Med utgangspunkt i bolledeigen som alltid blir vellykket, har jeg laget sjokoladeruller. Lag dem i helga og ta med på tur, eller invitèr venner og familie på kaffebesøk og rykende fersk gjærbakst! Til ca. 24 sjokoladeruller trenger du:

Ingredienser

GJÆRDEIG

950 g hvetemel
5 dl melk (ca. 20 grader)
25 g fersk gjær (eller ½ pose tørrgjær per 25 g fersk gjær)
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/4-1/2 ts salt
1 egg
150 g smør , i terninger

SJOKOLADEFYLL

125 g smør
5-6 ss sukker (brunt)
2-3 ss bakekakao

PENSLING OG DEKOR

1 egg , sammenvispet
perlesukker (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Sjokoladeruller

 

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene.

Sjokoladeruller

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ytterligere ca. 10 minutter. Er det noe du lurer på underveis kan det være lurt å sjekke ut baketipsene mine som jeg har samlet HER.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk. Sett bakebollen på et trekkfritt sted og la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar 60-90 minutter. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Rør sammen ingrediensene til sjokoladefyllet.

Ha deigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60×30 cm. Bre sjokoladefyllet utover halvparten av leiven og brett den “rene” delen av leiven over sjokoladefyllet. Del leiv opp i ca. 24 remser. Tvinn remsene og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.

Sjokoladeruller

(Alternativt kan du slå en knute på remsen – og vips så har du en sjokoladeknute!) La sjokoladerullene heve under et klede til ca. dobbel størrelse. Det tar 30-45 minutter.

 

Pensle de ferdighevede sjokoladerullene forsiktig med sammenvispet egg, strø eventuelt over litt perlesukker, og stek dem ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter.

Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Baksten er ferdigstekt når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl sjokoladerullene på rist.

Dersom du ikke skal spise alle samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker sjokoladerullene som nybakte igjen!

Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg går VG1 resturant og matfag og skal ha kjøkkenprøve i uke 10. Derfor lurte jeg på om du kunne gi meg noen ideer. Det skal lages suppe+hovedrett eller hovedrett+ dessert. Jeg har tenkt litt på hovedrett+dessert, men det er vanskelig å kombinere en hovedrett som står i stil til desserten. Dette er kriterien hovedretten må lages av deig/farse av kjøtt elller deig/farse av fisk og desserten skal være noe med gelatin. Suppe kan lages av hva du vill. Dette skal serveres til tre personer og skal anrettes på tallerkner. Jeg har tre timer og vill gjerne imponere, men rekke det innen tidsfristen. Vill du gi meg noen ideer?:)

  2. Lurer på om du har tips til framgangsmåte om man vil sette bolledeig og trille ut sjokoladeruller om kvelden, for så å servere ferske sjokoladeruller til frokost ?

    1. Jeg har dessverre ingen erfaring med kaldhevet søt gjærdeig. Jeg pleier å fryse ned baksten straks den er avkjølt, tine den på benken og varme den i varmluft, ca 175 grader i 3-5 minutter. Da smaker bollene nesten som nybakt igjen. Er det andre som har erfaring og tips ift kaldheving av søt gjærbakst, så del gjerne i kommentarfeltet.

    2. Lag gjærdeig som vanlig, men med kald væske. Lag emner og sett på brett, dekk gjerne med plast, og sett i kjøleskap. Det hever selv om det står kaldt, bare senere. Ta ut brettet om morgen når du setter på stekeovnen (eller med en gang du står opp). Ta av plasten med en gang. Når du synes de er hevet fint steker du dem! Ps: ved kaldhev frigjør du næringstoffene i melet, særlig i sammalt/ grovt mel (det klarer ikke en rask hev å gjøre), og så får du mye mer smak i det du baker! God frokost!

      1. Aha! Dette forklarer hvor jeg feilet. Jeg brettet av en eller annen grunn deigen andre veien, og kan hilse og si at det ble vanskelig å dele den opp i 24 deler :p

        Learning by doing (the wrong thing) 🙂

  3. Hei!
    Ser at du skriver at du bruker perlesukker, men hvor får man kjøpt denne typen perlesukker? Når jeg kjøper det i butikken er det blankt;-)

    1. Denne sorten perlesukker er kjøpt i Sverige, men du kan fint benytte perlesukker du får kjøpt i norske butikker også (men det blir jo ikke så dekorativt som med den svenske sorten).

  4. Heisan…din blogg er veldig spennende og har prøvd en oppskrift..men siden jeg er en person som trenger alt med teskje, så lurer jeg på noen ting…Som denne bakeoppskriften… Skal ovnen være varm før du setter de inn eller skal den være kald…???Det står aldri, og dermed gir jeg opp siden ” alt” ikke står i oppskriften..og jeg prøvde lakseoppskriften med soya saus…Men det sto ingen plass om laksen skulle være tint eller frosset når du steker…og jeg så etterpå at den burde kansje vært tint først…men men mannen spiste han…jeg er som sagt sånn pettimeter…og ikke noe særlig glad i mat. Men det er dog mine barn og mann 🙂 så om du kan prøve å huske på sånne småting hadde det vært supert altså. og jeg er superglad for at noen i det hele tatt skriver sånne matblogger :))

    1. Jeg skjønner det kan være frustrerende at du ikke finner all informasjon du trenger i oppskriftene. Samtidig vil det bli en enda større jobb for meg dersom jeg skulle skrive ned alle forhold rundt en oppskrift, og de vil også bli veldig omfattende og kanskje vanskeligere å følge fordi det blir så mye informasjon samlet på ett sted. Når det gjelder de to spørsmålene dine kan jeg gi deg to råd:

      1. Ovnen skal som regel alltid være forvarmet til den oppgitte temperaturen før du setter inn baksten/retten. Hvis den skal settes inn i kald ovn vil det være spesielt angitt (i alle fall i mine oppskrifter).
      2. Råvarene jeg benytter er alltid ferske, med mindre annet er oppgitt. Har de vært frosset tiner jeg dem alltid før jeg tilbereder dem. Frosne råvarer trenger alltid lengre tid enn ferske/opptinte råvarer.

      Lykke til med matlagingen!

  5. Hei! vi har hjemme dag på skolen i dag (vi er hjemme og baker) også så denne oppskriften veldig god ut så jeg valgte og lage den og den kyllingpaien med fetaost og soltørkede tomater som du har her på siden 😀 Men jeg har det problemet at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av smøret? I oppskriften din står det bare “Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen.” men det står ikke hvor/når jeg skal ha det i deigen? kunne du hjelpe meg med det?

    1. Det står litt lengre ned i oppskriften, det skal tilsettes i terninger etter at deigen har eltet i ca. 10 minutter. Lykke til! 🙂

  6. Ny deig må lages i dag for gårsdagens boller forsvant i en fei. Men i dag ble det dobbel porsjon, og noen skal i fryseren før barna og barnas venner oppdager at ny porsjon er på vei. Vanvittig gode!

  7. Hei!

    Denne go’saken heiv jeg meg på i går kveld… Å du og du… Fantastisk gjærdeig! ( Kommer alltid til å tilsette smøret som beskrevet, for ettertiden) Litt skeptisk da jeg smakte på fyllet før steking, synes det er en spesiell ettersmak på brunt sukker… Denne ble borte ved steking, og det ble flere av “sjokosnurrene” også!! Godt jeg fikk berga noen ned i fryseren! 🙂 Gleder meg til kaffekos med sjokoladeruller i ettermiddag! 🙂 🙂 Takk for inspirasjon! 🙂 AK

    1. Jeg stusset også på smaken på fyllet da jeg lagde det. Syntes nesten det ble litt beskt! Men etter steking smaker det nyyydelig 🙂

  8. Da er sjokoladeruller og kanelknuter til heving☺Gleder meg til å smake.For en deig!!! Så lett å lage og ikke minst jobbe med.Trengte ikke noe mel til utkjevlingen.Takk for gode oppskrifter og inspirasjon

  9. Hej.. Vill gjerne ta så prøve ut denne oppskiften.. Men ser den inneholder egg.. jeg e desverre alergisk mot egg. =( … Går det ann å lage uten egg.. ?

    1. Du kan droppe egget, både i deigen og til pensling. Du må da holde igjen litt på melet. Lykke til!

  10. Denne deigen var veldig god og jobbe med og ble perfekt i kjøkkenmaskina 🙂 men…det “sjokoladefyllet” smakte veldig lite, var i grunn litt som å henge tunga ut av vinduet! Tenkte å prøve med melkesjokoladepulver for det er litt søtere så sjokoladesmaken kommer bedre fram. Det var heller ikke nok sjokoladefyll i denne oppskrifta til så stor deig… Skulle ha vært dobbelt så mye! Men ellers ei fin oppskrift :-)!

  11. Hei.
    Hva er forskjellen på bakekakao og vanlig kakoø? Når man bor i utlandet så er det ikke alltid de samme produkter som i Norge.

  12. Hei.
    Disse så veldig gode ut!
    Skal bake gjærbakst til noen venners konfirmasjon og lurer derfor på: tror du den funker med soyamelk og margarin uten melk? Og også om du vet om en kan pensle med soyamelk?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste