UNGARSK GULASJ

Ungarsk gulasj

Gulasj er en tykk, kraftig suppe med mye smak, og som har aner fra Ungarn. Det er her viktig at kjøttet får stå å trekke vel og lenge, slik at det blir mørt og godt. Sammen med rikelig med rotfrukter, paprikapulver og frisk paprika blir dette en skikkelig høydare! Slik gjorde jeg det:

  • ca. 800 g høyrygg av storfe eller annet grytekjøtt, i terninger ca. 2 x 2 cm
  • 150 g bacon, i biter
  • ca. 200 g ungarsk pølse eller sterk chorizopølse, i terninger
  • 2 gule løk, finhakket
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • ca. 3 ss paprikapulver
  • ca. 13 dl kjøttkraft (f. eks. 11 dl vann + 1 boks Jacobs utvalgte oksekraft)
  • ca. 600 g poteter, i terninger ca 1,5 x 1,5 cm
  • ca. 200 g gulrøtter, i skiver på ca. 1 cm
  • ca. 200 g persillerot, i skiver på ca. 1 cm
  • 2 røde paprika, strimlet
  • salt og pepper
  • frisk persille, finhakket (kan sløyfes)

Ungarsk gulasjStek kjøttet i litt smør på middels varme noen minutter, til det får stekeskorpe. Krydre med salt og pepper underveis. Legg kjøttet til side og kok ut av gryta med 1-2 dl vann. Ta vare på kjøttkraften.

Ha litt smør eller olje i gryta og tilsett pølsebiter og bacon. La det surre et par minutter på middels varme, og tilsett deretter løken. La løken surre med til den blir blank og myk, men pass på at den ikke blir brent. Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden og la den surre med. Tilsett paprikapulveret og rør det hele godt sammen, og la det surre i ca. 1 minutt, og tilsett deretter kjøttet. Hell over tilsammen 1,3 l kjøttkraft (inkludert kjøttkraften du kokte ut av gryta med) og la det hele trekke på svak varme under lokk i ca. 2 timer.

Tilsett poteter, gulrot, persillerot og paprika. La suppen putre videre uten lokk i ca. 40 minutter, til kjøttet og grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper, og gi eventuelt suppen et dryss med finhakket persille, hvis du har. Serveres som den er, eller eventuelt med godt brød som tilbehør, for eksempel eltefritt suppebrød.

TIPS

  • Har du ikke kjøttkraft kan du gjøre som meg og benytte redusert kjøttkraft på boks. Alternativt kan du blande ut kjøttfond etter anvisningen på emballasjen, eventuelt benytte buljongterninger.
  • Jeg benyttet «vanlig» paprikapulver, men får du tak i ungarsk paprikapulver vil du få en mest mulig autentisk smak. Vær imidlertid obs på at krydder kan ha ulik styrke, så smak deg frem underveis.
  • Får du ikke tak i pølser kan du eventuelt erstatte pølsene med enda mer kjøtt.
  • Oppskriften gir 5-6 porsjoner. Suppen blir om mulig enda bedre på dag 2, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. Eventuelle supperester kan fryses.

Velbekomme!


, ,

27 Kommentarer

  1. Anita @ Landlig livsstil 21. februar 2014 at 11:28 #

    Ser utrolig godt og friskt ut.
    Liker veldig godt mat som naturlig er gluten og melkefri og som samtidig inneholder mye grønnsaker. Sunt og nærende 🙂 Takk for oppskrift.

  2. Hilde Mikalsen 24. februar 2014 at 01:00 #

    Hvor mange porsjoner er denne beregnet på?

    • Trine ;) 5. mars 2014 at 00:31 #

      Det står i oppskriften …

  3. Marita 2. mars 2014 at 21:46 #

    Dette er den beste retten jeg har smakt på en god stund! Nydelig og kraftig!

    • Trine ;) 5. mars 2014 at 00:14 #

      Så gøy å høre at den falt i smak! 🙂

  4. Elin 5. mars 2014 at 06:30 #

    Blir middag i dag.. Men siden jeg ikke er blond 😉 regner jeg med at det er 1,3 liter kjøttkraft som skal stå i oppskriften.. Og ikke dl? Tusen takk for inspirerende blogg.. Her lages nå alt fra bunnen, og TORO har begynt å sende trusselbrev pga sviktende omsetning,

    • Trine ;) 5. mars 2014 at 08:11 #

      Angivelsen i ingredienslisten stemmer – det skal være 1,3 liter, da gulasj jo er en suppe. 😉

  5. Elin 14. mars 2014 at 20:33 #

    Hei! Gulasj er en stor favoritt hjemme hos oss! Min oppskrift er veldig lik din, men jeg steker litt tomatpure sammen med kjøtt og grønnsaker før jeg tilsetter kraft. Har du prøvd det? Da blir den litt kraftigere, og veldig god :0) Bare et tips om du vil prøve.

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 00:31 #

      Som du kanskje har lagt merke til pleier jeg ofte å frese tomatpure sammen med kjøtt og grønnsaker når jeg lager gryteretter. Men når det kommer til gulasj har jeg lest at det ikke skal benyttes tomat i denne retten, og da heller ikke tomatpure. Men er sikker på at det ville ha smakt godt det også! 🙂

  6. Brit 17. mars 2014 at 21:13 #

    Hva med å bruke trykkoker her?

  7. Siri Hagen 27. mars 2014 at 13:48 #

    Kva betyr «kok ut av gryta»?

    • Venke 16. januar 2015 at 10:29 #

      Lurer jeg også på…

    • Trine ;) 16. januar 2015 at 14:47 #

      Når du har stekt kjøttet er det fremdeles mange gode smaker igjen i gryta. Ha derfor litt vann i gryta og rør godt slik at du får med alle disse gode smakene, og du unngår også at det eventuelt brenner seg fast når du skal steke opp neste runde med kjøtt. A»avkoket» tas vare på og benyttes som en del av kjøttkraften som står i ingredienslisten. Lykke til!

  8. Charlotte Anderson 31. oktober 2014 at 10:13 #

    Denne suppen var bare helt fantastisk. Takk for en inspirerende matblogg, med masse gode oppskrifter

  9. tordis 11. januar 2015 at 12:46 #

    Hei!
    Suppa står og trekker, en fantastisk aroma sprer seg i huset, dette tror jeg virkelig kommer til å smake 🙂
    Tusen takk for all den inspirasjon du gir meg med bloggen din, Trine!
    God søndag!
    Hilsen
    Tordis

  10. Tor Vidar 14. januar 2015 at 15:55 #

    Lagd denne flere ganger nå. Helt sheriff!

  11. Sidsel 2. februar 2015 at 16:20 #

    Bruker du faste eller melne poteter? Tenkte kanskje melne vil gi litt jevning, men på den annen side koker de lett i stykker.

  12. Tore Andreassen 14. oktober 2015 at 13:06 #

    Etter hjemkomst fra Budapest, der jeg fikk smaken på gulasj, måtte jeg bare prøve å lage selv. Valget fallt på denne oppskriften som er helt ypperlig. Hadde med meg hjem parikapulver og paprikapasta i ulike styrker fra Ungarn, som jeg bruker i gulasjen. Nydelig festmat som gir tid til samvær med gjestene i stedet for å stresse over grytene (kan fint tilberedes på forhånd)

  13. Trond Mathisen 21. oktober 2015 at 09:34 #

    Ungarsk gulasj som du beskriver er rimelkig ukjent i Ungarn/Østerrike.. Orginal gulasj bygger på paprika skinnfri, løk, karve, storfe kjøtt, hvitløk og kraft. Grønnsaket selveres vedsiden av.
    Jeg har gått i lære som butikk slakter i Wien, 6 år. pølsemaker,kokk og konditor. Kona til mesteren, Chlada, lagde gulasj på denne måten. Slik hadde hennes slekt laget gulasj i generasjoner.

    • Tore Andreassen 28. desember 2015 at 13:22 #

      Vet ikke hvordan gulasj serveres i Østerike, men mener denne stemmer godt med det vi fikk servert på flere spisesteder i Budapest. Grønnsakene var alltid i suppen.

  14. Terje 17. november 2015 at 11:19 #

    Lag denne retten som en gryterett og server sammen med hjemmelaget rotmos eller potetstappe
    Smaker nydelig.

  15. Christel 19. januar 2016 at 13:48 #

    Fantastisk god suppe! 🙂 Vi skulle egentlig ha besøk til denne suppen, men som heldigvis måtte avlyse for her hadde vi blitt snytt om vi ikke fikk rester neste dag! 😀

  16. Elina 6. mars 2016 at 17:38 #

    Kjempesuppe, fikk mye skryt. Jeg hadde 1 hakket rød chili i – og det gjorde susen.

  17. Ellen 9. juni 2016 at 16:06 #

    Hei og takk for en nydelig oppskrift på gulasj. Da vi bestemt oss for å invitere gode venner på låvefest, var valg av meny ikke vanskelig. En rustikk rett i ett rustikt miljø👍🏽 Jeg har laget denne suppen flere ganger tidligere. Har faktisk prøvd andre oppskrifter også, men syns din er den beste. I tillegg til at det smaker himmelsk er det også et kjempepluss for kokken/vertinnen at alt kan gjøres ferdig dagen før, og alt er jo i ei gryte så serveringen blir enkel. Ikke noe stress.

  18. Håkon 12. juli 2016 at 11:19 #

    Mulig å fryse ned denne? 🙂

  19. Randi Mørk 11. september 2017 at 18:03 #

    Fikk denne retten i Sverige i helgen. Retten var toppet med sylta rødløk, rømme og crispy grønnkål (stekt/grillet). Takk for grunnoppskrift!

Legg igjen en kommentar