SITRONTERTE 2.0

Sitronterte

I dag kommer en reprise på en av mine favoritterter, som første gang ble publisert i 2011 og som jeg vet også har falt i smak hos mange av dere. Blant annet skriver en av mine lesere: «Fikk en slik servert på en eksklusiv utenlandsk restaurant. De var kjent for sin Lemon Tart, noe jeg aldri hadde smakt. Ja, opplevde det som «himmelsk» smakfullt. Oppskrift var selvfølgelig hemmelig. Etter at jeg kom hjem, sa jeg: DETTE skal jeg kunne lage selv. Fant denne oppskriften og gikk i vei. Konklusjon: Dette må være oppskriften de brukte. FANTASTISK! Denne lager jeg ikke ofte. Redd for vanedannelse…» Gøy med slike tilbakemeldinger!

Denne terten lager jeg alltid i påsken, ofte som dessert når vi får gjester på hytta. Jeg har her gjort noen mindre endringer og presiseringer, slik at det nå skal bli enda enklere å oppnå et perfekt resultat. Bruk økologiske sitroner, det vil du merke på smaken! Finn frem:

TERTEBUNNEN

  • 300 g hvetemel
  • 200 g mykt smør
  • 100 g melis
  • 1 egg

SITRONFYLLET

  • 1 1/2-2 dl nypresset sitronsaft (av 2-3 økologiske sitroner)
  • skall av 1 1/2 økologisk sitron
  • 6 store egg
  • 200 g sukker
  • 2 dl kremfløte

Sitronterte

Kjør alle ingrediensene til tertebunnen kjapt i en kjøkkenmaskin, til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Smør og strø en springform (ca. 24 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn og jevn som mulig. Rull deigen over kjevlet og kle formen med deigen, til ca. 1 cm fra kanten. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. Det er rikelig med tertedeig, så du må ikke benytte alt. Prikk tertebunnen med en gaffel. For å hindre at deigen på sidene synker sammen under steking legger du et bakepapir forsiktig oppå terteskallet og heller en pakke tørkede erter (eller linser, bønner el.) oppi, og fordeler det godt utover mot kantene. Stek paibunnen ved 175 grader (over- og undervarme) i 10 minutter. Fjern så bakepapiret med ertene og stek bunnen videre til deigen er gyllen i kantene, etter ca. 5-10 minutter. (Ta vare på ertene til neste gang du skal steke pai-/terteskall.) La terteskallet avkjøles i ca. 15 minutter.

Vask sitronene og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende. Del sitronene i to og press ut saften i et målebeger. Bland sammen egg, sukker og fløte i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronskall og 1 1/2 dl sitronsaft og rør godt sammen. Smak på sitronfyllet og tilsett eventuelt mer sitronsaft hvis du ønsker den syrligere, eller litt sukker om du synes det er for surt. Du har nå en ganske tyntflytende røre.

Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig oppi terteskallet. Stek terten videre midt i ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter. Den skal da fortsatt være ganske myk, og litt «skjelven». Avkjøl terten helt på rist og sett den deretter i minst 2 timer i kjøleskapet før servering. Terten kan gjerne lages dagen før den skal nytes.

Pynt gjerne med friske bringebær og et melisdryss før servering.

Sitronterte

VELBEKOMME!


, ,

40 Kommentarer

  1. Pernille 29. mars 2015 at 20:11 #

    Kan man fryse denne kaken?

    • Bjørg 31. mars 2015 at 12:59 #

      Hei Trine.
      Det gikk litt fort i svingene. Jeg brukte matfløte.
      Den ser ok ut, håper ikke jeg har ødelagt den:-)

      God påske.

      Hilsen Bjørg

  2. Julie 30. mars 2015 at 19:50 #

    Hei Trine,

    Kan man bruke speltmel istedenfor hvetemel i tertebunnen?

    Med vennlig hilsen,

    Julie 🙂

    • Trine ;) 30. mars 2015 at 23:41 #

      Ja, det går fint.

      • Julie 31. mars 2015 at 08:56 #

        Flott, takk, gleder meg til å prøve denne oppskriften!
        God Påske 🙂

    • Mia Marie 14. mai 2016 at 11:57 #

      Jeg har laget denne med siktet spelt mange ganger 🙂 Det fungerer supert 🙂

  3. Synnøve 31. mars 2015 at 14:53 #

    Hvor lenge holder den seg i kjøleskapet?

    • Trine ;) 31. mars 2015 at 22:17 #

      Den holder seg 3-4 dager i kjøleskapet.

  4. Guro 31. mars 2015 at 23:11 #

    Denne må jeg prøve!!!!!!!

  5. Vinny 2. april 2015 at 08:35 #

    Hei Trine

    Tusen takk for en fantastisk matnyttig blogg! Jeg får så mye inspirasjon og koser meg mye med de fine bildene og oppskriftene.
    Nå har jeg prøvd ut sitronterta, og den ble nydelig. Men den sprakk, altså det gule, etter en natt i kjøleskapet.
    Er det noe man kan gjøre for å unngå at terten sprekker?

  6. Karen Anita 5. april 2015 at 23:32 #

    Hei. Denne smakte nydlig. Min variant vart likevel veldig syrlig, og valgte å servere med bringebærsaus til. Fungerte ypperlig

  7. Anne 11. april 2015 at 09:27 #

    Gledet meg til å smake denne nydelige terten men noe gikk galt

    • Anne 1. mai 2015 at 20:17 #

      Fikk Ikke med all teksten…:-). Fyllet var flytende også etter 2 dager. Hva kan ha gått galt?
      Hilsen Anne

  8. Silje Celine 12. april 2015 at 11:40 #

    Hei Trine! Har nå prøvd og lage denne sitronterta men smaken ble litt rar!
    Er det noe man kan gjøre galt for at smaken skal bli rar? Vet ikke gelt hvordan jeg skal
    forklare smaken men smaker ikke sitron hvertfall og oppskriften er fulgt.

    • Trine ;) 12. april 2015 at 17:17 #

      Kan det være at du kan ha tilsatt noe av det hvite av sitronskallet. Dette gir en bitter smak. Du skal kun benytte det gule.

  9. Kine 26. april 2015 at 16:42 #

    Hei!

    Veldig god smak på kaka, men den delte seg på midten når den stod over natta. Hva trur du det kan skyldes?

  10. Christel 5. mai 2015 at 10:52 #

    Tror du denne kaken er god med marengs på toppen? Ser det er mange sitronterter med det på 🙂

  11. jenny 10. mai 2015 at 20:57 #

    Huff i dag ble terte bunnen helt mislykket, sikkert fordi jeg skulle skynde meg og ikke tok meg tid til halv time i kjøleskapet med deigen. Deigen skled bare ned fra sidene og lå i en ustekt «røre» i formen. Da vet jeg det. Har laget sitronterten din mange ganger men da den første versjonen du la ut. Jeg prøver igjen med versjon 1. Ser du har omtrent doblet mengden deig, i denne versjonen, men jeg liker bedre med lite deig til det fantastiske fyllet.

  12. Anna 20. oktober 2015 at 15:39 #

    Kan man lage denne i langpanne? Var hos noen som hadde gjort det, men må jeg dobble oppskriften eller tre dobble? Elsker denne kaken og har laget den mange ganger.

  13. Marianne Andersen 14. november 2015 at 13:34 #

    Noen som vet om det går an å bruke litt grovere mel?

  14. Johanne 4. desember 2015 at 09:21 #

    Hei, er det mulig å lage bunnen uten erter?

  15. Sarah 19. desember 2015 at 12:09 #

    Kan terten fryses? Og går det an å bruke samme oppskrift for å lage porsjons-terter? 🙂

  16. Kari Ekkje 7. januar 2016 at 13:36 #

    Hei Trine,
    Jeg bakte denne i går kveld. Fyllet ble veldig flytende og selv om den har stått i kjøleskapet natten over, beveger fyllet seg. Kan jeg putte den inn i ovnen igjen i dag tror du?

    Takk.

  17. Brit-Elin 9. januar 2016 at 21:16 #

    Hei! Er denne oppskriften på bunnen riktig? Har nok deig til to paier og deigen renner ned på kantene i formen. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke 😁 Har ikke skjedd når jeg har fulgt den andre sitronterte oppskriften din.

  18. Synnøve 19. mars 2016 at 11:02 #

    Hei! Fulgte oppskriften svært nøye, likevel er fyllet flytende. Burde kremen piskes? Forstår ikke hvorfor den ikke lykkes.

  19. Roberta Helvig 19. mars 2016 at 15:24 #

    Er det mulig til bruk laktos fri krem i tert?

  20. Ida 20. mars 2016 at 20:38 #

    Jeg har ikke kjøkkenmaskin. Kan jeg lage den uten ved å bruke visp?

  21. Camilla 9. april 2016 at 16:58 #

    Hei, tusen takk for oppskrift på deilig kake!
    Jeg er glad i sitron, så brukte 4 sitroner med skall og litt mindre sukker enn oppskriften. Og for å være på den sikre siden tykner jeg kremen over vannbad før hele greia stekes til slutt.
    Kjempesmaskens! =)

  22. Heidi 9. januar 2017 at 20:13 #

    Hei! Hva menes med å strø en springform»…med mel eller?

    • Trine ;) 9. januar 2017 at 20:26 #

      Se nederst på denne siden: http://trinesmatblogg.no/tips-og-rad/baketips-generelle/ Lykke til!

      • Gunhild 29. april 2017 at 15:03 #

        Hei. Linken din fungerer ikke. Er det fordi jeg har Mac?
        Jeg skal bruke laktosefri fløte og spelt. Er det noe spesielt jeg skal passe på da?

        • Trine ;) 1. mai 2017 at 20:04 #

          Linken fungerer den, og jeg bruker også mac …

          Når det gjelder spelt så vil jeg tro at det skal gå bra, men det er mulig du må justere mengden noe. Jeg har ingen erfaring med bruk av laktosefri fløte og vet ikke om det gjør noen forskjell her.

  23. Ellen Arvesen 5. april 2017 at 19:04 #

    Sitronterten ser nydelig ut! Men,det står at tertedeigen skal legges til 1cm fra kanten?Skal den ikke oppover kanten?Ser da sånn ut på bilde

    • Trine ;) 6. april 2017 at 21:59 #

      Joda, den skal legges oppover kanten også, til ca. 1 cm fra kanten (på toppen av springformen), som bildene viser. Lykke til! 🙂

  24. Ida 19. april 2017 at 21:34 #

    Hei, og takk for veldig mye bra inspirasjon!:)

    Jeg opplevde også at kaken aldri stivnet, til tross for at jeg hadde den i ovnen i nesten én time og i kjøleskapet over natten. Hva kan ha gått galt?

    • Trine ;) 1. mai 2017 at 20:01 #

      Det er vanskelig for meg å si. Kan du ha brukt for liten form?

      • Trine Thorbjørnsen 28. mai 2017 at 10:29 #

        Tror ikke det. Kanskje ovnen er for «sterk» – for sterk varme. Kanskje prøve ut med lenger tid, eller da blir den kanskje for tørr.

  25. Trine Thorbjørnsen 17. mai 2017 at 12:12 #

    Stor suksess første gang, men lurer på siste del av bakingen skal være med over- og undervarme ? Synes fyllet blir nokså gyllent, nesten brunaktig. Ikke som på bildet ihvertfall ! Trine

    • Trine ;) 30. mai 2017 at 00:14 #

      Ja, andre runde i stekeovnen skal også skje på over- og undervarme. Hvis fyllet blir brunt steker du den nok for varmt/for lenge. Prøv evt å senke temperaturen noe neste gang. Lykke til!

  26. Marilyn Anne Putney 8. september 2017 at 15:02 #

    Meget godt! Litt arbeid med selv æ greidde det😊Takk Trine.

Legg igjen en kommentar