PAI MED SPEKESKINKE, PAPRIKA OG ASPARGES

Pai med Tind spekeskinke, paprika og asparges

Pai er populær mat når det går mot varmere tider, og smaker like godt kald som varm. I dagens paioppskrift har jeg puttet sesongens asparges som har fått selskap av spekeskinke, rødløk og søt, grillet paprika. Til ca. 4 porsjoner trenger du:

PAIBUNNEN

 • 150 g smør
 • 200 g hvetemel
 • 2-3 ss vann
 • paiform 24-26 cm i diameter

PAIFYLLET

 • 75-100 g god spekeskinke
 • 2 røde paprika, grillet og skjært i strimler
 • 1 rødløk, i tynne båter
 • 2 hvitløkfedd, finhakket
 • 6-8 asparges, skrelt og skjært i biter
 • 4 egg, sammenvispet
 • 200 g creme fraiche
 • 2-3 ss finrevet parmesan eller annen god ost
 • salt og pepper
 • persille og/eller gressløk, finhakket

Pai med Tind spekeskinke, paprika og aspargesLag paideigen ved å smuldre sammen hvetemel og smør, og tilsett vann til du får en jevn konsistens. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen mer enn det som er nødvendig til at den er godt blandet. Form deigen til en pølse som er 24-26 cm lang, pakk den inn i plast og la den ligge kaldt i minst en time, men gjerne enda lengre. Smør og strø en paiform (24-26 cm i diameter) med mel. Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen og sidene i formen. (Eller kjevle ut deigen på melet underlag, hvis du heller foretrekker det.) Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet på 200 grader i ca. 15 minutter, til det så vidt begynner å få litt farge. La paiskallet avkjøles noe mens du gjør i stand fyllet.

Del paprikaene i to og fjern frø og hinner. Legg dem med snittsiden ned i et ildfast fat og grill dem under grillelementet i stekovnen til de har blitt litt brent og skinnet begynner å bli «skrukkete». Legg paprikaene i en tett plastpose eller lignende og la dem ligge i ca. 10 minutter. Skallet skal nå lett la seg fjerne. Del paprikaene opp i strimler. Rens og skjær også opp de andre grønnsakene.

Pai med Tind spekeskinke, paprika og asparges

La løk, asparges og hvitløk surre i litt nøytral olje, til løken er blank og myk. Krydre grønnsakene med litt salt og pepper. Fordel grønnsakene, paprikastrimlene og spekeskinke i paiskallet. Visp sammen egg, creme fraiche, parmesan og friske krydderurter. Smak til med salt og pepper, og hell eggeblandingen over grønnsakene i paiskallet.  Stek paien midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til paifyllet har stivnet.

Server paien varm eller kald, med salat og godt brød som tilbehør.

Pai med Tind spekeskinke, paprika og asparges

VELBEKOMME!


, ,

12 Kommentarer

 1. GladMamma 30. mai 2014 at 10:43 #

  Pai, ja det var en god idè. Blir av og til så rådvill når middagsplanen for uka skal legges. Men nå tror jeg det blir pai en dag til uka 🙂

 2. Hanne 31. mai 2014 at 23:52 #

  En skikkelig nammis dette – skal prøves 🙂

 3. Nina Greger 1. juni 2014 at 20:11 #

  Denne var skikkelig god 🙂

 4. Hanne 24. august 2014 at 21:47 #

  Hei!
  Denne paien var herlig, vet du om det er mulig å fryse denne? Skal snart ha navnefest for sønnen min og kunne tenke meg å servere et par av disse da:-)

  • Trine ;) 24. august 2014 at 23:10 #

   Jeg har dessverre ingen erfaring med å fryse pai, så det kan jeg dessverre ikke svare deg på. Personlig ville jeg nok ha laget paien dagen før og oppbevart den i kjøleskapet frem til servering. Lykke til!

 5. Gunn Marit 7. september 2014 at 14:35 #

  Hvor mye må jeg dobble oppskriften for å lage den i langpanne? Kjekt å servere noe nytt når vi først blir mange rundt borde 🙂 Den såg veldig frisk å god ut å vil nokk prøve den i nærmeste framtid 🙂

 6. janne 9. desember 2014 at 14:05 #

  hva betyr det at formen er smurt og strødd? smurt skjønner jeg men hva skal den strøes med?

 7. Sabina 6. desember 2016 at 17:39 #

  Ja, hva betyr strødd?

 8. Kine 24. februar 2017 at 09:37 #

  Hei,
  Mener du 2 dl creme fraiche? Og hva mener du med strødd? Linken i forrige innlegg kan ikke åpnes 🙂

Legg igjen en kommentar