I dag kan jeg by på en imponerende hvetekrans. Ikke bare ser den god ut, den er kjempegod på smak også! Ser det vanskelig ut, synes du? Det er det slett ikke! Gjærdeigen er den "gode gamle bolledeigen" som alltid blir vellykket, og nedenfor finner du en trinn-for-trinn-beskrivelse av hvordan du skal gå frem når du skal tvinne kransen. Jeg har her fylt kransen med smør, sukker og kanel, men den smaker også godt med for eksempel sjokoladefyll, bringebærfyll eller sitron- og pistasjfyll. Ta gjerne en titt på bolleoppskriftene for å finne inspirasjon til nye varianter.

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

625-650 g hvetemel
3 1/2 dl melk
15 g fersk gjær
100 g sukker
1 ts malt kardemomme
1 egg
100 g smør , i terninger

FYLL OG TOPPING

100 g smør mykt
3-4 ss sukker
2 ss kanel
1 egg , til pensling
perlesukker

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Bruk gjerne kjøleskapkald melk, og det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ytterligere ca. 10 minutter.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk. Sett bakebollen på et trekkfritt sted og la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar mellom 1 og 2 timer. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Hvetekrans med sukker og kanel

Ha deigen på et melet bakebord, og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 80 cm bred. Bre det myke smøret utover leiven, og strø sukker og kanel over. Rull leiven sammen på samme måte som du lager skillingsboller (fra langsiden), og legg den med skjøten ned på det melete bakebordet.

Hvetekrans med sukker og kanel

Skjær rullen i to på langs, men la det være igjen noen centimeter i den ene enden.

Hvetekrans med sukker og kanel

«Flett» sammen de to lengdene ved å legge den ene over den andre, med snittflatene opp, slik at du får samme mønster som på bildet over. Løft fletten forsiktig over på bakepapirkledd bakebrett og form den til en krans. Press sammen skjøtene.

La kransen etterheve under et klede i ca. 45 minutter. Pensle kransen med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 20-25 minutter, til kransen er gjennomstekt og gyllen. Du kan sjekke om bakverket er gjennomstekt ved å banke lett på undersiden. Dersom du hører en «hul» lyd er det ferdigstekt.

Hvetekrans med sukker og kanel

Du kan eventuelt droppe perlesukkeret og heller dryppe melisglasur over baksten når den er avkjølt. Det er innmari godt det også!

Dersom du ikke skal spise baksten samme dag bør den fryses ned straks den er avkjølt. La den deretter tine helt i romtemperatur og varmes ved 150-175 grader varmluft i 5-10 minutter. Da smaker baksten som nybakte igjen!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Eg blir svært fascinert, inspirert, glad og takknemlig at du deler så mange fantastiske oppskrifter! Det er en fryd å lese, og en glede å prøve ut..

 2. Denne så utrolig deilig ut, Trine! 🙂 Hvetebakst er en vinner uansett, spesielt de med kanel og sukker i svingene. Hadde det ikke vært for at jeg er nyoperert og ligger strak ut på sofaen, hadde denne stått på to-do listen i morgen 🙂

  Ha en flott lørdagskveld! Klem fra Trine på Klisjéhjemmet

 3. Lagde denne i deg, og den ble kjempestor! Vokste skikkelig i ovnen, sikkert tre ganger sin egen størrelse før steking! Knallgod var den også 🙂 tommel opp

 4. Ju-huu jeg fikk den til! Superflott, og mye enklere enn man skulle tro! 🙂 blir melisglasur på denne.

 5. Hei
  Dette ble en kjempestor hvetekrans, kan med fordel deles opp til to stk. Da vil den være letter å steke. Men ellers var det en kjempe god hvetedeig, og kan absolutt anbefales.
  Stå på videre med fantastisk mat inspirasjon

 6. Bakte denne her om dagen. Den ble nydelig! I stedet for smør sukker og kanel brukte jeg makronfyll. Takk for fine oppskrifter!

 7. Min krans står til heving nå – ser nydelig ut. Jeg bruker fint speltmel i stedet for hvetemel. Fungerer det også. 🙂 Gleder meg til å smake!

 8. Hei! Du har så mange fine oppskrifter! Jeg lurer på hvor du kjøper perlesukkeret hen? Det jeg bruker blir alltid blankt etter en tur inni ovnen.

 9. hei Trine, har et spørsmål om eltekrok:) Har intrykk av at min maskin ikke elter deigen. Mer at deigen fester seg på kroken og snurrer rundt og rundt i samme posisjon. Føler derfor ikke deigen får ønsket elastisitet for et godt resultat. Ser du har samme maskin som meg, Kenwood major. Hvordan opptrer din maskin når den elter? håper på svar, takk for ei fantastisk inspirerende side!

  1. Det er vanskelig for meg å si, men det kan høres ut som om deigen din kanskje er for fast? Kanskje du skal tilsette litt mer væske neste gang?

 10. kransen i ovnen…den blir jo så veldig, veldig stor…mener her
  må melmengden kunne minkes…den ser jo ikke så stor ut på bildet av den du har laget..
  så du må ha brukt mindre mel??
  Ps
  raspet litt eple i bunnen…spent på resultat

 11. Denne ble helt nydelig! Gjærdeigen er også veldig god i seg selv, og lett å jobbe med. Ny favoritt 🙂

 12. Hvordan mykt smør bruker du inni? Brukte vita hjertego lett margarin nå og det ble ihvertfall bare klin 🙁

 13. Gud hjelpes meg… Denne ble bakt forrige mandag, og idag ble en ny deig satt, og resultatet står nå i ovnen. Startet fødselspermisjon i forrige uke, og må kanskje sette opp regel med bakedag 1 dag i måneden. Kringla var supergod ihvertfall?

 14. Min krans stekes i ovnen nå. Dufter utrolig godt! Kransen har hevet seg utrolig bra, for den er GIGANTISK!!! 😀

 15. Laget denne idag. Hadde bare tørrgjær, og var litt usikker på hvor mye jeg skulle ha i. Brukte 1 ss og det var nok, så det ut som. Kringla ble kjempestor, nydelig gjærbakst!

  1. Jeg brukte 50 g fersk gjær, synes 15 gram hørtes altfor lite ut, Den ble helt perfekt!! Er det skrivefeil i oppskriften eller holder det med 15 gram?

 16. Hei
  Tusen takk for ei super god oppskrift på ei nydelig kringle.
  Jeg har forsøkt å bake gjærbakst med (u) jevne mellomrom i 30 år, og ALDRI fått til noen ting.
  Nå har jeg enda ei superfin kringle inn på ovn
  ENDELIG kan jeg bake gjærbakst

 17. 1.søndag i advent og nystekt krans. Utrolig flott oppskrift, fletting som ser proff ut. God er den òg.

 18. Vi lagde denne i går. Den ble veldig fin og super god! Måtte lage den uten egg pga allergi, men den ble veldig bra uansett. Tenkte å lage den til bursdagsfeiring i bhg. Jeg lurer på om du tror det går an å lage alt klart dagen før ,etterheve i løpet av natten og steke den på morgenen? Eller er det best å fryse ned å ta den ut på morgenen?

 19. Utrolig flott smidig stor deig, lett å jobbe med . Hevde fint. Det gledes å servere denne i bursdagsselskap på dagen i dag

 20. Brukte mange timer på denne…. Fulgte oppskrift, men noe gikk galt inne i ovnen. Kringlen hevet seg fint, men så begynte smøret å tenne ut, og da jeg tok den ut etter 25 minutter klappet den sammen…..

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste