CHILIMARMELADE MED APPELSIN

chilimarmelade

Chilimarmelade er en ny favoritt, både som tilbehør til ost, men også på smørbrød eller til en middagsrett som tåler litt ekstra chili. Jeg har tidligere lagt ut denne oppskriften, men for noen dager siden fikk jeg en epost fra en av mine lesere som anbefalte meg å erstatte noe av eplesidereddiken med ferskpresset appelsinsaft. Det måtte jeg selvsagt prøve, og resultatet ble nok en deilig chilimarmelade, som også er verdt et forsøk. Finn frem:

 • 100 g rød chili (ferdigrenset)
 • 100 g rød paprika (ferdigrenset)
 • 2 appelsiner, saften (ca. 2 dl)
 • 1,5 dl eplesidereddik (5%)
 • 350 g syltesukker (smak til)
 • 3 små syltetøyglass

spiselig gaveRens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og skjær det opp i terninger. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver (eventuelt stavmikser) et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost. Du kan også finhakke dem for hånd.

Press saften av appelsinene, og ha saften i en kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Har du ikke syltesukker kan du benytte vanlig sukker og pektin (dosert etter anvisningen på emballasjen). Gi blandingen et oppkok, og la det stå å småkoke i 10-15 minutter. Smak til underveis om det er nødvendig å tilsette mer sukker.

La blandingen avkjøles i ca. 30 minutter, til marmeladen begynner å tykne. Hell den deretter over på rene glass, sett på lokk og la den avkjøles helt.

Oppbevar chilimarmeladen kjølig. Marmeladen er holdbar i flere måneder, og er derfor også ypperlig å gi bort som spiselig gave.

ENJOY!


, ,

21 Kommentarer

 1. Elisabeth 15. desember 2014 at 13:05 #

  Det så godt ut!
  Den som hadde hatt litt ledig tid før jul…
  Kanskje i romjulen?

 2. Chris 15. desember 2014 at 15:02 #

  Hei

  Hvordan er det å oppbevare marmeladen i romtemperatur etter at den er helt avkjølt, for å så sette den i kjøleskap igjen? Tenker å lage en slik i julegave, men det betyr at den må være noen dager i romteperatur (og under juletre) 🙂

  • Trine ;) 15. desember 2014 at 16:05 #

   Det beste er å oppbevare marmeladen kjølig, så jeg ville nok ha holdt denne gaven utenom de «ordinære» gavene dersom jeg hadde hatt muligheten.

   • Chris 16. desember 2014 at 10:59 #

    Takk for svar! får vurdere hva det blir til 🙂

  • Iren 15. desember 2014 at 17:33 #

   Ikke helt enig med trine her jeg- hvis marmeladen er på tette glass og både glass og lokk/strikker var sterile holder marmeladen seg i romtemperatur. Noe helt annet når den først er åpnet og glasset ikke lenger er hermetisk.

 3. Lena 15. desember 2014 at 18:30 #

  Hvor har du fått tak i de små syltetøyglassene? Tusen takk for et supert gavetips 😉

 4. Inger Anne 16. desember 2014 at 18:02 #

  Bare en kommentar til holdbarhet: Hvis en har helt rene og varme glass, heller kokende marmelade helt til tops i glasset, skrur lokket godt på med en gang, setter glasset oppned til det er noenlunde avkjølt før du snur det, og du så ser at lokket har trukket seg inn litt, altså at det er dannet vakum i glasset, så skal dette holde fint i romtemperatur lenge. Her er mye sukker og noe konserveringsmiddel, så får du det tett og fullt, så holder det. Lager syltetøy og hermetisk frukt på denne måten, bruker vanlige syltetøyglass som har vært kjøpesyltetøy på. Bare det er rent, varmt og fullt, så går det fint. 🙂 Lykke til.

 5. Kari 16. desember 2014 at 20:58 #

  Hei.
  Har laget chili og paprika marmelade ikveld. Smaken er nydelig, men den er ikke
  blitt stiv. Brukte vanlig sukker og 4 ts. gelantinpulver. Hva gikk galt?

  • Trine ;) 16. desember 2014 at 21:02 #

   Jeg antar at årsaken er at du har benyttet gelatin og ikke pektin eller annet syltepulver, som det står i oppskriften.

 6. Kari 17. desember 2014 at 13:49 #

  Hei igjen.
  Bekymret meg litt fortidlig. Den er blitt stiv. Neste gang prøver jeg likevel pektin.
  Takk for superfengende blogg.

 7. Sidsel Bjørnstad 29. desember 2014 at 07:38 #

  Syltesukkker – er det noe annet enn vanlig sukker?

  • Trine ;) 29. desember 2014 at 15:45 #

   Det er sukker tilsatt litt pektin. Du får kjøpt det i velassorterte dagligvareforretninger. Du kan eventuelt benytte vanlig sukker og tilsette pektin eller lignende (etter anvisningen på pakken). Lykke til!

 8. Emilie 29. juli 2015 at 15:16 #

  Hvilken paprika bruker du? 🙂

 9. Heidi 20. oktober 2015 at 23:13 #

  Jeg lurer litt på hva slags glass man kan bruke til denne marmeladen og annet som inneholder eddik. Har tatt vare på mange små glass fra tomatpuré etc, men så leste jeg følgende på et blogginnlegg: «Pass på å bruke glasslokk med strikk hvis det er eddik (e.l.) i blandingen. Husk at strikker og engangslokk må være ubrukte. Og senere står forklaringen: Eddik reagerer med metall og maten kan bli ødelagt…» Hva slags erfaring har du med dette? Jeg syns gjenbruk er bra og flott å kunne bruke om igjen disse glassene, men de har jo metallokk og er brukt før.

 10. Lena 19. november 2015 at 23:09 #

  Dette var godt på smak men det lukter helt forferdelig, ga litt til pappa så han kunne prøve men han tør ikke smake Pga den forferdelige eddiksmaken. Jeg kokte den i 25 min i håp om at lukten skulle mildne men det lukter ille selv i dag. Hva har jeg gjort galt? Fulgte oppskriften til punkt og prikke, brukte Heinz sin eddik da.

 11. Annett 21. november 2015 at 16:23 #

  Ja, samme problemet fikk jeg. Fikk ikke ut eddik lukten. Skjønner ikke hva enn gjør galt. Noen klarer det og noen gjør ikke. Så hva gjør jeg som er galt. Jeg brukte også Heinz sin. Så kanskje det er en annen eple sider eddik som blir brukt?

 12. Mildrid Solholm 14. desember 2015 at 13:58 #

  Hvor år du tak i disse små glassene a la den til venstre i bildet? Sliter skikkelig!

  • Trine ;) 14. desember 2015 at 22:13 #

   Tror jeg kjøpte dem på Dorothea 🙂

 13. Jorun Solland 8. desember 2016 at 11:46 #

  Glemte å ha i pektin,kan jeg ha der i etterpå, eller er det en Anne måte å tykne det på takk for svar

 14. Metue Andresen 8. desember 2016 at 15:09 #

  Lure på om den skal siles før den skal has på glass? Blir biter av chil og paprika i den

 15. Hanne 17. desember 2016 at 15:28 #

  Hei 🙂 har no laga denne i presang til barnehage damene 🙂 fann ut at for dei som ikkje har super god råd, passa denne oppskriften til 5/6 sviske babyglass (alt etter kor fullt ein fyller) eit slikt glas koste 10 kr. Ikkje så stor forskjell om ein skal berre ha nokon, men billigste glada eg fann var rundt 25 kr stk og eg skulle ha 5…..
  Marmelade var syyyykt god foresten 😀

Legg igjen en kommentar