Jeg lengter allerede tilbake til Piemonte - til maten, vinen, landskapet, solen og det gode selskapet jeg hadde der. Til helgen skal jeg derfor nyte en av vinskattene som fikk bli med hjem - sammen med min kjære. Og til dessert tror jeg jammen det blir tiramisu, fra kapittelet "Romantisk lørdag" i TRINES MAT.

Tiramisu er en italiensk spesialitet som tradisjonelt består av mascarponeost, savaiordikjeks, espresso, egg, sukker og kakao. Tiramisu betyr visstnok “trekk meg opp”, noe som skal ha sammenheng med den oppkvikkende effekten koffein og sukker kan ha. Men først og fremst er dette en kjempegod dessert, som gjerne kan gjøres ferdig dagen før den skal nytes.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

2 eggeplommer
2 ss brunt sukker
1/2 vaniljestang , frøene
2 1/2 dl mascarponeost
1 1/2 dl espresso , kald
1-2 ss marsalavin (smak til)
12-15 savaiordikjeks (fingerkjeks)
kakaopulver
mørk kokesjokolade , revet
friske bær (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Tiramisu

Lag espresso og sett til avkjøling.

Rør sammen eggeplommer og sukker til det får en kremaktig konsistens. Bruk gjerne en mikser. Tilsett vaniljefrøene og mascarponeost, og rør godt sammen.

Bland espresso og marsalavin i en vid bolle og dypp kjeksene raskt i blandingen. Pass på at de ikke dyppes for lenge for da blir de for bløte. Legg noen av kjeksene på et fat, i bunnen av en serveringsbolle eller i 4-5 dessertskåler/glass. (Marsalavinen kan eventuelt erstattes med konjakk eller droppes.) Ha så et lag osteblanding over. Fortsett med et lag kjeks til og avslutt med resten av osteblandingen. Avslutt med å sikte over et lag kakaopulver.

La desserten stå i kjøleskapet 3-4 timer, eller til den har stivnet. Tiramisuen kan fint stå (tildekket) i kjøleskapet over natten. Rett før servering rives litt mørk kokesjokolade og strøs over desserten. Serveres med en god kopp espresso og gjerne litt marsalavin i glasset også.

Tiramisu

BUON APPETITO!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg bruker det ikke.
   Det fins oppskrifter med eggehviter i – Det er vanlig at anhver italiensk familie har sin egen vri og oppskrift på det meste , så det finnes masse forskjellige oppskrifter på denne fantastiske desserten 🙂

 1. Jeg også lurer på om det ikke skal være stivpiskede eggehviter i? Jeg har laget Tiramisu noen ganger med oppskrift veldig lik denne bortsett fra at der ble eggehvitene brukt. Vil for øvrig benytte sjansen til å si at jeg digger bloggen din! Oppskriftene dine blir flittig brukt og resultatet blir alltid bra, så tenker jeg forsøker meg på denne også, uten eggehviter 😉

 2. Nydelig dessert ! Vi har alltid revet skall av en sitron in mascarpone-kremen, – vi har også mer eggeplommer og annet likørvalg, – men sitronskall i kremen gjør alle de andre smakene perfekte 🙂

 3. Hei Trine! Tilsvarer 2,5 dl en boks på 250 GR mascarponeost? 🙂 denne får mannen på Valentines:)

  1. Det er litt smak og behag. Jeg ville ikke ha gjort det selv. Men, hvis du er usikker så kan du jo drysse litt over ditt eget kakestykke, for å teste det ut. 🙂

 4. Hei!
  E det mulig å erstatte vinen og kaffeen med kakao? Hvor mye skal jeg i så fall erstatte det med? Er en liten jente som helst vil smake på min egen kake:)

  1. Det går sikkert bra. Prøv med samme mengde og smak deg frem. Synes det er vanskelig å komme med konkrete råd uten å ha testet det selv. Lykke til!

 5. Andre mislykkede forsøk hvor kremen skiller seg. Hva gjør jeg feil, kan det være temperaturen på osten?

  1. Mamma bruker vanlig sukkerbrød når hun lager Tiramisu, så om du laget glutenfritt sukkerbrød man bruke det i kaka 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste