Pai er populær mat når det går mot varmere tider, og smaker like godt kald som varm. I dagens paioppskrift har jeg puttet sesongens asparges som har fått selskap av spekeskinke, rødløk og søt, grillet paprika.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PAIBUNNEN

150 g smør
200 g hvetemel
2-3 ss vann
paiform , 24-26 cm i diameter

PAIFYLLET

75-100 g god spekeskinke
2 røde paprika , grillet og skjært i strimler
1 rødløk , i tynne båter
2 fedd hvitløk , finhakket
6-8 asparges , skrelt og skjært i biter
4 egg , sammenvispet
200 g creme fraiche
2-3 ss parmesan finrevet eller annen god ost
salt og pepper
persille og/eller gressløk, finhakket

SLIK GJØR DU

Pai med Tind spekeskinke, paprika og asparges

Lag paideigen ved å smuldre sammen hvetemel og smør, og tilsett vann til du får en jevn konsistens. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen mer enn det som er nødvendig til at den er godt blandet. Form deigen til en pølse som er 24-26 cm lang, pakk den inn i plast og la den ligge kaldt i minst en time, men gjerne enda lengre. Smør og strø en paiform (24-26 cm i diameter) med mel. Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen og sidene i formen. (Eller kjevle ut deigen på melet underlag, hvis du heller foretrekker det.) Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet på 200 grader i ca. 15 minutter, til det så vidt begynner å få litt farge. La paiskallet avkjøles noe mens du gjør i stand fyllet.

Pai med Tind spekeskinke, paprika og asparges

Del paprikaene i to og fjern frø og hinner. Legg dem med snittsiden ned i et ildfast fat og grill dem under grillelementet i stekovnen til de har blitt litt brent og skinnet begynner å bli «skrukkete». Legg paprikaene i en tett plastpose eller lignende og la dem ligge i ca. 10 minutter. Skallet skal nå lett la seg fjerne. Del paprikaene opp i strimler. Rens og skjær også opp de andre grønnsakene.

La løk, asparges og hvitløk surre i litt nøytral olje, til løken er blank og myk. Krydre grønnsakene med litt salt og pepper. Fordel grønnsakene, paprikastrimlene og spekeskinke i paiskallet. Visp sammen egg, creme fraiche, parmesan og friske krydderurter. Smak til med salt og pepper, og hell eggeblandingen over grønnsakene i paiskallet.  Stek paien midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til paifyllet har stivnet.

Server paien varm eller kald, med salat og godt brød som tilbehør.

 

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Pai, ja det var en god idè. Blir av og til så rådvill når middagsplanen for uka skal legges. Men nå tror jeg det blir pai en dag til uka 🙂

  2. Hei!
    Denne paien var herlig, vet du om det er mulig å fryse denne? Skal snart ha navnefest for sønnen min og kunne tenke meg å servere et par av disse da:-)

    1. Jeg har dessverre ingen erfaring med å fryse pai, så det kan jeg dessverre ikke svare deg på. Personlig ville jeg nok ha laget paien dagen før og oppbevart den i kjøleskapet frem til servering. Lykke til!

  3. Hvor mye må jeg dobble oppskriften for å lage den i langpanne? Kjekt å servere noe nytt når vi først blir mange rundt borde 🙂 Den såg veldig frisk å god ut å vil nokk prøve den i nærmeste framtid 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste