FASTELAVNSBOLLER

Fastelavnsboller

Det er alltid stor stas med fastelavnssøndag og ferske, smakfulle fastelavnsboller fylt med krem og syltetøy, eller andre godsaker. De beste fastelavnsbollene bakes etter min grunnoppskrift på søt gjærbakst, som alltid blir vellykket. Hemmeligheten ligger i å elte deigen vel og lenge, elte inn smøret i terninger helt til slutt – og ikke minst å la deigen få heve til den er klar til utbaking. Finn frem:

BOLLEDEIG

  • ca. 950 g hvetemel
  • 5 dl melk (20-25 grader)
  • 25 g fersk gjær (rød type)
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1/4-1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 150 g mykt smør, i terninger

TIL PENSLING

  • 1 egg, sammenvispet

FORSLAG TIL FYLL

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts sukker
  • 1 vaniljestang eller 1 ts ekte vaniljesukker
  • bringebærsyltetøy (kan erstattes med annet syltetøy, eller sløyfes)
  • melis

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter på sakte fart. Juster med mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eventuelt mer mel dersom den virker klissete. Tilsett deretter smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ytterligere 5-10 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. en time. Ønsker du tilberedningsprosessen ytterligere beskrevet kan du ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager gjærdeigen.

Ta gjerne også en titt her, hvor jeg har samlet de beste baketipsene mine.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i 4 like store emner. Del hver av disse i 5-6 like store emner, og trill til boller. La bollene heve under et klede til ca. dobbel størrelse, etter ca. 45 minutter. Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i ca. 12 minutter. Bollene er ferdigstekt når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene på rist.

Fastelavnsboller

Pisk kremfløten med frøene fra vaniljestangen og litt sukker, til en myk krem. Del bollene i to og smør et lag med syltetøy på den nederste delen. Ha en raus klatt med krem og legg den andre halvdelen av bollen oppå. Gi bollene et lite melisdryss ved hjelp av en tesil eller lignende, og server umiddelbart.

Fastelavnsboller

Ha en fin fastelavnssøndag!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

,

41 Kommentarer

  1. En familie En inntekt 11. februar 2015 at 19:23 #

    Disse så nydelige ut! Takk for all inspirasjonen du gir. Jeg er i utgansgspunktet ikke så glad i matlagning, så da er det utrolig hyggelig å få inspirasjon til nye retter.

  2. Anne K 11. februar 2015 at 21:37 #

    Hmm, ser gode ut. Men hva med oss som ikke har kjøkkenmaskin?
    Er det noe vits i å prøve? Virker klinete å kna inn smøret for hånd, det vil vel smelte?
    Finnes det eltefrie boller tro?
    Hilsen håpefull 🙂

    • Trine ;) 11. februar 2015 at 21:40 #

      Det er håp for dere uten kjøkkenmaskin også! Se her, under «elting», annet avsnitt: http://trinesmatblogg.no/baketips/. Alternativt kan du smelte smøret og tilsette dette sammen med melken (smør + melk 25 grader), men de blir aller best om smøret eltes inn tilslutt. Lykke til! 🙂

      • Hege 1. februar 2016 at 13:43 #

        Hei, dette ser fristande ut! Eg har heller ikkje kjøkkenmaskin, men det går greitt utan. Eit tips for god heving og sparing av tid: Når bollane er ferdig trilla set du dei inn i omnen på varmluft 100g i 3 min. Ta dei ut, skru opp varmen og så hever dei seg vidare på benken til omnen er klar!

  3. Mathilde 11. februar 2015 at 22:16 #

    Går det an å bruke margarin istedet for bremykt steke og bake?
    Og hvorfor skal melka ikke være varmere enn 20-25g? Varmes den da i kjele/micro litt først?
    Dersom jeg dobler oppskriften, bruker jeg da en hel gjær?

    • Trine ;) 11. februar 2015 at 22:34 #

      Ja, det går nok. Men, det smaker aller best med smør! Vedr. temperaturen på melken kan du lese mer om det her: http://trinesmatblogg.no/baketips/ Vedr. gjærmengde hvis du dobler oppskriften får du kanskje også svar i lenken. Gjærmengden kan kanskje økes noe (50%), men det kommer an på hvor lenge du har tid til å la deigen heve. Lykke til!

  4. Helene 12. februar 2015 at 13:04 #

    Blir bollene tørre hvis de lages på lørdagen og spises på søndagen? Jeg rekker bare å fylle dem på søndag, ikke å bake dem.

    • Trine ;) 12. februar 2015 at 19:33 #

      De kan gjerne lages på lørdag, men jeg ville nok ha lagt dem i fryseren og tatt dem opp for tining noen timer før servering.

  5. Anne| 12. februar 2015 at 13:41 #

    Disse skal jeg prøve på idag!:-) Men hvor mange boller gir denne oppskriften sånn ca?

    • Trine ;) 12. februar 2015 at 19:32 #

      Det står i oppskriften, 20-24…

  6. Lene Marie 13. februar 2015 at 11:34 #

    Disse bollene ble nydelige! Tusen takk for kjempe god og godt beskrevet oppskrift!!:)

  7. Kamilla Haaland 13. februar 2015 at 12:42 #

    NAM!

  8. Olga 14. februar 2015 at 13:26 #

    Hvilken kjøkkenmaskin bruker du?

  9. Merete 15. februar 2015 at 10:12 #

    Kan jeg bruke tørgjær? Tomt for fersk i butikken

    • Trine ;) 15. februar 2015 at 11:41 #

      Det går fint. Personlig synes jeg at resultatet blir best med fersk gjær, men benytter tørrgjær dersom jeg er tom for fersk gjær. Lykke til!

  10. Elisabeth Dalum 15. februar 2015 at 10:43 #

    Hei Trine:)

    Jeg har hatt en åpenbaring når det gjelder gjærbakst..og d er utelukkende pga din oppskrift

    • Trine ;) 15. februar 2015 at 11:59 #

      Så hyggelig å høre! Ha en fin fastelavnsøndag! 🙂

  11. renate 15. februar 2015 at 11:04 #

    Er det mulig å bruke 80% meierismør, 20% margarin istedenfor bremykt steke og bake?

    • Trine ;) 15. februar 2015 at 11:40 #

      Det går fint, men da vil jeg anbefale deg å benytte kun meierismør.

  12. Elise 15. februar 2015 at 12:25 #

    Kan man bruke speltmel istede for hvetemel?:)

  13. Anna 15. februar 2015 at 13:05 #

    Hei Trine! Når du tar i sjokoladebite/rosiner i bolledeigen, blander du den inn i deigen med kjøkkenmaskin? Eller vil det kunne «ødelegge» den hevete deigen? Lurer også på om du «slår ut» lufta på deigen før du former til boller og etterhever, eller om du går rett løs på å dele i emner og rulle til boller? Har aldri blitt klok på hvordan deigen bør behandles etter første heving.. Takk for all kunnskap og inspirasjon du deler:)

  14. Grethe 15. februar 2015 at 13:58 #

    Er ganske erfaren med gjærbakst, og har fått mye skryt opp gjennom årene. Var skeptisk til bare en halv pakke gjær til en så stor deig, men fulgte oppskriften til punkt og prikke. Det ble de mest FANTASTISKE kjempestore, lette og vidunderlige bollene jeg har bakt. Takk Trine for denne fine oppskrifta:)

  15. Vigdis 15. februar 2015 at 19:11 #

    Beste bollene jeg har bakt noen gang.

  16. Sissel 4. februar 2016 at 18:28 #

    Jeg bruker alltid 50 gram gjær( 1 pk) til denne porsjonen.Gir supergode boller😊

  17. Sylvia 4. februar 2016 at 22:25 #

    Hei Trine, kan jeg heve gjærdeigen i kjøleskapet over natten?

  18. Kine 6. februar 2016 at 17:38 #

    Fantastisk god oppskrift!

  19. Synnøve 6. februar 2016 at 22:24 #

    Dette er ei fantastisk god oppskrift😊

  20. Linda 7. februar 2016 at 00:33 #

    Takk for super inspirasjon. Disse skal jeg bake i morgen. Har dessverre bare margarin eller Brelett. Hva ville du brukt ? Har aldri prøvd å bake med Brelett.

    • Trine ;) 7. februar 2016 at 01:21 #

      Brelett er ikke egnet til baking, så da bør du forsøke med margarin (om du ikke har muligheten til å få tak i smør/bremykt på ett eller annet vis).

  21. Elisabeth 7. februar 2016 at 10:33 #

    Hei,

    Det var utsolgt for fersk gjær, så måtte kjøpe tørrgjær. Skal man fremdeles ha samme mengden, altså en halv pakke tørrgjær?

    Gleder meg til å prøve ut oppskriften din!

    • Trine ;) 7. februar 2016 at 10:36 #

      Det går fint med tørrgjær også, ja – 1/2 pakke skal gå bra.

  22. Malin 7. februar 2016 at 12:06 #

    Har du laget denne i en kitchenaid kjøkkenmaskin noen gang? Virker som om oppskriften er litt for stor for min, og maskinen ble litt «overworked». For fremtiden: er det noen mulighet for å halvere denne, og fortsatt bruke et helt egg?

    • Trine ;) 7. februar 2016 at 12:50 #

      Denne deigen er rett og slett for stor for Kitchn Aiden. Anbefaler deg å benytte denne oppskriften som utgangspunkt, for den benytter jeg når jeg er på hytta og benytter KItchn Aiden min: http://trinesmatblogg.no/2015/03/19/hvetekrans-med-sukker-og-kanel/

      • Kine 26. februar 2017 at 19:36 #

        Hei! Brukte denne oppskriften til fastelavnsbollene i dag, ble veldig bra 🙂 Måtte bruke mye mer mel enn det som står, men skjønte at det kunne variere. Jeg laget deigen i min Kitchenaid maskin og det gikk helt fint👍🏻

  23. Morten 25. februar 2017 at 19:23 #

    Fantastisk gjær deig dette, nå er fastelavens bollene ferdige og klare til morgen dagen.

    Blir så luftige boller av dette at dette er helt suverent👍

  24. Anniken 25. februar 2017 at 22:33 #

    Fantastiske boller !!! Har aldri fått til slike luftige boller tidligere 😃

  25. Heidi J 26. februar 2017 at 13:42 #

    Disse prøvde vi i dag, og det er de mest luftige bollene vi noensinne har spist! Til og med de vi glemte steketiden på, og som dermed ble litt ekstra ekstra gyllen gikk fint an å spise. Anbefales 👆

  26. Marit 28. februar 2017 at 12:27 #

    Perfekte boller, tusen takk for oppskrift.

Legg igjen en kommentar