Jarle Bergersen 6. juni 2017 at 01:07 #

    Chili con carne lages ALDRI med kjøttdeig eller karbonade deig!
    Den lages ALLTID med biffkjøtt i terninger!
    Det er ALDRI bønner i en Texas chili con carne.
    Og dersom det er en chili con carne som ikke er fra Texas er det kun pinto bønner og ALDRI kidney bønner.
    Søk heller på nett og finn en skikkelig chilii con carne oppskrift i stedet for dette tullet.

    • Vegard 22. juni 2017 at 00:17 #

      Tror du gikk glipp av nøkkelordet «kjapt». Hvis du vil ha en kjapp chili con carne(-stil) middag så er det helt innafor å bruke kjøttdeig.

    • Rolf 3. september 2017 at 17:34 #

      Du må ikke lage den. Du kan godt lete litt videre på nettet og finner et oppskrift som passer deg bedre.

  11. Mormor Britt 9. oktober 2017 at 15:37 #

    Dette bil jeg servere mine barnebarn til middag i morgen . Virker spennende . Takk for fine og smakfulle oppskrifter .

Legg igjen en kommentar