Det er alltid stor stas med fastelavnssøndag og ferske, smakfulle fastelavnsboller fylt med krem og syltetøy, eller andre godsaker. De beste fastelavnsbollene bakes etter min grunnoppskrift på søt gjærbakst, som alltid blir vellykket. Hemmeligheten ligger i å elte deigen vel og lenge, elte inn smøret i terninger helt til slutt - og ikke minst å la deigen få heve til den er klar til utbaking. Lykke til!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

BOLLEDEIG

900 g hvetemel
5 dl melk
1 egg
25 g fersk gjær
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/4-1/2 ts salt
150 g smør , i terninger
1 egg , til pensling

FYLL

3 dl kremfløte
1 ts sukker
1 vaniljestang eller 1 ts (ekte) vaniljesukker
bringebærsyltetøy eller annet syltetøy
melis (til dekor)

SLIK GJØR DU

Fastelavnsboller

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret og det ene egget, i bakebollen. Juster med mer melk dersom deigen virker kompakt eller mer mel dersom den virker klissete. Elt deretter deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter på sakte fart. Tilsett deretter smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ytterligere 5-10 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. en time.

Ønsker du tilberedningsprosessen ytterligere beskrevet kan du ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager gjærdeigen. Ta gjerne også en titt her, hvor jeg har samlet de beste baketipsene mine.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i 4 like store emner. Del hver av disse i 5-6 like store emner, og trill til boller. La bollene heve under et klede til ca. dobbel størrelse, etter ca. 45 minutter. Visp sammen egget og pensle bollene, og stek dem deretter midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i ca. 12 minutter. Bollene er ferdigstekt når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene på rist.

Pisk kremfløten med frøene fra vaniljestangen og litt sukker, til en myk krem. Del bollene i to og smør et lag med syltetøy på den nederste delen. Ha en raus klatt med krem og legg den andre halvdelen av bollen oppå. Gi bollene et lite melisdryss ved hjelp av en tesil eller lignende, og server umiddelbart.

Ha en fin fastelavnssøndag!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hmm, ser gode ut. Men hva med oss som ikke har kjøkkenmaskin?
  Er det noe vits i å prøve? Virker klinete å kna inn smøret for hånd, det vil vel smelte?
  Finnes det eltefrie boller tro?
  Hilsen håpefull 🙂

   1. Hei, dette ser fristande ut! Eg har heller ikkje kjøkkenmaskin, men det går greitt utan. Eit tips for god heving og sparing av tid: Når bollane er ferdig trilla set du dei inn i omnen på varmluft 100g i 3 min. Ta dei ut, skru opp varmen og så hever dei seg vidare på benken til omnen er klar!

 2. Går det an å bruke margarin istedet for bremykt steke og bake?
  Og hvorfor skal melka ikke være varmere enn 20-25g? Varmes den da i kjele/micro litt først?
  Dersom jeg dobler oppskriften, bruker jeg da en hel gjær?

  1. Ja, det går nok. Men, det smaker aller best med smør! Vedr. temperaturen på melken kan du lese mer om det her: https://trinesmatblogg.no/tips_tings/83920/ Vedr. gjærmengde hvis du dobler oppskriften får du kanskje også svar i lenken. Gjærmengden kan kanskje økes noe (50%), men det kommer an på hvor lenge du har tid til å la deigen heve. Lykke til!

 3. Blir bollene tørre hvis de lages på lørdagen og spises på søndagen? Jeg rekker bare å fylle dem på søndag, ikke å bake dem.

  1. De kan gjerne lages på lørdag, men jeg ville nok ha lagt dem i fryseren og tatt dem opp for tining noen timer før servering.

  1. Det går fint. Personlig synes jeg at resultatet blir best med fersk gjær, men benytter tørrgjær dersom jeg er tom for fersk gjær. Lykke til!

 4. Hei Trine! Når du tar i sjokoladebite/rosiner i bolledeigen, blander du den inn i deigen med kjøkkenmaskin? Eller vil det kunne «ødelegge» den hevete deigen? Lurer også på om du «slår ut» lufta på deigen før du former til boller og etterhever, eller om du går rett løs på å dele i emner og rulle til boller? Har aldri blitt klok på hvordan deigen bør behandles etter første heving.. Takk for all kunnskap og inspirasjon du deler:)

 5. Er ganske erfaren med gjærbakst, og har fått mye skryt opp gjennom årene. Var skeptisk til bare en halv pakke gjær til en så stor deig, men fulgte oppskriften til punkt og prikke. Det ble de mest FANTASTISKE kjempestore, lette og vidunderlige bollene jeg har bakt. Takk Trine for denne fine oppskrifta:)

 6. Takk for super inspirasjon. Disse skal jeg bake i morgen. Har dessverre bare margarin eller Brelett. Hva ville du brukt ? Har aldri prøvd å bake med Brelett.

  1. Brelett er ikke egnet til baking, så da bør du forsøke med margarin (om du ikke har muligheten til å få tak i smør/bremykt på ett eller annet vis).

 7. Hei,

  Det var utsolgt for fersk gjær, så måtte kjøpe tørrgjær. Skal man fremdeles ha samme mengden, altså en halv pakke tørrgjær?

  Gleder meg til å prøve ut oppskriften din!

 8. Har du laget denne i en kitchenaid kjøkkenmaskin noen gang? Virker som om oppskriften er litt for stor for min, og maskinen ble litt «overworked». For fremtiden: er det noen mulighet for å halvere denne, og fortsatt bruke et helt egg?

 9. Jeg elsker fastelavnsboller! Men min datter har irritabel tarmsyndrom og kan ikke spise gluten. Har du noe forslag på noe jeg kan bake til henne? Hun kan spise laktosefri krem.
  Og takk for mange fristende oppskrifter!

 10. Fantastisk oppskrif, på knallgode boller.Maskinen min har tatt kvelden, så jeg har knadd smøret inn, litt og litt. Er rå muskel kraft, så de som har litt tak i armene….Dette får dere til.

  Det er jammen verdt å svette litt for en så god oppskrift.

 11. Det blir spennende å prøve gjærdeig på denne måten! Gleder meg 🙂 Men det står 900g mel her, i videoen sier du 950g til samme oppskrift? Og litt forvirrende at det står egg to ganger i ingredienslista, ser ut som det skal 2 egg oppi bolledeigen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste