TIRAMISU

Tiramisu

Jeg lengter allerede tilbake til Piemonte – til maten, vinen, landskapet, solen og det gode selskapet jeg hadde der. Til helgen skal jeg derfor nyte en av vinskattene som fikk bli med hjem – sammen med min kjære. Og til dessert tror jeg jammen det blir tiramisu, fra kapittelet «Romantisk lørdag» i TRINES MAT.

Tiramisu er en italiensk spesialitet som tradisjonelt består av mascarponeost, savaiordikjeks, espresso, egg, sukker og kakao. Tiramisu betyr visstnok “trekk meg opp”, noe som skal ha sammenheng med den oppkvikkende effekten koffein og sukker kan ha. Men først og fremst er dette en kjempegod dessert, som gjerne kan gjøres ferdig dagen før den skal nytes. Til 4-5 porsjoner trenger du omtrent:

 • 2 eggeplommer
 • 2 ss brunt sukker
 • 1/2 vaniljestang, frøene
 • 2 1/2 dl mascarponeost
 • 1 1/2 dl kald espresso
 • 1-2 ss marsalavin (smak til)
 • 12-15 savaiordikjeks (fingerkjeks)
 • kakaopulver
 • revet mørk kokesjokolade
 • eventuelt noen friske bær

 

Tiramisu

Lag espresso og sett til avkjøling.

Rør sammen eggeplommer og sukker til det får en kremaktig konsistens. Bruk gjerne en mikser. Tilsett vaniljefrøene og mascarponeost, og rør godt sammen.

Bland espresso og marsalavin i en vid bolle og dypp kjeksene raskt i blandingen. Pass på at de ikke dyppes for lenge for da blir de for bløte. Legg noen av kjeksene på et fat, i bunnen av en serveringsbolle eller i 4-5 dessertskåler/glass. (Marsalavinen kan eventuelt erstattes med konjakk eller droppes.) Ha så et lag osteblanding over. Fortsett med et lag kjeks til og avslutt med resten av osteblandingen. Avslutt med å sikte over et lag kakaopulver.

La desserten stå i kjøleskapet 3-4 timer, eller til den har stivnet. Tiramisuen kan fint stå (tildekket) i kjøleskapet over natten. Rett før servering rives litt mørk kokesjokolade og strøs over desserten. Serveres med en god kopp espresso og gjerne litt marsalavin i glasset også.

Tiramisu

BUON APPETITO!


,

9 Kommentarer

 1. Cathrine Storbrua 20. januar 2015 at 22:35 #

  Skal det ikke være stivpiskede eggehviter i?

  • Anne 24. august 2016 at 18:42 #

   Jeg bruker det ikke.
   Det fins oppskrifter med eggehviter i – Det er vanlig at anhver italiensk familie har sin egen vri og oppskrift på det meste , så det finnes masse forskjellige oppskrifter på denne fantastiske desserten 🙂

  • Sophi 17. oktober 2016 at 04:00 #

   det kan bli tynn med aggehvitene.

 2. Siv D. 29. april 2015 at 14:12 #

  Jeg også lurer på om det ikke skal være stivpiskede eggehviter i? Jeg har laget Tiramisu noen ganger med oppskrift veldig lik denne bortsett fra at der ble eggehvitene brukt. Vil for øvrig benytte sjansen til å si at jeg digger bloggen din! Oppskriftene dine blir flittig brukt og resultatet blir alltid bra, så tenker jeg forsøker meg på denne også, uten eggehviter 😉

 3. Helene 27. januar 2016 at 09:21 #

  Kan denne med hell fryses?

 4. Anne 24. august 2016 at 18:36 #

  Nydelig dessert ! Vi har alltid revet skall av en sitron in mascarpone-kremen, – vi har også mer eggeplommer og annet likørvalg, – men sitronskall i kremen gjør alle de andre smakene perfekte 🙂

 5. Sidsel Bjørnstad 12. desember 2016 at 06:31 #

  Brunt sukker -er det demerarasukker, eller er det sånn klissete brun farin?

  • Trine ;) 12. desember 2016 at 08:32 #

   Du kan benytte begge deler, men jeg benytter vanligvis førstnevnte. Lykke til!

 6. Ellis 9. februar 2017 at 17:51 #

  Hei Trine! Tilsvarer 2,5 dl en boks på 250 GR mascarponeost? 🙂 denne får mannen på Valentines:)

Legg igjen en kommentar