TORSK MED SMØRDAMPET GRØNNKÅL OG RØD PESTO

Pannestekt torsk med smørstekt grønnkål og rød pesto

Torsken hviler i dagens oppskrift på en seng av sunn, fargerik og smaksrik grønnkål, og toppes av en deilig rød pesto. Dette er kjapp og god hverdagsmat, som du gjerne kan invitere gjester på. Til 4 porsjoner trenger du omtrent:  

FISKEN

  • 600 g torskeloin eller skreifilet
  • 2 ss nøytral olje
  • 2 hvitløkfedd, knust
  • 1 ss smør
  • salt og pepper

RØD PESTO

  • 50 g pinjekjerner, ristede
  • 40 g finrevet parmesan
  • 10 soltørkede tomater, grovt hakket
  • 2 hvitløkfedd, grovt hakket
  • 1 1/2-2 dl extra virgin olivenolje
  • litt sitronsaft
  • salt og pepper

SMØRDAMPET GRØNNKÅL

  • 300 g grønnkål, strimlet
  • 2-3 dl vann
  • 2 ss smør
  • salt
  • en neve cherrytomater, delt i to
  • ca. 1/2 sitron, revet sitronskall
  • 1 ss pinjekjerner, ristede

TILBEHØR

  • kokte poteter eller ris

Pannestekt torsk med smørstekt grønnkål og rød pesto

Rist pinjekjernene til både pestoen og grønnkålen i en tørr stekepanne til de tar litt farge. Legg ca. 1 ss til side og ha resten oppi en liten kjøkkenmaskin med kniver/stavmikser eller lignende. Tilsett også parmesan, hvitløk og soltørkede tomater (husk å bløtlegge dem i ca. 30 minutter dersom du benytter den tørkede typen). Kjør blandingen og tilsett olivenoljen til du får ønsket konsistens på pestoen din. Jeg synes den er best dersom pinjekjernene ikke er helt finmalt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Pestoen er holdbar flere dager, forutsatt at den oppbevares i tett emballasje i kjøleskapet.

Del torsken i 4 porsjonsstykker, strø på litt grovt havsalt og la den ligge i ca. 15 minutter. Skyll saltet av torsken og tørk den med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med litt salt til og litt nykvernet sort pepper. Stek torsken, sammen med hvitløksfeddene (hele, men «skvis» dem gjerne litt med knivbladet), i nøytral olje med «skinnsiden» ned i 5-6 minutter til fisken er nesten gjennomstekt. Tilsett 1 ss smør, snu fiskestykkene forsiktig og stek dem videre i ca. ett minutt til. Bruk en spiseskje og drypp litt av stekesjyen over fisken mens den steker. Fisken er ferdigstekt når den så vidt begynner å «flake» seg. Ønsker du heller å bake fisken i stekeovnen kan du ta en titt på denne oppskriften.

Til slutt står grønnkålen for tur. Finn frem en stekepanne med høye kanter eller en romslig gryte. Ha i vann, ca. 1 cm fra bunnen, og kok opp. Tilsett 1 ss smør, salt og grønnkålen, og la det koke på litt over middels varme i et par minutter, til grønnkålen faller sammen. Hell av restvannet og tilsett 1 ss smør, cherrytomatene, sitronskallet og resten av pinjekjernene. Krydre med salt og pepper og server umiddelbart.

Pannestekt torsk med smørstekt grønnkål og rød pesto

Anrett fisken oppå grønnkålen med potet eller ris som tilbehør, og topp det hele med en raus skje med rød pesto.

VELBEKOMME!


, ,

8 Kommentarer

  1. Børre Stray 27. januar 2015 at 17:51 #

    Dette var kjempegodt. Grønnkål var supergod sammen med torsken.

  2. Martha 29. januar 2015 at 11:13 #

    Her har vi dagens middag 🙂 Selvfølgelig med litt personlige justeringer, jeg er helt håpløs på å følge oppskrifter til punkt å prikke.

  3. Gro bente 10. februar 2015 at 10:29 #

    i dag blir det torsk med grønnkål her i huset, gleder meg. Jeg elsker å lage mat, å jeg får masse inspirasjon fra din matblogg,. Ønsker deg en fin dag

  4. Christel 26. februar 2015 at 08:45 #

    Jeg har laget de fleste av torskerettene dine, og denne havner i topp 3! Veldig frisk og god smak av grønnkålen med sitronskall, og pestoen tok retten til enda en høyde. Kan trygt anbefale denne retten, den vil bli laget mye hos meg 🙂

  5. Sylvi I. Olsen 11. mars 2015 at 19:42 #

    Dette var toppers. Virkelig godt!☺☺

  6. Mari 11. mars 2015 at 20:56 #

    Nydeleg! Treåringen i huset kunne ikkje få rost dagens middag nok. Femåringen spiste også rubbel og bit, mens eittåringen ropte mæææ (mer) før han hadde svelgt forrige bit. Brukte skrei-loins, og dei blei helt perfekte etter framgangsmåten din. Takk for inspirasjon og god oppskrift. (Takk også for mange andre gode tips enn dette!)

  7. Inger Negård 31. mai 2015 at 18:30 #

    Kjempegodt! Grønnkål + det andre tilbehøret gjør seg veldig godt til torsk. Denne retten kommer jeg til å lage flere ganger!

  8. Malin 8. mars 2016 at 19:13 #

    Veldig godt! Torsken min rakk å bli kald innen grønnkålen var ferdig, men jeg får vel ønske meg stekepanne med lokk :p

Legg igjen en kommentar